Mobilsurf var dyrt när det först lanserades, och det finns fortfarande situationer, såsom utlandsresor och vissa kontantkort, där man kan få betala mycket för varje använd MB data (kolla därför alltid din operatörs datapriser i olika länder innan du åker på semester utanför EU/EES). Ifall du skall surfa mycket och kommer utanför de GB som ingår i den fria roaming på ditt abonnemang.

Stora surfmängder numera

Då vi numera använder internet till både nytta och nöje är det en lättnad att några mobiloperatörer erbjuder fri surf så att man inte behöver bevaka sin förbrukning hela tiden. Naturligtvis behöver inte alla fri surf på sin telefon men för de som exempelvis inte har fast bredband och hemnätverk är det en bra lösning.

Du kan till och med använda din telefon som mobil hotspot, alltså WiFi-router, att koppla dator och andra digitala prylar till.

Mobilabonnemang fri surfmangd

Operatörer som erbjuder fri surf

Tele2

I varianten som Tele2 erbjuder, Tele2 Unlimited, börjar du med 20 GB surf per dag och när den är slut måste du kostnadsfritt fylla på med 5 GB data i taget. Om du inte kommer upp i 20 GB surf på ett dygn behöver du inte fylla på. Samtal och meddelanden ingår i priset, liksom i de allra flesta abonnemang.

Studentrabatter

Är du student får du rabatt på abonnemangets pris och kan alltså surfa obegränsat till lägre pris. Mobilnätet som Tele2 administrerar täcker 90% av Sveriges yta med 3G och 4G, och de utvecklar just nu 5G för ännu snabbare mobilsurf i framtiden tillsammans med Telenor (de har ett gemensamt bolag för utbyggnad av mobilnätet).

Hos Tele2 kan du skapa en “Unlimited-grupp” med maximalt 10 medlemmar där du kan bjuda in vänner så att ni tillsammans får lägre månadskostnad. Priset slutar dock att minska efter 3 gruppmedlemmar.

Telenor

Telenors alternativ med obegränsad surf heter också Unlimited. Det som är smart med deras Unlimited-abonnemang är att du kan använda det som bas till Telenor Familj, så att alla användare där får fri surf för mycket lägre pris än vad separata Unlimited-abonnemang kostar.

Man kan ha ett Telenor Unlimited tillsammans med vänner, man behöver inte vara släkt för att utnyttja fördelarna med det. En annan sak som är bra med

Telenor Unlimited är att du får använda surfen nästan som om du vore i Sverige i 41 andra länder i världen, till exempel alla EU-länder, Thailand och USA (har du Unlimited så har du 100 GB surf att använda i dessa länder, inte helt obegränsat), och du ringer fritt till andra som ingår i familjeabonnemanget oavsett var ni befinner er. Samtal och meddelanden inom Sverige och EU/EES ingår i priset.

Tre

3 har också börjat med abonnemang med obegränsad surf. Om du använder mer än 20 GB surf under ett dygn måste du fylla på med 5 GB åt gången kostnadsfritt. Räknaren nollställs vid midnatt, så du kan exempelvis använda 19 GB data per dygn utan att behöva göra någon av dessa påfyllningar.

Populärt alternativ

I övriga EU/EES har du en surfgräns på 60 GB. Samtal och meddelanden inom Sverige och EU ingår i abonnemangskostnaden för Obegränsad. 3 har ett mycket snabbt mobilnät i södra Sverige och erbjuder ett flertal trevliga tjänster såsom fri musikstreaming.

Abonnemang fria surfen

Jämförelser mellan bredband och abonnemang med obegränsad surf.

Mobila bredband

Både mobila bredbandsabonnemang och mobilabonnemang använder mobilnäten. Skillnaden är egentligen bara vilken kategori avtalet gäller och vilken enhet du väljer att ta emot signalen med, om det är en telefon eller ett modem.

Ingen av operatörerna som erbjuder obegränsad surf för mobiltelefoner har obegränsad surf för sina trådlösa internetuppkopplingar, märkligt nog. Den operatör som har högst surfgräns på sitt mobila bredband är 3 med 500 GB data per månad.

Möjlighet till separata simkort med enbart surf för andra enheter än din telefon finns också.

Fast bredband

Fördelen med ett fast bredband är att du kan du komma upp i riktigt höga hastigheter som är nödvändiga för högupplösta actionspel online och andra mer krävande processer såsom snabb videouppladdning, eller om man är flera användare som exempelvis streamar eller spelar samtidigt flyter allt smidigt iallafall.

En klar nackdel med fiber är att inte alla har tillgång till det, särskilt hushåll på landsbygden, eftersom det fysiskt måste dras in i varje hus och det kan kosta ganska mycket att ansluta. Alla har heller inte behov av de höga hastigheterna från fibernät.

Hastigheterna som krävs för högupplöst videostreaming kan du uppnå med en trådlös uppkoppling i 4G och detta räcker gott och väl för de flesta användare. Fördelen med ett mobilt abonnemang med fri surf jämfört med ett fast bredbandsabonnemang är att du alltid kan ha det med dig.

Telenor och Tele2 ger dig möjligheten att sätta ett separat simkort som tillhör samma abonnemang i exempelvis surfplattan, som då kan använda surf men inte ringa.

Vissa bärbara datorer har också plats för simkort för internetuppkoppling så detta simkort kan även användas där, vilket är ett bra alternativ om du inte behöver hastigheterna hos ett fast bredband.

Att använda mobiltelefon som modem

Android

I en Androidtelefon aktiverar du den som surfzon genom att i menyn för inställningar gå till sektionen för “Internetdelning och surfpunkt”. Där kan du välja om telefonen ska användas som en dongel, alltså ansluten via USB-kabel (kan kräva ytterligare konfiguration av din dator), via Bluetooth eller bli en WiFi-surfzon.

Bara de som får tillgång till lösenordet du bestämmer kan ansluta till WiFi-nätverket, precis som i ett vanligt privat nätverk.

iPhone

På en iPhone kan du använda den som hotspot genom att gå in i inställningar, mobilnät, och aktiverar internetdelning. Därefter kan du välja om du vill använda USB-kabel (anslut den innan du väljer detta alternativ och se till att iTunes är uppdaterad), Bluetooth eller WiFi-surfzon. Du bestämmer WiFi-lösenordet och ingen kan ansluta till din surfpunkt om de inte kan ange det.

Generellt

Du kan använda din telefon som vanligt även när den används som surfpunkt, men det påverkar naturligtvis surfhastigheten på båda enheterna om du surfar med dem samtidigt, eftersom telefonens nätverkskort har en viss kapacitet.

Glöm inte att inaktivera internetdelningen när du inte behöver den, för att spara batteri.