Frågor och svar om mobilt bredband
På mobiltbredband.net svarar vi på de vanligaste frågorna om mobilt bredband - så att du kan göra ett enklare och tryggare val.
På mobiltbredband.net svarar vi på de vanligaste frågorna om mobilt bredband - så att du kan göra ett enklare och tryggare val.
Har du frågor om användning, surfmängd och hastigheter, täckning, val av mobilt bredband eller router? Här besvarar vi 20 av de vanligaste frågorna om mobilt bredband.
Ett mobilt bredband låter dig surfa trådlöst via mobilnätet var du än befinner dig via ett SIM-kort. Det är med andra ord samma teknik som gör att du kan gå online via dina mobiltelefon. Till skillnad mot bredband via fiber eller ADSL är alltså inte det mobila bredbandet knutet till en och samma plats. Du kan alltså lätt ta med dig bredbandet till sommarstugan eller ett café. Och sätter du i SIM-kortet i en router kan hela familjen surfa på samma mobila bredband via WiFi.
Fördelarna med ett mobilt bredband är flexibiliteten. Du kan ta med bredbandet var du vill, och köpa abonnemang med så mycket, eller lite, surf du behöver. Du har alltså större frihet att välja både vad du betalar för och var du använder ditt bredband.
Vissa mobila bredband går att ta med sig även utomlands. Precis som med ditt mobilabonnemang kan du använda ditt mobila bredband utan extra kostnad inom EU och ESS, i och med EU:s roamingregler *. Klurigare blir det om du lämnar Europa med ditt mobila bredband. Då behöver du köpa ditt mobila bredband från en operatör som har mobila bredbandsabonnemang som även fungerar utanför EU.
* Har du ett mobilt bredband med kontantkort är det inte alla operatörer som låter dig använda utanför Sveriges gränser.
I dagsläget surfar du i 4G-hastighet med ditt mobila bredband. Precis som med din mobiltelefon alltså. 4G-nätet är utbrett i Sverige och du kan räkna med att få bra täckning i de flesta städer. I och med utbyggnaden av 5G-nätet kommer mobila bredband erbjuda ännu snabbare surf.
I och med att mobila bredband använder sig av 4G-nätet, som är välutbyggt i Sverige och Europa, får det anses vara stabilt. De svenska operatörernas täckningskartor är imponerande och förser i stort sett hela befolkningen med nät. Bor du på en plats där det kan vara problem med mobiluppkopplingen bör du kolla upp operatörernas täckningskartor innan du bestämmer dig för vilket mobilt bredband du ska välja. Bor du i en stor- eller medelstor stad i Sverige spelar operatören mindre roll – du bör få bra täckning oavsett.
Många operatörer som säljer mobilabonnemang har också mobila bredband. Bäst priser får du hos de virtuella operatörerna, som Chilimobil och Hallon.
Det mobila bredbandet i sig ”har” inte WiFi, utan är ett SIM-kort som du sätter i en enhet, som sedan får internetuppkoppling. Om du vill använda ditt mobila bredband som WiFi, där du kan koppla upp flera olika enheter samtidigt, så går det dock bra. Då sätter du bara SIM-kortet i en router med plats för SIM-kort. Sedan är det bara att koppla upp sig till routern.
Om du vill mäta hastigheten på ditt mobila bredband kan du surfa in på Bredbandskollen.se eller liknande sajter på den enhet som är uppkopplad till det mobila bredbandet.
Eftersom det mobila bredbandet är just mobilt, betyder det att hastigheten ändras beroende på var du är. Är du i närheten av en basstation kommer du upp i den allra högsta hastigheten med ditt mobila bredband. Ett tips är att du kollar upp de olika operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som är mest optimal där du bor.
Det är helt beroende på hur du använder ditt mobila bredband. En av fördelarna med mobila bredband är att du kan välja små datamängder till ditt abonnemang, vilket gör att det kostar betydligt mindre. Det passar dig som bara surfar sporadiskt, lyssnar på lite musik och kollar mailen. Ska du använda ditt mobila bredband som din huvudsakliga bredbandsuppkoppling passar istället datamängder på 100, 200, eller rentav obegränsade gigabyte bättre.
Du kan spela via det mobila bredbandet, som i optimala förutsättningar når ungefär samma hastighet som ADSL. Det ska dock sägas att fiber fortfarande är rejält mycket snabbare än mobilt bredband, så om du huvudsakligen ska använda bredbandet för att spela är det bättre med en fast uppkoppling.
Ja visst! 4G-hastighet som mobila bredband har räcker för att streama rörligt material i hög upplösning.
Utbyggnaden av 5G-nätet pågår för fullt i Sverige, och vissa operatörer har börjat erbjuda mobilabonnemang med stöd för 5G. Det är alltså bara en tidsfråga innan mobila bredband också kommer att fungera i 5G-nätet, och på riktigt konkurrera med fiberbredband vad beträffar hastighet.
Du kan själv välja mellan flera olika operatörer och olika surfmängder. Det betyder att du själv också har stor frihet att styra priset på ditt mobila bredband. Hallons mobila bredband med 5 GB kostar under hundralappen.
Ja det fungerar, och är ett bra sätt att ge alla dina enheter, hela familjen eller kontoret tillgång till ett och samma mobila bredband. Allra enklast är det om din router har plats för ett SIM-kort. Då sätter du bara i kortet och delar sedan det mobila bredbandet via WiFi. Om din router saknar plats för SIM-kort kan du skaffa ett USB-modem, där du sätter i SIM-kortet och sedan kopplar till routern via USB.
De flesta routrar går bra att använda med ditt mobila bredband. Eftersom du på något sätt måste koppla SIM-kortet (ditt mobila bredband) till routern är det enklast om det finns en SIM-kortplats på routern. Annars behöver du skaffa ett USB-modem, där du sätter i SIM-kortet och sedan kopplar till routern.
Flera operatörer som erbjuder mobilt bredband säljer också routrar som passar bra för att dela det mobila bredbandet.
Vid sidan av abonnemangsformen går det också att skaffa mobilt bredband via kontantkort. Då betalar du för en viss mängd data som du sedan fyller på när du behöver.
Fiber är överlägset mobilt bredband vad gäller hastighet, men det mobila bredbandet har flera fördelar mot fiber vad gäller portabilitet och pris. Det mobila bredbandet tar du med dig överallt, och du kan själv styra hur mycket du betalar för abonnemanget genom att välja den datamängd som passar dig. I vår guide ”Mobilt eller fast bredband” går vi på djupet med de största för- och nackdelarna med de båda teknikerna. Du hittar den här.
Bor du i någon större stad eller tätort får du bra täckning med mobilt bredband, i jämförelse med din mobiluppkoppling. De svenska operatörerna har tagit stora kliv under de senaste åren för att säkerställa att de erbjuder uppkoppling till merparten av Sveriges befolkning. Men valet av operatör kan ändå vara viktigt för dig som bor eller ofta vistas på glesbefolkade platser. Spana in operatörernas täckningskartor innan du bestämmer dig för vilket mobilt bredband du väljer.
Vill du exempelvis ha obegränsad surf finns det några operatörer som passar dig bättre än andra. Tidigare erbjöd bara de stora operatörerna obegränsad data men idag utmanas de av exempelvis Chilimobil, som ger dig obegränsad data till lägre pris.
För dig som vill så mycket data som möjligt för ett så lågt pris som möjligt är det också en bra affär att välja en virtuell operatör, som Hallon.
Mobilnäten från Telia, Tre, Telenor och Tele2 är alla högpresterande idag. Bor du på en plats där det ofta är problem med täckningen bör du vara mer noggrann med att välja en operatör som har bättre täckning där just du befinner dig. I större städer fungerar det i regel bra med vilken operatör som helst.
Summa summarum är det svårt att kora ett mobilt bredband som det bästa. Det är dina behov och förutsättningar som styr. Ta hjälp av våra guider och jämförelser, och håll koll på de senaste kampanjerna, här på Mobiltbredband.net.