Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Täckningskarta Mobilt Bredband

Här kan du läsa om täckning och hitta täckningskartor för ditt trådlösa Internet med de operatörer som har bäst täckning för mobilt bredband.

mobilabonnemang

Mobilt bredband – Bäst täckning

Att svara på vem av operatörerna för mobilt bredband som har den allra bästa täckningen är inte en helt lätt fråga. Det beror på var du befinner dig och vilken hastighet du skall använda dig av när du ska surfa. De flesta operatörer har numera riktigt bra täckning – åtminstone i stora städer och tätorter och i andra fall främst i södra delen av Sverige.

Täckningskartor mobilt bredband

Här har vi samlat ihop de täckningskartor som gäller för de operatörer vi arbetar med och rekommenderar. Vi tycker att dessa operatörer har bäst priser, täckning och villkor. Därför rekommenderar vi dem till dig som kund på mobila bredband. Vi vill erbjuda de bästa lösningarna för dig och ditt surfande vad gäller täckning, pris, hastigheter, kundtjänst och leverantör.

Klicka dig vidare till respektive operatör för att se hela täckningskartan. 

Tackningskarta mobilt bredband HallonTäckningskarta Mobilt bredband Hallon

Hallon tillhör lågprisoperatörerna och använder Tre (3)s mobila nät för sin datatrafik samt mobiltelefoni. Det ökar möjligheterna för snabba hastigheter och en bra täckning. Med Hallon får du mycket snabbt nät och säker trafik i tätorter. De har samma täckning som Tre har i samma områden men med bättre priser.

 Fullständig täckningskarta

Tackningskarta mobilt bredband HallonTäckningskarta Mobilt bredband Chillimobil

Chillimobil är en lite nyare mobiloperatör i Sverige. I Norge har de snabbt växt till en av de största. Det är inte svårt att förstå varför. Villkoren är enkla; låga priser och ingen bindningstid. Dessutom erbjuder de obegränsad surf. I Sverige använder de Tre:s mobilnät.

 Fullständig täckningskarta

tackningskarta Tre mobilt bredbandTäckningskarta Mobilt bredband Tre

Tre har ett väl utbyggt mobilnät och de har alltid satsat på att ha höga hastigheter och bra täckning både vad gäller mobiltelefoni och mobilt bredband. Du surfar i riktigt höga hastigheter i tätort och får bra täckning även ute på landet.

 Fullständig täckningskarta

Tackningskarta mobilt bredband TelenorTäckningskarta mobilt bredband Telenor

Mobiloperatören Telenor har byggt nät över nästan hela Sverige och räknas till en av de stora operatörerna vad gäller sitt nät och antal kunder. Man har snabb uppkoppling via 4G och 5G och i de tätbefolkade områdena surfar du riktigt snabbt. Telenor har även bra täckning i övriga delar av Sverige.

Fullständig täckningskarta

tackningskarta Tele2 mobilt bredbandTäckningskarta mobilt bredband Tele2

Tele2 har ett stort och väl utbyggt mobilnät över hela landet och du surfar till höga hastigheter. Du får samma täckning med kontantkort, mobilabonnemang och mobilt bredband hos Tele2.

Fullständig täckningskarta

tackningskarta Tele2 mobilt bredbandTäckningskarta mobilt bredband Comviq

Comviq har inget eget mobilnät utan använder sig av Tele2 och Telenors nät. Det innebär att de kan erbjuda riktigt vass täckning över stora delar av Sverige och snabba hastigheten i upp till 5G-nätet.

Fullständig täckningskarta

Tackningskarta mobilt bredband TelenorTäckningskarta mobilt bredband Fibio

Operatören Fibio är en av de mindre operatörerna som har valt att använda Telenors mobilnät. De erbjuder alltså snabbt och stabilt mobilt bredband som når stora delar av alla bebodda platser i Sverige.

Råd vad gäller täckningskartor

När du tittar på en täckningskarta ska du bara använda informationen som en vägledning och inte tolka rakt av att ditt område kommer att ha bra täckning. Områdena baseras på mastens räckvidd och tar inte hänsyn till om du befinner dig i en betongbunker, i en dal eller i ett annat område där radiosignaler har svårt att nå fram.

Det är därför viktigt att förstå att lokala skillnader kan förekomma. Din täckning beror inte enbart på masterna utan även på vart du befinner dig i förhållande till masten samt vilka material som finns mellan dig och den mast som skickar signalerna.

Tätort och täckning

I tätorter har de leverantörer för mobilt bredband vi använder oss av riktigt bra täckning. Du får snabb hastighet samt täckningen anser vi är riktigt bra. Flera av de svenska operatörer som tillhandahåller mobilt bredband samt mobiltelefoni delar numera på näten. Det är kostsamt att bygga telenät och därför har de sparat på kostnaderna genom samarbete och kör sedan sin mobil – och datatrafik genom samma nät.

Tackning mobilt bredband

Täckning i Sverige för mobilt bredband

I Sverige har vi bra täckning både vad gäller mobiltelefoni samt mobila bredband ifall man jämför med andra länder både i Europa och andra ställen i världen. Vi ligger långt framme vad gäller mobil kommunikation. Man har absolut bäst täckning ifall man befinner sig i tätorterna så klart men det är ingen skillnad mot andra länder.

Det viktiga är egentligen inte vem som har bäst täckning i Sverige utan vem har bäst täckning där du ska befinna dig. Det kan nämligen skilja en del mellan de olika operatörerna vad gäller bredbandstäckningen beroende på vart i Sverige du befinner dig.

Naturen som fördel för din täckning

På samma sätt kan man få bra täckning även utanför de färgade områdena eller bra täckning även på gränsen om naturen är till en fördel snarare än en nackdel. Detta hör dock mer till ovanligheterna men kan förekomma. I Skåne längs den västra kustsidan kan man på vissa få platser kopplas upp mot det danska nätet framför det svenska.

Signalerna från Danmark har med andra ord enkelt att färdas över vattnet medan man ligger i lä mot de svenska masterna med natur och byggnader. Detta är en speciell situation men allt spelar roll när det kommer till mobil täckning.

Mobilt bredband med bäst täckning

Vilken operatör som har bäst täckning beror helt på var du bor eller vart du ska använda ditt mobila bredband. Använder du Hallon surfar du i Tres nät. 4G eller 4G+ nätet är det som är mest intressant eftersom du då kan streama film från till exempel Netflix eller HBO utan några störningar. Hallon har nämligen inte ännu stöd för Tres 5G-nät. 4G-täckningen är bra även stora delar av Sverige och nätet är snabbt.

Med 3G-täckning kan du streama i låg kvalitet och du kan även lyssna på Spotify eller poddar. Det går självklart att surfa på internet, läsa mail och kika på hemsidor i denna fart. Ska du däremot använda datorn eller plattan till streaming rekommenderar vi minst 4G hastighet.

De större operatörerna erbjuder täckning i 5G-nätet där det finns tillgänglig. Även några av de mindre operatörerna erbjuder 5G till sina kunder, men inte alla än.

Tre, Telenor, Tele2 och Chilimobil är exempel på operatörer som erbjuder täckning i 5G-nätet.

Är operatören med bäst täckning alltid bäst?

Det finns flera operatörer för mobilt bredband som har riktigt bra täckning. Det är dock viktigt att du tänker vem som har bäst täckning där du har tänkt använda ditt mobila bredband. Har en operatör bäst täckning i Norrland och du enbart kommer att använda din surf i Skåne så spelar ju den norrländska täckningen ingen roll för ditt användande.

Operatörer med bra täckning

Vi använder oss främst av Hallon, Chilimobil, Tre, Tele2, Telenor, Comviq och Fibio för mobilt bredband och de har alla riktigt bra täckning på riktigt många platser i Sverige. Hallon har mycket bra priser på sina mobila bredband så det är den operatör som vi vanligtvis brukar rekommendera först när man ska skaffa mobilt bredband.

Mobila bredband

Täckningskoll

Ta reda på vilken operatör dina närmaste använder som bor eller verkar i ditt område och sedan tar du det bredbandet som har bra täckning. Därefter kollar du de täckningskartor vi har här på sajten och efter det kan du gå vidare och se vilken täckning din kommande operatör har på sin hemsida för täckningskoll.

Vilka mobiloperatörer delar nät?

Bra att veta är att vissa operatörer delar nät med andra, alla har alltså inte ett eget separat mobilnät. Detta gör att vissa operatörer har samma täckning, du behöver alltså inte kontrollera täckningskartan hos samtliga operatörer. Halebop använder sig till exempel av Telias nät. Comviq delar 3G-nät med Telia och Telenor samt 2G, 4G och 5G-nät med Tele2 och Telenor. Detta ger dem mycket bra täckning.

Slutligen har operatören Hallon samma nät som operatören Tre. Som vi nämnde här ovan så rekommenderar vi ofta Hallon som leverantör både vad gäller mobiltelefoni men även mobilt bredband. De har mycket bra pris för sina mobila tjänster.

Hallon

Hallon

Hallon har snabbt nät och oftast bäst priser vad gäller mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband. Du ser deras täckningskarta via knappen här nedan:

Fullständig täckningskarta

Tre

Tre

Tre har satsat mycket på sitt gedigna mobilnät. Bra täckning och snabba hastigheter är deras ledord. Du får ett brett sortiment av produkter. Se deras täckningskarta via knappen:

Fullständig täckningskarta

Skaffa bättre mobil täckning

Det finns flera faktorer som påverkar hur bra täckning du kan få. Här nedan har vi beskrivit ett par av dessa faktorer. Man kan faktiskt påverka sin täckning för det mobila bredbandet mer än man tror. Följer du dessa tips och råd för bästa täckning så har du kommit en bra bit på väg mot att ha bästa täckning där du befinner dig!

Bredbandsleverantör

Operatörerna har många gånger arbetat tillsammans för att bygga mobilnät ute i Sverige. Det är kostsamt att bygga nya och därför kapar man kostnaden genom att samarbeta. Använder två operatörer samma nät får de identisk täckning, det blir alltså ingen skillnad mellan dem.

Det finns flera 2G, 3G, 4G och 5G-nät i Sverige. Man har samarbetat mellan olika operatörerna för att kunna täcka upp Sverige med snabba nät oavsett om det gäller telefoni eller bredbandsuppkopplingar. Det har byggts nät i Sverige under en lång tid och vi har ett välutbyggt mobilnät, även när det kommer till nät med snabbare fart i 4G och 5G inräknat.

Ska du använda 4G eller 5G?

När du ska surfa med mobilt bredband så ska du absolut se till att köra via ett nät där du har minst 4G eller ännu hellre 5G – om du har täckning och utrustning för det. Det är på dessa nät du får en snabb uppkoppling och kan göra allt på din mobila enhet som du kan göra hemmavid på ditt snabba Wifi.

5G innebär hastigheter på upp till 1 Gbit/s – vilket är jämförbart med ett fibernät. Ett mobilt bredband kan alltså vara minst lika snabbt som en fast uppkoppling hemma.

För att kunna använda 5G-nätet behöver man ett abonnemang hos en operatör med stöd för 5G. Man behöver dessutom utrustning som kan koppla upp sig mot nätet och täckning där man befinner sig.

Basstationer och täckning

Du ska helst befinna dig nära den basstation som din enhet kopplar upp sig mot. Det är inte helt lätt att veta vart dessa basstationer befinner sig. Försök att hitta den basstation du ska använda ifall du inte ska vara i en tätort. Inom tätorterna står basstationerna så tätt att det inte är brukar vara några problem med din täckning alls.

Är det många personer uppkopplade till din basstation samtidigt så påverkar det hastigheten. Är man många på en liten yta, som vid till exempel  en festival, så kan man märka att det mobila bredbandet inte fungerar så bra då det är många andra som surfar via samma basstation.

Vart befinner du dig?

Om du vistas inomhus eller befinner dig ute i naturen påverkar även det din täckning. Olika material är olika svåra för signalerna att ta sig igenom och sitter du under jord i ett utrymme med betong runt dig så kommer du förmodligen inte att ha någon täckning alls. Detta är ett speciellt exempel men ett tydligt exempel.

Täckningen kan absolut skilja sig inne i din lägenhet eller i ditt hus. Försök att sitta med din platta eller dator där du har bäst täckning för att få bästa upplevelse av ditt användande. Du kan enkelt mäta ditt mobila bredbands hastighet både på internet eller med någon app för ändamålet. Det finns enkla hastighetstester för bredband att ladda ner.

Hoppas du har fått lite bättre koll nu på vad som gäller mobilt bredband och täckning i Sverige. Det finns saker att tänka på när du ska använda dig av bredband till din surfplatta eller bärbara dator. Se till att du skaffar det bästa mobila bredbandet för dina behov!

Vanliga frågor och svar om täckningskartor för mobilt bredband

Vilken operatör har bäst täckning för mobilt bredband?

Det kan vara svårt att på rak arm säga vilken som är bäst. Alla operatörer har förhållandevis bra täckning i stora delar av landet och även om en operatör kan erbjuda god täckning i ditt område kan andra saker utanför mobilnätet påverka som berg, byggnader och annat.

Var hittar jag operatörerna täckningskartor för mobilt bredband?

Här har vi samlat alla operatörers täckningskartor när du vill kontrollera täckningen för mobilt bredband.

Varför lyckas jag inte få någon bra täckning när det ska fungera enligt täckningskartan?

Täckningskartorna visar vad som kan erbjudas i ditt område men sedan kan andra faktorer påverka som avståndet till masten, om du befinner dig i en dal, att det finns mycket betongväggar och liknande där radiosignalerna kan ha svårt att nå fram.

Vilka operatörer har bra täckning för mobilt bredband?

De som har bra täckning på många platser i Sverige är Hallon, Tre, Tele2 och Telenor.

Går det att förbättra täckningen?

Ja, du kan dels flytta dig till ett rum närmare masten eller med färre hinder i vägen mot masten som betongväggar och annat. Det kan också vara så att alltför många är uppkopplade samtidigt till samma basstation. Då kan det vara bra att testa lite senare igen.