Täckningskarta Mobilt Bredband

Mobilt bredband – Bäst täckning

Att svara på vem av operatörerna för mobilt bredband som har den allra bästa täckningen är inte en helt lätt fråga. Det beror på vart du befinner dig och vilken hastighet du skall använda dig av när du skall surfa. De flesta operatörer har numera en riktigt bra täckning ifall vi pratar om halva Sverige kan man säga.

Tätort och täckning

I tätorter har de leverantörer för mobilt bredband vi använder oss av riktigt bra täckning. Du får snabb hastighet samt täckningen anser vi är riktigt bra! Flera av de svenska operatörer som tillhandahåller mobilt bredband samt mobiltelefoni delar numera på näten. Det är kostsamt att bygga telenät och därför har de sparat på kostnaderna och kör sedan sin mobil – och datatrafik genom samma nät.

Tackning mobilt bredband

Täckning i Sverige för mobilt bredband

I Sverige har vi bra täckning både vad gäller mobiltelefoni samt mobila bredband ifall man jämför med andra länder både i Europa och andra ställen i världen. Vi ligger långt framme vad gäller mobil kommunikation. Man har absolut bäst täckning ifall man befinner sig i tätorterna såklart, men det är ingen skillnad mot andra länder.

Det viktiga är egentligen inte vem som har bäst täckning i Sverige utan vem har bäst täckning där du skall befinna dig. det kan nämligen skilja en del mellan de olika operatörerna vad gäller bredbandstäckningen beroende på vart i Sverige du befinner dig.

Se täckningskartor för just din täckning

Vi har samlat ihop enkla bilder på mobiloperatörernas täckning generellt och för mobilt bredband. Du ser vilken operatör som har bra täckning där du bor eller skall använda bredbandet. Det bästa är att du sedan klickar dig vidare in till respektive operatör för att se exakt vad de har för täckning i det område du har tänkt att använda ditt mobila bredband.

Här nedanför har vi samlat ihop länkar till operatörernas täckningskartor. Täckningskartan är en bra indikation på om det finns täckning för den angivna tekniken i ditt område. Du kan enkelt se om området har stöd för 2G, 3G och/eller 4G. Du vill ju helst att det skall finnas bra täckning för 4G, men det fungerar annars bra med mindre fart i nätet, så att säga.

Täckningskartor mobilt bredband

Här har vi samlat ihop de täckningskartor som gäller för de operatörer vi vanligtvis arbetar med. Vi tycker att de har bäst priser, täckning och villkor. Därför rekommenderar vi dem till dig som kund på mobila bredband. Vi vill erbjuda de bästa lösningarna för dig och ditt surfande vad gäller täckning, pris, hastigheter, kundtjänst och leverantör.

Klicka dig vidare till respektive operatör för att se hela täckningskartan. 

Tackningskarta mobilt bredband HallonTäckningskarta Mobilt bredband Hallon

Hallon tillhör lågprisoperatörerna och använder Tre (3)s mobila nät för sin data trafik samt mobiltelefoni. Det gagnar ju för snabba hastigheter och en bra täckning. Mycket snabbt nät och säker trafik i tätorter. Man har samma täckning som Tre har i samma områden, men bättre priser.

 Fullständig täckningskarta

Tackningskarta mobilt bredband HalebopTäckningskarta mobilt bredband  Halebop

Halebop har en riktigt bra täckning över hela Sverige och man använder sig av Telias nät och det ger verkligen bra täckning även ute på landsbygden i många fall. Bra täckning och snabb datatrafik. Man brukar säga att Telias nät har störst täckning om man ser till hela landet och det kan nog stämma.

Fullständig täckningskarta

 

 

tackningskarta Tre mobilt bredbandTäckningskarta Mobilt bredband Tre

Tre har ett väl utbyggt mobilnät och de har alltid satsat på att ha höga hastigheter och bra täckning både vad gäller mobiltelefoni och mobilt bredband. Du surfar i riktigt höga hastigheter i tätort och bra täckning även ute på landet.

 Fullständig täckningskarta

Tackningskarta mobilt bredband TelenorTäckningskarta mobilt bredband Telenor

Mobiloperatören Telenor har byggt nät över nästan hela Sverige och räknas till en av de stora operatörerna vad gäller sitt nät och sitt antal kunder. Man har snabb uppkoppling, 4G, i de tätbefolkade områdena och där surfar du riktigt snabbt. De har även bra täckning i övriga delar av Sverige.

Fullständig täckningskarta

 

 

tackningskarta Tele2 mobilt bredbandTäckningskarta mobilt bredband Tele2

Tele2 har ett stort och väl utbyggt mobilnät över hela landet. Du surfar till höga hastigheter. Du får samma täckning med kontantkort, mobilabonnemang och mobilt bredband hos Tele2.

Fullständig täckningskarta

Råd vad gäller täckningskartor

När du tittar på en täckningskarta ska du bara ta information som en indikation och inte lita blint på att allt färgat område kommer ha bra täckning. Områdena baseras på mastens räckvidd och tar inte hänsyn till om du befinner dig i betongbunker, i en dal eller i ett annat område där radiosignaler har svårt att nå fram.

Det är därför viktigt att förstå att lokala skillnader kan förekomma. Din täckning beror inte enbart på masterna utan även på vart du befinner dig i förhållande till masten samt vilka material som finns mellan dig och den mast som skickar signalerna.

Naturen som fördel för din täckning

På samma sätt kan man få täckning utanför de färgade områdena eller bra täckning även på gränsen om naturen är till en fördel snarare än en nackdel. Detta hör dock mer till ovanligheterna men kan förekomma. I Skåne längs den västra kustsidan så kan man på vissa få platser kopplas upp mot det danska nätet framför det svenska.

Signalerna från Danmark har med andra ord enkelt att färdas över vattnet medan man ligger i lä mot de svenska masterna med natur och byggnader. Detta är en speciell situation, men allt spelar roll när det kommer till mobil täckning.

Mobilt bredband med bäst täckning

Vilken operatör som har bäst täckning beror helt på var du bor eller vart du skall använda ditt mobila bredband. Idag finns det i huvudsak tre nät för mobilt bredband. Använder du Halebop surfar du i Telias nät. Använder du Hallon surfar du i Tres nät. 4G eller 4G+ nätet är det som är mest intressant – då kan du streama film från till exempel Netflix eller HBO. Det är främst i tätorter som det finns bra 4G-täckning.

Med 3G-täckning kan du streama i låg kvalitet och du kan även lyssna på Spotify eller poddar. Det gå självklart att surfa på Internet, läsa mail och kika hemsidor i denna fart. Skall man däremot vilja använda datorn eller plattan till streaming behöver man ha 4G hastighet.

Är operatören med bäst täckning alltid bäst?

Det finns flera operatörer för mobilt bredband som har riktigt bra täckning. Det är dock viktigt att du tänker vem som har bäst täckning där du har tänkt använda ditt mobila bredband. Har en operatör bäst täckning i Norrland och du enbart kommer att använda ditt surf i Skåne, så spelar ju den norrländska täckningen ingen roll för ditt användande.

Operatörer med bra täckning

Vi använder oss av Hallon, Halebop samt Telenor för mobilt bredband och de har alla riktigt bra täckning på riktigt många platser där man vanligtvis brukar befinna sig i Sverige. Hallon har mycket bra priser på sina mobila bredband, så det är den operatör som vi vanligtvis brukar rekommendera först när man skall skaffa mobilt bredband.

Mobila bredband

Täckningskoll

Ta reda på vilken operatör dina närmaste använder som bor eller verkar i ditt område och sedan tar du det bredbandet som har bra täckning. Sedan kollar du de täckningskartor vi har här på sajten och efter det kan du gå vidare och se vilken täckning din kommande operatör har på deras hemsida för täckningskoll.

Vilka mobiloperatörer delar nät?

Bra att veta är att vissa operatörer delar nät med andra, alla har alltså inte ett eget separat mobilnät. Detta gör att vissa operatörer har samma täckning, du behöver alltså inte kontrollera täckningskartan hos samtliga operatörer. Halebop använder sig till exempel av Telias nät. Comviq delar nät 3G-nät med Telia och Telenor samt 2G och 4G-nät med Tele2 och Telenor. Detta ger dem en mycket bra täckning.

Slutligen har operatören Hallon samma nät som operatören Tre. Som vi nämnde här ovan så rekommenderar vi ofta Hallon som leverantör både vad gäller mobiltelefoni men även mobilt bredband. De har mycket bra pris för sina mobila tjänster.

Hallon

Snabbt nät, bäst priser vad gäller mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband Just nu! Du ser deras täckningskarta via knappen här nedan:

Fullständig täckningskarta

Halebop

Halebop är Telias lågprisalternativ och de har snabbt nät samt bra täckning över hela landet. Stort sortiment av produkter och tjänster till bra priser! Du ser deras täckningskarta via knappen här nedan:

Fullständig täckningskarta

Tre

Satsat mycket på sitt gedigna mobilnät. Bra täckning och snabba hastigheter är deras ledord. Stora surfmängder och brett sortiment av produkter. Se deras täckningskarta via knappen:

Fullständig täckningskarta

Skaffa bättre mobil täckning

Det finns flera faktorer som påverkar hur bra täckning du kan få. Här nedan har vi beskrivit ett par av dessa faktorer. Man kan faktiskt påverka sin täckning för det mobila bredbandet mer än man tror. Följer du dessa tips och råd för bästa täckning så har du kommit en bra bit på väg mot att ha bästa täckning där du befinner  dig!

  • Bredbandsleverantör

Operatörerna har många gånger arbetat tillsammans för att bygga mobilnät ute i Sverige. Det är kostsamt att bygga nya när och därför kapar man kostnaden genom att arbeta ihop. Använder 2 operatörer samma nät får de identisk täckning. det blir ingen skillnad mellan dem.

Det finns flera 2G-nät, flera 3G-nät och olika 4G nät i Sverige. Man har samarbetat mellan de olika operatörerna för att kunna täcka upp Sverige med snabba nät oavsett om det gäller telefoni eller bredbandsuppkopplingar. Det har byggt nät under en lång tid i Sverige och vi har ett välutbyggt mobilnät, även när det kommer till nät med snabbare fart i, 3G och 4G inräknat.

  • Skall du använda 3G eller 4G?

När du skall surfa med mobilt bredband så skall du absolut se till att köra via ett nät där du har minst 3 G eller ännu hellre 4G. Det är på dessa nät du får en snabb uppkoppling och kan göra allt på din mobila enhet som du kan göra hemmavid på ditt snabba WIFI. Vill du ha en snabb hastighet när du surfar på webben behöver du ha tillgång till 3G eller helst 4G. Helst 4 G som sagt för att kunna göra allt som du gör hemma med ditt WIFI.

  • Basstationer och täckning

Du skall helst befinna dig när den basstation som din enhet kopplar upp sig mot. Det är ju inte helt lätt att veta vart dessa basstationer befinner sig. Försök att hitta den basstation du skall använda ifall du inte skall vara inne i tätort. Inom tätorterna står basstationerna så tätt att det inte är brukar vara några problem med din täckning alls.

Är det många personer uppkopplade till din basstation, så påverkar det hastigheten. Är man många på en liten yta, som vid tex en festival, så kan man märka att det mobila bredbandet inte fungerar då det är många andra som surfar via samma basstation.

  • Vart befinner du dig?

Om du vistas inomhus eller befinner dig ute i naturen påverkar även det din täckning. Olika material är olika svåra för signalerna att ta sig igenom och sitter du under jord i ett utrymme med betong runt dig, så kommer du förmodligen inte att ha någon täckning alls. detta är ju ett speciellt exempel, men du förstår kanske tanken med det.

Täckningen kan absolut skilja sig inne i din lägenhet eller i ditt hus. Försök att sitta med din platta eller dator där du har bäst täckning för att få bästa upplevelse av ditt användande. Du kan enkelt mäta ditt mobila bredbands hastighet både på Internet eller med någon appar för ändamålet. Det finns enkla hastighetstester för bredband att ladda ner.

Hoppas du har fått lite bättre koll nu på vad som gäller mobilt bredband och täckning i Sverige. Det finns saker att tänka på när du skall använda dig av bredband till din surfplatta eller bärbara dator. Se till att du skaffar det bästa mobila bredbandet för dina behov!