Mobilabonnemang – De bästa operatörerna
Läs om tips och tricks som kan vara bra att veta när man ska köpa ett mobilabonnemang. Byt mobilabonnemang snabbt och enkelt med vår hjälp!
Läs om tips och tricks som kan vara bra att veta när man ska köpa ett mobilabonnemang. Byt mobilabonnemang snabbt och enkelt med vår hjälp!
Det finns en hel del tips och tricks som kan vara bra att veta om när man ska köpa ett mobilabonnemang. Vilken operatör har de bästa villkoren? Ska jag köpa mobilabonnemanget med eller utan mobil? Vad vill jag ska ingå i abonnemanget? Kan jag få andra förmåner som till exempel pensionär? Det här är frågor vi ska titta närmare på.
20kr/mån
110kr/mån20kr/mån
190kr/mån20kr/mån
240kr/mån20kr/mån
320kr/mån20kr/mån
370kr/mån20kr/mån
150kr/mån49kr/mån
109kr/mån53kr/mån
105kr/mån79kr/mån
159kr/mån83kr/mån
165kr/månDet finns många operatörer på marknaden idag – och de flesta är faktiskt väldigt bra. Vilken operatör man ska välja beror lite på vad man är ute efter. Ett abonnemang med mycket surf? Ett abonnemang som först och främst är billigt? Eller ett abonnemang som fungerar bra utomlands?
Några av de starkaste operatörerna just nu, som vi rekommenderar, är Hallon, Comviq och Fello. Samtliga har bra täckning och snabbt mobilnät.
Detta är operatörer som genomgående har bra priser och villkor på sina abonnemang. De har dessutom återkommande rabatter och erbjudanden till nya kunder och lägre priser till studenter, pensionärer och barn.
Många operatörer erbjuder att man om köper en ny telefon i samband med att man tecknar abonnemang får man ytterligare rabatterat pris på ett redan bra erbjudande. Även möjlighet till avbetalning finns vilket ökar möjligheterna för att kunna köpa det abonnemanget man helst vill ha.
Kontantkort finns fortfarande, men mobilabonnemangen, med sina flexibla villkor, har mer och mer fått ta de en gång så populära kontantkortens plats.
Mobilabonnemang löper på utan att man behöver tänka på det – ett kontantkort måste man aktivt fylla för att kunna fortsätta använda sin mobiltelefon. För de allra flesta är ett mobilabonnemang det mest smidiga och det billigaste.
Nästan alla mobilabonnemang idag, oavsett vilken operatör man vänder sig till, har fria telefonsamtal och fria sms. De ingår alltså i månadskostnaden och man får ringa och messa hur mycket man vill. Det som i de allra flesta abonnemang är begränsat är mängden surf man kan använda under månaden.
De flesta operatörerna har ingen bindningstid på abonnemangen vilket innebär att du när som helst kan byta eller avbryta avtalet. Skulle dina behov ändras, till exempel gällande surfmängd eller att du ska flytta utomlands, är detta alltså inget problem och du kan snabbt och smidigt välja ett annat abonnemang som passar dina nya behov bättre.
När du ska teckna ett abonnemang är det viktigt att du läser igenom villkoren om vad som faktiskt ingår i avtalet, vad som kostar extra och om det är någon bindnings- eller uppsägningstid. Det är också viktigt att dubbelkolla vilken typ av abonnemang det är du tecknar.
Det mest smidiga är att beställa sitt abonnemang via internet. Då kan du i lugn och ro läsa igenom avtal och se exakt vad som gäller och vad som ingår.
Det finns många tips att ta till sig innan man bestämmer sig för ett visst abonnemang. Följande tips är riktigt gynnsamma att veta om för att försäkra dig om att du väljer rätt:
Beroende på hur du har valt att göra med betalningen av abonnemanget finns det även där en del tips för att undvika extra kostnader. Skulle du välja att betala med faktura är det viktigt att inte glömma att betala i tid.vAnnars riskerar du att få förseningsavgift eller dröjsmålsränta.
Om du har gått med på att betalningen sker via autogiro där kostnaden dras automatiskt varje månad kan det ibland vara bra att se efter att det är rätt belopp som dras.
Vissa operatörer erbjuder även direktbeatlning via kort. Då dras månadsavgiften automatiskt från ditt betalkort varje månad. Då slipper du fakturor helt och hållet.
Det finns numera ett ganska stort antal mobiloperatörer att välja mellan. Alltifrån mycket enkla som bara fokuserar på mobilabonnemang och som bara använder de större operatörernas nät, till de stora operatörerna med mer varierade tjänster.
Det finns fyra stora operatörer på den svenska marknaden. Telia, Telenor, Tele2 och Tre.
Två av de tre största, Telia och Telenor, har sina rötter i statliga telenät i Sverige och Norge. Tele2, grundades som privatägd konkurrent till Telia år 1993.
Företaget som slutligen blev Telenor köpte upp andra operatörer såsom Vodafone i början av 2000-talet. Loggan förblev densamma i olika färger men namnet ändrades flera gånger på bara några år tills de slutligen blev Telenor år 2005.
Tre dök också upp på marknaden innan Telenor, år 2000, som ytterligare ett alternativ till de två etablerade operatörerna.
Trots konkurrensen har de ibland arbetat tillsammans med att bygga ut mobilnäten för att nå så många kunder så snabbt som möjligt. Telenor och Tele2 har till exempel ett gemensamt 5G-nät.
De mindre operatörerna som finns på marknaden idag är antingen dotterbolag till en stor operatör eller arbetar helt i egen regi. Det de har gemensamt är att de inte har egna mobilnät utan använder något av mobilnäten från de fyra större operatörerna.
Bra saker att tänka på när man väljer operatör och tecknar abonnemang är vad som är viktigast för en med abonnemanget.
Dessa är bara några av de saker som är viktiga att tänka på innan man tecknar ett abonnemang. Nu har de flesta operatörerna inte längre bindningstid så det är enklare att byta om man inte trivs.
Telia har fortfarande det största mobilnätet och bäst täckning i glesbygden. De erbjuder paketerbjudanden för ett flertal digitala tjänster i ditt hem som bredband och TV utöver telefonin. Ju fler tjänster du samlar hos dem desto fler förmåner får du.
För deras mobilabonnemang finns med flera olika surfmängder – men alla med fria samtal och sms. Deras abonnemang har fri surf på sociala medier och oanvänd datamängd sparas från månad till månad. Telias mobilnät har flera gånger utsetts till det bästa av olika testföretag.
Tele2 har nu funnits länge på marknaden och har ett nästan lika stort nät som Telia. Genom deras nät med bra täckning kan du också skaffa mobilt bredband och streamingtjänster från Viaplay, Discovery och C More.
De framhåller som sina fördelar att de inte har bindningstider och har väldigt snabba surfhastigheter i sitt stabila nät. De har abonnemang med obegränsad surf.
Telenor ägs av före detta norska Televerket som nu är ett statligt ägt aktiebolag och en stor telekomoperatör i både Europa och övriga världen. Liksom hos Telia kan du nu samla flera kommunikationslösningar hos Telenor. De har mobiltelefoni, TV, bredband och streamingtjänster.
Fördelarna som Telenor framhåller är att de inte har bindningstid, att du kan använda din mobilsurf i 41 olika länder – förutom Sverige och att du kan ringa fritt inom familjen i hela världen om du har abonnemanget Telenor Familj. Telenors familjeabonnemang blir billigare per person än om det tecknas separata telenorabonnemang för alla familjemedlemmar.
Tre har ett vältäckande och snabbt mobilnät i stora delar av Sverige. Hos Tre kan man skaffa. mobilabonnemang, mobilt bredband, fast mobilt bredband och köpa smartphones, surfplattor och andra tillbehör.
Tre har alternativ med upp till obegränsad surf och man kan välja till en smartphone från tillverkare som Apple, Samsung, Xiaomi och Sony.
Halebop är mobiloperatören med en lite mer ungdomlig framtoning. De har mobilabonnemang, mobiltelefoner, kontantkort och fast bredband.
De tre främsta anledningarna till att du ska välja Halebop, enligt Halebop själva, är att oanvänd surf sparas, de använder Telias nät och de har support 24/7 via chatt.
Hallon erbjuder enklare abonnemang där du snabbt och lätt får en översikt. De använder Tres mobilnät som har riktigt bra täckning, särskilt i södra halvan av Sverige.
De viktigaste sakerna som Hallon framhåller är att de inte har någon bindningstid och att din oanvända surf sparas. Precis som hos de flesta andra operatörer så ingår samtal och mess inom Sverige. Hallon erbjuder stora, men begränsade, surfmängder.
Fello är en lågprisoperatör som är en del av Telias koncern. De använder Telias nät så de är ett något enklare alternativ till Telia och Halebop.
Fello har rabatter till nya kunder, pensionärer, studenter och barn. Oanvänd mobildata sparas upp till en viss gräns och de har fasta priser och ingen bindningstid.
Vimla är en strömlinjeformad lågprisoperatör som är en del av Telenors koncern. De använder Telenors mobilnät.
De saker som Vimla framhåller som viktigast med sina abonnemang är avsaknaden av bindningstid, bra täckning i Telenors väl utbyggda nät och att oanvänd surf sparas.
Vimla har bara mobilabonnemang – de har alltså inga kontantkort och något mobilt bredband.
Comviq började som avstickare till Tele2 med kontantkort med förmånliga utlandspriser – men nu är de en operatör att räkna med på nästan alla plan. De delar nät med både Telenor, Tele2 och Telia så de har riktigt bra täckning i hela landet.
Fördelarna hos Comviq är att de erbjuder fastprismobilabonnemang med rabatter till barn och studenter och seniorer. Comviq har heller ingen bindnings- eller uppsägningstid.
Chilimobil är en prismedveten operatör som går i Tres mobiltelefonnät. Chili är lite unika i Sverige jämfört med övriga operatörer eftersom alla abonnemang de har erbjuder fri surf. Det gör abonnemangen olika är hur snabbt du får surfa.
Förutom obegränsad data erbjuder Chili rabatt till studenter och seniorer. De har även lösningar till företag och mobilt bredband.
Operatören Fibio är en liten aktör på marknaden men erbjuder sina tjänster i Telenors stora nät. Hos Fibio hittar du mobilabonnemang, mobilt bredband och hemtelefoni via mobilnätet eller bredbandet.
Fibio har flera olika storlekar på abonnemang med rabatter till barn, studenter, seniorer och familjer. Byt abonnemang när du vill, surfa i 5G-nätet och få tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett billigare abonnemang.
Karma Mobil är operatören som har gjort sig ett namn på sina enkla abonnemang. De riktar sig främst till lite äldre och kanske något mobilovana användare. De går i Telenors nät med snabb och pålitlig täckning.
Karma Mobil har åldersrabatt till alla och seniorrabatt till den över 55. De har även ett abonnemang helt utan surf för den som bara vill ringa och sms:a med sin telefon.
De flesta mobilnät i Sverige har bra täckning i stora delar av landet för storstäder och tätorter. Oavsett vilken operatör du väljer behöver du inte oroa dig särskilt mycket för driftstörningar. Det ligger i deras intresse att hålla näten så effektiva som möjligt.
Det enda som alltså spelar någon roll är vilka tjänster du är intresserad av och vilken mobiltäckning operatören har i ditt område. Tre, och därför också Hallon, är inte bästa valet i norra halvan av Sverige men har mycket bra täckning och nätverkshastighet i södra halvan.
Telias, Telenors och Tele2s nät har höga hastigheter i hela landet och därmed har de små operatörerna som använder deras nät det också. Välj ett abonnemang efter vad du anser vara viktigt hos operatören, må det vara enkelhet eller att du kan ringa fritt inom familjen oavsett var ni befinner er.
Det finns flera bra och vilken som är bäst beror på vilket behov du har vad gäller täckning, surfmängder och priser. Här får du en bra översikt på operatörerna.
För den som använder mobilen mycket och surfar mycket blir ett abonnemang ofta billigare. Då slipper du också tänka på att fylla på med mer data.
De flesta har tagit bort sina bindningstider för abonnemangen. Beställer du samtidigt en telefon och väljer att delbetala blir det ofta en bindningstid på 12-24 månader.
Du kan enkelt se skillnaderna på operatörernas täckningskartor här.
Du hittar fria samtal och sms i princip hos alla operatörer. Ibland kan de ha något av sina abonnemang med fasta kostnader.