Det finns en hel del tips och tricks som kan vara bra att veta om när man ska köpa ett mobilabonnemang. Vilken operatör har de bästa villkoren? Ska jag köpa mobilabonnemanget med eller utan mobil? Vad vill jag ska ingå i abonnemanget? Kan jag få andra förmåner som t.ex. pensionär?

Vilka är de bästa operatörerna?

I och med att det finns en mängd olika operatörer på marknaden, kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. De starkaste operatörerna just nu är Hallon, Tre, Comviq och Fello. Samtliga har bra täckning och snabbt mobilnät.

De har något för alla, beroende på behov och budget. Vissa erbjuder även att man kan skräddarsy helt efter sina egna behov, och även bra erbjudanden för olika grupper.

Vilka är fördelarna med att teckna ett mobilabonnemang?

Många operatörer erbjuder att man om köper en ny telefon i samband med att man tecknar abonnemang, får man ytterligare rabatterat pris på ett redan bra erbjudande. Även möjlighet för avbetalning finns, vilket ökar möjligheterna för att kunna köpa det abonnemanget man helst vill ha.

Ett kontantkort innebär att du hela tiden måste komma ihåg att fylla på det, för att inte helt plötsligt ha slut på samtal. I jämförelse med det är ett mobil-abonnemang mycket smidigare, och blir även billigare.

Byta Mobilabonnemang

Lägre kostnader

Mobilabonnemang erbjuder nästan alltid lägre minutkostnad och större surfmängd, fast för en billigare peng. Du riskerar heller inte att mobilen oförmodat slutar fungera.

De flesta operatörerna har ingen bindningstid på abonnemangen, vilket innebär att du när som helst kan byta eller avbryta avtalet. Skulle dina behov ändras, t.ex. gällande surfmängd eller att du ska flytta utomlands, är detta alltså inget problem och du kan snabbt och smidigt välja ett annat abonnemang som passar dina nya behov.

Se över villkor

När du ska teckna ett abonnemang är det viktigt att du läser igenom villkoren om vad som faktiskt ingår i avtalet, vad som kostar extra och om det är någon bindnings- eller uppsägningstid. Det är också viktigt att dubbelkolla vilken typ av abonnemang det är du tecknar.

Har du fått ta del av förmånerna för t.ex. studenter och du studerar på gymnasium eller högskola? Eller försöker telefonförsäljaren binda dig till ett företagsabonnemang fast att du är privatperson?

Det sistnämnda i ovanstående stycke har faktiskt hänt på riktigt, trots att det kanske låter osannolikt. Företagsabonnemang är ofta bundna i upp till 34 månader och man har ingen ångerrätt, vilket egentligen är villkor som inte är tillåtna för privatpersoner.

Detta gör det extra viktigt att se efter vad som faktiskt gäller, och att ingen försöker lura dig. För att undvika detta är det klokt att beställa abonnemanget via internet. Då kan du snabbt och enkelt läsa igenom exakt allt om vad som ingår, utan att något döljs. På olika sidor kan du även jämföra olika abonnemang för att hitta det som passar dina behov bäst.

Bästa tipsen

Det finns många tips att ta till sig innan man bestämmer sig för ett visst abonnemang. Följande tips är riktigt gynnsamma att veta om, för att försäkra dig om att du väljer rätt:

  • Lär dig ditt mobilanvändande – vad använder du din mobil till mest?
  • Jämför fördelarna med avbetalning och direktbetalning – innebär avbetalning att du kan köpa ett abonnemang som du egentligen inte hade haft råd med?
  • Kolla om det finns speciella erbjudanden just för dig – är du under 18? Student? Pensionär? Ett företag? En familj?
  • Kolla täckningen – de flesta operatörerna har bra täckning idag, men det kan ändå variera
  • Är du i behov av att köpa en ny telefon? – många operatörer har rabatterade erbjudanden för köp av mobil i samband med abonnemang
  • Undersök utlandspriser innan du åker iväg på en resa – priser för att surfa, ringa och sms:a kan variera rejält i andra länder, om inget annat står i avtalet
  • Beställ abonnemanget via internet – detta för att få tillgång till varenda ett av alla erbjudanden, som oftast inte erbjuds i butik eller hos en försäljare

Autogiro och mobilabonnemang

Beroende på hur du har valt att göra med betalningen av abonnemanget, finns det även där en del tips för att undvika extra kostnader. Skulle du välja att betala med faktura är det viktigt att inte glömma att betala i tid.

Annars riskerar du att få förseningsavgift eller dröjsmålsränta. Om du gått med på att betalningen sker via autogiro, där kostnaden dras automatiskt varje månad, kan det ibland vara bra att se efter att det är rätt belopp som dras.

Utgå från dina behov

Det nästan viktigaste och absolut bästa tipset är att inte tänka för mycket. Utgå från dina egna behov, vad du brukar använda och vilket pris du är villig att betala. Det finns något som passar alla, och det kan ibland låta svårare än vad det faktiskt är.