Surfa tryggt utomlands

Det var länge som det var dyrt att surfa utomlands, men numera kan du surfa med ditt mobila bredband till samma kostnad som du gör hemma i Sverige. Inom EU/EES är det bäst att surfa ifall du skall ta med dig ditt trådlösa bredband till utlandet.

Tänk på att du endast kan surfa med samma kostnad för den surfmängd som du betalat för här hemma i Sverige. Har du abonnemang med 5 GB totalt, så surfar du alltså 5 GB fritt utomlands, innan du behöver köpa till extra data.

EU-roaming

Sedan juli 2017 så måste alla operatörer antingen erbjuda gratis roaming inom EU/ESS eller inte alls låta sina användare surfa utomlands. Det innebär att vissa mobila bredband går att använda utomlands precis som hemma, medan andra bara går att använda i Sverige.

Låt oss titta vad som gäller för några av de mest populära abonnemangen för mobilt bredband.

Vilket mobilt bredband går att använda gratis inom EU/ESS?

 • Hallon Mobilt Bredband 5 -200 GB – går endast att använda i Sverige.
 • Halebop Mobilt bredband – går endast att använda i Sverige.
 • Tre Mobilt bredband – vissa har gratis roaming i EU inkluderat:
  • 3 Bredband 3 GB har 3 GB fri surf inom EU/ESS
  • 3 Bredband 15 GB har 15 GB fri surf inom EU/ESS
  • 3 Bredband 40 GB har 40 GB fri surf inom EU/ESS
  • 3 Bredband 60 GB har 60 GB fri surf inom EU/ESS
  • 3 Bredband 100, 200 och 500 GB fungerar bara i Sverige
 • Tele 2 mobilt bredband – går endast att använda i Sverige

Mobila bredband utomlands

Surfa tryggt i utlandet

Om du  är på semester utanför EU är det bättre att använda sig av hotellets WiFi-nätverk eller besöka Internetcaféer. Detta blir billigare än att använda ditt svenska mobila bredband i utlandet. Ska du däremot röra på dig och du saknar tillgång till detta så kan du ta en titt på operatörernas paket för utomlandssurf.

Om du inte har något paket så kommer du att betala för den datamängd du tar emot. Priset bestäms i kostnad per Megabyte men lägsta debitering brukar ligga vid runt 50KB. Detta gör att även om du bara skulle använda 1KB så debiteras du för 50KB.

Priserna skiljer sig väldigt mycket och kan ligga under 10kr/MB inom Europa men utanför EU kan priserna bli över 100kr/MB. Det kan därför snabbt bli en dyr historia om du befinner dig i ett land där det är väldigt dyrt med datatrafik.

För att ta reda på vilken kostnad du har på datatrafik i utlandet så måste du besöka din operatörs hemsida som har information om exakta kostnader för olika länder.

Tips för att surfa billigt utomlands

 1. Använd hotellets eller andra platsers WiFi-nät om möjligt.
 2. Internetcaféer är vanligt i turistparadis och är betydligt billigare än mobilt bredband.
 3. Om du använder mobilt bredband, försök att köpa ett surfpaket från din operatör om du ska använda det ”mycket”.
 4. I webbläsaren kan du stänga av att den inte ska ladda ner bilder när du surfar. På så sätt kan du få ner datamängden som laddas ner.
 5. Undvik att använda tjänster som strömmar musik eller video. Ladda heller inte ner filer och håll ditt surfande till så små mängder som möjligt.
 6. Stäng av datatrafik på din telefon när du reser utomlands. Risken finns annars att applikationer laddar ner uppdateringar och använder datatrafik i bakgrunden. Här nedan kan du läsa mer om Tre och surf utomlands:

Läs mer och beställ

Nu vet du lite mer om hur det fungerar med mobilt bredband i utlandet vad gäller både priser, surfmängder och ifall du kan ta med dig ditt mobila bredband på semestern. Lycka till med bredband och vistelse utomlands!