Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Mobilt Bredband Utomlands

Surfa med ditt mobila bredband utomlands. Du kan använda den surfmängd du har upp till en viss surfpott. Läs mer om hur det fungerar här!

Surfa tryggt utomlands

Tidigare var det dyrt att surfa utomlands men numera kan du surfa med ditt mobila bredband inom EU till samma kostnad som du gör hemma i Sverige – om ditt bredband fungerar utomlands.

Läs vidare för att se vad som gäller för mobilt bredband utomlands. 

EU-roaming

Planerar du att skaffa ett mobilt bredband som du kan ta med dig till utlandet? Då behöver du se till att det mobila bredbandet faktiskt fungerar inom EU. Roaminglagar för EU har gjort det möjligt att surfa, ringa, skicka sms och mms inom Europa utan att behöva betala extra. Det är däremot inte lika självklart att ett mobilt bredband fungerar utomlands.

Sedan juli 2017 måste alla operatörer antingen erbjuda gratis roaming inom EU/ESS eller inte alls låta sina användare surfa utomlands. Det innebär att vissa mobila bredband går att använda utomlands precis som hemma medan andra bara går att använda i Sverige. De som tillåter surf inom EU har rätt att sätta ett tak för hur mycket man får surfa innan man behöver betala extra. 

Låt oss titta vad som gäller för några av de mest populära abonnemangen för mobilt bredband.

Vilket mobilt bredband går att använda gratis inom EU/ESS?

I tabellen nedan ser du vilka mobila bredband som går att använda utan extra kostnad utomlands, och vilken maxsurf som ingår inom EU. 

OperatörUtomlands?Max antal GB inom EU
HallonNej
TreJa50
Tele2Nej
TelenorJa30
ChilimobilNej
FibioJa50
ComviqNej

Om du har ett mobilt bredband med fri surf, från till exempel Tre eller Telenor, gäller alltså inte den fria surfen utomlands. Operatörerna har satt ett tak för hur mycket man får surfa inom EU utan extra kostnad. 

Du kan inte betala för att få mobilt bredband i EU

Eftersom roaming och fri roaming går under samma EU-lagstiftning spelar det ingen roll om du kan tänka dig att betala för surf. Har du ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband hos en operatör som inte ger fri roaming inom EU då kan du inte heller betala extra för att få surfa. Det handlar om att roaminglagarna för EU inte tillåter en operatör att ta extra betalt för utlandssurf men operatörerna är inte tvungna att erbjuda sina kunder roaming för surf i utlandet.

Detsamma gäller om du ha en rörlig prisplan på abonnemang eller kontantkort. Antingen får du surfa inom EU för samma kostnad som du gör hemma eller så får du inte surfa alls. Har du däremot ett sim-kort i din router, surfplatta eller USB-modem som är ett mobilt sim-kort då kan villkoren för utlandssurf se annorlunda ut. Med ett mobilt sim-kort menas ett abonnemang eller kontantkort som är tänkt att ha i en mobiltelefon men eftersom det fysiska sim-kortet inte är ser annorlunda ut så går det att använda för mobilt bredband.

Har du ett vanligt mobilabonnemang eller ett kontantkort med enbart extra surf för mobil så bör du se vilka begränsningar som finns för mobil surf inom EU.

Surfa tryggt i utlandet

Att surfa utanför EU med sitt mobila bredband går bra med de mobila bredband som fungerar utomlands, men man bör vara beredd på att det kommer att kosta extra. Alla operatörer har en prislista för vad surfen kostar när man surfar i andra länder i Europa (som står utanför EU) och andra länder i världen. Att surfa utanför EU kan kosta från ett par tior om dagen upp till ett par hundralappar per MB. Det kan alltså bli väldigt dyrt snabbt. 

Om du  är på semester utanför EU är det bättre att använda sig av hotellets Wifi-nätverk i den mån det är möjligt. Detta blir ofta billigare än att använda sitt svenska mobila bredband i utlandet. Ska du däremot röra på dig och du saknar tillgång till detta så kan du ta en titt på operatörernas paket för utomlandssurf.

För att ta reda på vilken kostnad du har på datatrafik i utlandet så måste du besöka din operatörs hemsida som har aktuell information om exakta kostnader för olika länder.

Tips för att surfa billigt utomlands

  1. Använd hotellets eller andra platsers Wifi-nät om möjligt.
  2. Om du använder mobilt bredband, försök att köpa ett surfpaket från din operatör för ett mer förmånligt pris.
  3. I webbläsaren kan du stänga av att den inte ska ladda ner bilder när du surfar. På så sätt kan du få ner datamängden som laddas ner.
  4. Undvik att använda tjänster som strömmar musik eller video. Ladda heller inte ner filer och håll ditt surfande till så små mängder som möjligt.
  5. Stäng av datatrafik på din telefon när du reser utomlands. Risken finns annars att applikationer laddar ner uppdateringar och använder datatrafik i bakgrunden. 

Mobila bredband utomlands

Tre Mobilt bredband i EU

Tre

Tre låter dig som har ett mobilt bredbandsabonnemang på 15-50 GB per månad att surfa fritt inom EU. Du får använda samma surfmängd som abonnemanget ger. Reser du utanför EU betalar du per använd MB. 

Telenor Mobilt bredband i EU

Telenor

Med Telenor Mobilt Bredband får du minst 20 GB fri roaming inom EU. De större abonnemangen ger dig upp till 30 GB fri roaming inom EU. Reser du utanför EU kostar varje MB enligt Telenors prisplan. 

Tele2 Mobilt bredband i EU

Ett mobilt bredband från Tele2 går inte att använda om du är utanför Sverige. 

Hallon Mobilt bredband i EU

Hallon

Ett mobilt bredband från Hallon går inte att använda om du är utanför Sverige.

Telia Mobilt bredband i EU

Telia

Skaffar du mobilt bredband hos Telia kan du bara använda det inom Sverige.

Chilimobil Mobilt bredband i EU

Ett mobilt bredband från Chilimobil går endast att använda inom Sveriges gränser. 

Fibio Mobilt bredband i EU

Mobilt bredband från Fibio går att använda inom EU. Det minsta abonnemanget får man använda med samma villkor som hemma, men de större abonnemangen har ett maxtak på 50 GB inom EU. Reser man utanför EU kostar varje använd MB enligt Fibios prisplan. 

Comviq Mobilt bredband i EU

Mobilt bredband från Comviq fungerar inte utanför Sverige. 

Tillfälligt mobilt bredband för semestern i Europa

Kontantkort för mobiltelefon

Vill du inte vara beroende av att ansluta din surfplatta eller laptop till hotellets Wifi så kan ett kontantkort till mobiltelefon med extra surf möjliggöra surf utan Wifi. Du behöver då se till att kontantkortet går att använda inom EU och se vilka surfbegränsningar operatören och kontantkortsladdningen har.

Att använda ett mobilt kontantkort som mobilt bredband istället för ett renodlad mobilt bredband kan i längden bli ganska dyrt. Det är däremot en utmärkt lösning för dig som inte kan använda ditt vanliga mobila bredband i EU.

Du kan beställa ett kostnadsfritt kontantkort från flera operatörer och när du har kommit hem från resan låter du bli att fylla på kontantkortet och sätter tillbaka sim-koret för det vanliga mobila bredbandet.

Mobiltelefonabonnemang

De allra flesta mobilabonnemang erbjuder surf inom EU, med med ett maxtak. Om du vill dela den surfen med fler än en enhet kan du använda simkortet för mobilabonnemanget precis som ett simkort för mobilt bredband. Placera helt enkelt simkortet till mobilabonnemanget i en router för mobilt bredband och surfa loss. 

Vanliga frågor och svar om mobilt bredband utomlands

Kan man använda sitt mobila bredband utomlands?

Ja, vissa operatörer låter dig använda hela eller en viss surfmängd inom EU/EES. I tabellen högre upp på sidan ser du vad som gäller för alla operatörer.

Varför fungerar inte alla mobila bredband utomlands?

Eftersom en lag tvingar operatörerna att erbjuda gratis roaming inom EU eller att inte tillåta surf alls har en del valt att inte tillåta det.

Hur kan man använda internet utomlands utan mobilt bredband?

Det brukar ibland finnas internetcaféer och de flesta hotell har också Wifi-nätverk.

Vilket mobila bredband är bäst att använda inom EU?

Det finns i dagsläget tre operatörer som erbjuder mobilt bredband utomlands: Tre, Telenor och Fibio. Det som är bäst är det abonnemang som motsvarar den surfmängd du behöver till det pris som är lägst. Jämför med hjälp av tabellen högre upp på sidan.

Hur sparar jag surfmängd när jag är utomlands?

I din webbläsare kan du stänga av att inte ladda ner bilder. Se fler tips för att spara surf inne på vår sajt!