Surfa tryggt utomlands

Tidigare var det dyrt att surfa utomlands men numera kan du surfa med ditt mobila bredband till samma kostnad som du gör hemma i Sverige. Inom EU/EES är det bäst att surfa ifall du ska ta med dig ditt trådlösa bredband till utlandet.

Tänk på att du endast kan surfa med samma kostnad för den surfmängd som du betalat för här hemma i Sverige. Har du abonnemang med 5 GB totalt så surfar du alltså 5 GB fritt utomlands innan du behöver köpa till extra data.

 

EU-roaming

Sedan juli 2017 måste alla operatörer antingen erbjuda gratis roaming inom EU/ESS eller inte alls låta sina användare surfa utomlands. Det innebär att vissa mobila bredband går att använda utomlands precis som hemma medan andra bara går att använda i Sverige.

Låt oss titta vad som gäller för några av de mest populära abonnemangen för mobilt bredband.

Vilket mobilt bredband går att använda gratis inom EU/ESS?

 

Surfa tryggt i utlandet

Om du  är på semester utanför EU är det bättre att använda sig av hotellets Wifi-nätverk eller besöka internetcaféer. Detta blir billigare än att använda ditt svenska mobila bredband i utlandet. Ska du däremot röra på dig och du saknar tillgång till detta så kan du ta en titt på operatörernas paket för utomlandssurf.

Om du inte har något paket så kommer du att betala för den datamängd du tar emot. Priset bestäms i kostnad per Megabyte men lägsta debitering brukar ligga vid runt 50 KB. Detta gör att även om du bara skulle använda 1 KB så debiteras du för 50 KB.

Priserna skiljer sig väldigt mycket och kan ligga under 10 kr/MB inom Europa men utanför EU kan priserna bli över 100 kr/MB. Det kan därför snabbt bli en dyr historia om du befinner dig i ett land där det är väldigt dyrt med datatrafik.

För att ta reda på vilken kostnad du har på datatrafik i utlandet så måste du besöka din operatörs hemsida som har aktuell information om exakta kostnader för olika länder.

 

Tips för att surfa billigt utomlands

  1. Använd hotellets eller andra platsers Wifi-nät om möjligt.
  2. Internetcaféer är vanligt i turistparadis och är betydligt billigare än mobilt bredband.
  3. Om du använder mobilt bredband, försök att köpa ett surfpaket från din operatör om du ska använda det ”mycket”.
  4. I webbläsaren kan du stänga av att den inte ska ladda ner bilder när du surfar. På så sätt kan du få ner datamängden som laddas ner.
  5. Undvik att använda tjänster som strömmar musik eller video. Ladda heller inte ner filer och håll ditt surfande till så små mängder som möjligt.
  6. Stäng av datatrafik på din telefon när du reser utomlands. Risken finns annars att applikationer laddar ner uppdateringar och använder datatrafik i bakgrunden. Här nedan kan du läsa mer om Tre och surf utomlands:

Läs mer och beställ

Nu vet du lite mer om hur det fungerar med mobilt bredband i utlandet vad gäller både priser, surfmängder och ifall du kan ta med dig ditt mobila bredband på semestern. Lycka till med bredband och vistelse utomlands!

 
Mobila bredband utomlands

 

Använda mobilt bredband i EU

Planerar du att skaffa ett mobilt bredband som du kan ta med dig till utlandet? Då behöver du se till att det mobila bredbandet faktiskt fungerar inom EU. Roaminglagar för EU har gjort det möjligt att surfa, ringa, skicka sms och mms inom Europa utan att behöva betala extra. Det är däremot inte lika självklart att ett mobilt bredband fungerar utomlands.

 

Roaming i EU

Förr kunde det bli dyrt om roamingen på surfplattan inte var avstängd under utlandsresan.  Idag är det inte lika stor risk att komma hem till en chockfaktura för att du glömt att stänga av roamingen under resan. Lagstiftningen för EU om fri roaming gör att operatörerna inte får ta extra betalt för surf i utlandet.

Det betyder däremot inte att det är bara är att packa ner surfplattan eller det mobila bredbandet och tro att du kan surfa fritt i Europa. Lagen om EU-roaming säger att operatörer inte får ta extra betalt för utlandssurf. Den säger däremot inte att operatören måste erbjuda utlandssurf. Detta har lett till att flera operatörer tillåter fri mobilsurf inom EU men har begränsat sina mobila bredband till att endast fungerar inom Sverige.

 

Du kan inte betala för att få mobilt bredband i EU

Eftersom roaming och fri roaming går under samma EU-lagstiftning spelar det ingen roll om du kan tänka dig att betala för surf. Har du ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband hos en operatör som inte ger fri roaming inom EU då kan du inte heller betala extra för att få surfa. Det handlar om att roaminglagarna för EU inte tillåter en operatör att ta extra betalt för utlandssurf men operatörerna är inte tvungna att erbjuda sina kunder roaming för surf i utlandet.

Detsamma gäller om du ha en rörlig prisplan på abonnemang eller kontantkort. Antingen får du surfa inom EU för samma kostnad som du gör hemma eller så får du inte surfa alls. Har du däremot ett sim-kort i din router, surfplatta eller USB-modem som är ett mobilt sim-kort då kan villkoren för utlandssurf se annorlunda ut. Med ett mobilt sim-kort menas ett abonnemang eller kontantkort som är tänkt att ha i en mobiltelefon men eftersom det fysiska sim-kortet inte är ser annorlunda ut så går det att använda för mobilt bredband.

Har du ett vanligt mobilabonnemang eller ett kontantkort med enbart extra surf för mobil så bör du se vilka begränsningar som finns för mobil surf inom EU.

 

Tre Mobilt bredband i EU

Tre

Tre låter dig som har ett mobilt bredbandsabonnemang på 15-50 GB per månad att surfa fritt inom EU. Du får använda samma surfmängd som abonnemanget ger.

 

Telenor Mobilt bredband i EU

Telenor

Med Telenor Mobilt Bredband får du minst 10 GB fri roaming inom EU. De större abonnemangen ger dig 15 GB fri roaming inom EU.

 

Tele2 Mobilt bredband i EU

Tele2

Ett mobilt bredband från Tele2 går inte att använda om du är utanför Sverige. 

 

Hallon Mobilt bredband i EU

Hallon

Ett mobilt bredband från Hallon går inte att använda om du är utanför Sverige.

 

Telia Mobilt bredband i EU

Telia

Skaffar du mobilt bredband hos Telia kan du bara använda det inom Sverige.

Har du sedan tidigare ett abonnemang med bindningstid som tillåter fri roaming inom EU så får du använda ditt mobila bredband för fri surf inom EU fram tills att din bindningstid löper ut.

 

Tillfälligt mobilt bredband för semestern i Europa

Vill du inte vara beroende av att ansluta din surfplatta eller laptop till hotellets Wifi så kan ett kontantkort till mobiltelefon med extra surf möjliggöra surf utan Wifi. Du behöver då se till att kontantkortet går att använda inom EU och se vilka surfbegränsningar operatören och kontantkortsladdningen har.

Att använda ett mobilt kontantkort som mobilt bredband istället för ett renodlad mobilt bredband kan i längden bli ganska dyrt. Det är däremot en utmärkt lösning för dig som inte kan använda ditt vanliga mobila bredband i EU.

Du kan beställa ett kostnadsfritt kontantkort från flera operatörer och när du har kommit hem från resan låter du bli att fylla på kontantkortet och sätter tillbaka sim-koret för det vanliga mobila bredbandet.

 

Bästa mobila bredbandet för surf inom Sverige och EU

Det finns egentligen bara två alternativ för dig som vill ha ett mobilt bredband som fungerar i Sverige och inom Europa och det är med Tre eller Telenor. Båda dessa operatörer erbjuder abonnemang för mobilt bredband som du får använda inom Europa. Det som avgör vad som passar dig bäst är önskad surfmängd i EU, priset för abonnemanget och vilken operatör som har bäst täckning när du väl är hemma i Sverige.

Surfa billigare med mobilt bredband utomlands

Mobilt breband ska du inte egentligen inte använda utomlands, då du får betala för all trafik utomlands. Däremot Net1 mobilt bredband har fri surf i Norge, Danmark och Sverige på sitt abonnemang.

Vill du trots allt använda dig av ditt mobila bredband utomlands så har vi tipsen som spar dig massa pengar, och gör det humant att använda det utomlands.

Vi tipsar dig främst att använda WLAN-uppkoppling, men ska du använda breabandet så kommer här tips:

Stäng av automatiska uppdateringar på din dator

Vissa antivirus program och även Windwos har automatisk uppdatering och nerladdning av de senaste uppdateringarna. Stäng´av detta innan du åker utomlands, för det kostar.

Var uppmärksam

Popups och annat får du äkta dig för. De kan ladda om sig själva hela tiden och gör att du använder mer trafik. Dessutom bör du ha uppsikt för att du inte blir kapad på modemet.

Undvik att titta på bilder

Ju mer data du laddar ner, desto mer får du betala. Då du betalar för mängden trafik. Därmed kan annonser på sidor och bilder snabbt dra iväg, då de innehåller en mängd data. Även banners måste laddas vilket är en del data, så undvik sådana sidor med mycket banners. Likaså mail tar inte mycket data, men deras bilagor gör. Så undvik bilagorna, om du inte måste öppna dem.

Kolla upp din operatörs prislista

Du kan se vilken surfzon du kommer befinna dig i och därmed vad din kostnad kommer att vara. Är ditt mobila bredband inte operatörslåst, så kan du även köpa ett kort i respektiva land och surfa billigare.

Kolla alltså upp detaljerna innan hos din operatör innan du åker!

Vanliga frågor och svar om mobilt bredband utomlands

Kan man använda sitt mobila bredband utomlands?

Ja, de allra flesta operatörer låter dig använda hela eller en viss surfmängd inom EU/EES.

Varför fungerar inte alla mobila bredband utomlands?

Eftersom en lag tvingar operatörerna att erbjuda gratis roaming inom EU eller att inte tillåta surf alls har en del valt att inte tillåta det.

Hur kan man använda internet utomlands utan mobilt bredband?

Det brukar ibland finnas internetcaféer och många hotell har också Wifi-nätverk.

Vilket mobila bredband är bäst att använda inom EU?

Det finns två alternativ och det är Tre och Telenor. Det som är bäst är det abonnemang som motsvarar den surfmängd du behöver till det pris som är lägst.

Hur sparar jag surfmängd när jag är utomlands?

I din webbläsare kan du stänga av att inte ladda ner bilder. Se fler tips för att spara surf inne på vår sajt!