Mobilt Bredband Utomlands
Surfa med ditt mobila bredband utomlands. Du kan använda den surfmängd du har upp till en viss surfpott. Läs mer om hur det fungerar här!
Surfa med ditt mobila bredband utomlands. Du kan använda den surfmängd du har upp till en viss surfpott. Läs mer om hur det fungerar här!
Du surfa med ditt mobila bredband inom EU till samma kostnad som du gör hemma i Sverige – om ditt bredband fungerar utomlands.
Läs vidare för att se vad som gäller för mobilt bredband utomlands.
Planerar du att skaffa ett mobilt bredband som du kan ta med dig till utlandet? Då behöver du se till att det mobila bredbandet faktiskt fungerar utomlands. Reglerna för EU och resten av världen ser lite olika ut. Vi tittar närmare på hur det fungerar inom EU.
Roaminglagar för EU har gjort det möjligt att surfa, ringa, skicka sms och mms med mobilabonnemang inom EU-länderna utan att behöva betala extra (jämfört med vad du betalar hemma i Sverige). Det är däremot inte lika självklart att ett mobilt bredband fungerar utomlands.
Sedan juli 2017 måste alla operatörer antingen erbjuda gratis roaming inom EU/EES eller inte alls låta sina användare surfa utomlands. Det innebär att vissa mobila bredband går att använda utomlands precis som hemma medan andra bara går att använda i Sverige. De som tillåter surf inom EU har rätt att sätta ett tak för hur mycket man får surfa innan man behöver betala extra.
Låt oss titta vad som gäller för några av de mest populära abonnemangen för mobilt bredband.
I tabellen nedan ser du vilka mobila bredband som går att använda utan extra kostnad utomlands, och vilken maxsurf som ingår inom EU.
Operatör | Utomlands? | Max antal GB inom EU |
---|---|---|
Hallon | Nej | – |
Tre | Nej | – |
Tele2 | Nej | – |
Telenor | Ja | 100 |
Chilimobil | Nej | – |
Fibio | Nej | – |
Comviq | Nej | – |
Om du har ett mobilt bredband med fri surf, från till exempel Tre eller Telenor, gäller alltså inte den fria surfen utomlands. Om bredbandet fungerar utomlands har operatörerna satt ett tak för hur mycket man får surfa inom EU utan extra kostnad.
Eftersom roaming och fri roaming går under samma EU-lagstiftning spelar det ingen roll om du kan tänka dig att betala för surf. Har du ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband hos en operatör som inte ger fri roaming inom EU då kan du inte heller betala extra för att få surfa. Det handlar om att roaminglagarna för EU inte tillåter en operatör att ta extra betalt för utlandssurf. Operatörerna är dock inte tvungna att erbjuda utlandssurf alls. Detta har resulterat i att många operatörer endast erbjuder bredband som fungerar i Sverige – men inte utomlands.
Detsamma gäller om du ha en rörlig prisplan på abonnemang eller kontantkort. Antingen får du surfa inom EU för samma kostnad som du gör hemma eller så får du inte surfa alls.
Har du däremot ett sim-kort i din router, surfplatta eller USB-modem som är ett mobilt sim-kort – då kan villkoren för utlandssurf se annorlunda ut. Med ett mobilt sim-kort menas ett abonnemang eller kontantkort som är tänkt att ha i en mobiltelefon där även samtal och meddelanden ingår. De fysiska sim-korten för mobilt bredband och mobilabonnemang ser nämligen likadana ut, vilket gör att båda kan användas i till exempel en router eller surfplatta.
Har du ett vanligt mobilabonnemang eller ett kontantkort med enbart extra surf för mobil så bör du se vilka begränsningar som finns för mobil surf inom EU.
Att surfa utanför EU med sitt mobila bredband går bra med de mobila bredband som fungerar utomlands, men man bör vara beredd på att det kommer att kosta extra. Alla operatörer har en prislista för vad surfen kostar när man surfar i andra länder i Europa (som står utanför EU) och andra länder i världen. Att surfa utanför EU kan kosta från ett par tior om dagen upp till ett par hundralappar per MB. Det kan alltså bli väldigt dyrt snabbt.
Om du är på semester utanför EU är det bättre att använda dig av hotellets Wifi-nätverk i den mån det är möjligt. Detta blir ofta billigare än att använda sitt svenska mobila bredband eller mobilabonnemang i utlandet. Ska du däremot röra på dig och du saknar tillgång till detta så kan du ta en titt på operatörernas paket för utomlandssurf.
För att ta reda på vilken kostnad du har på datatrafik i utlandet måste du besöka din operatörs hemsida som har aktuell information om exakta kostnader för olika länder.
Nedan har vi listat alla operatörer som erbjuder mobilt bredband och huruvida de erbjuder utlandssurf eller inte.
Ett mobilt bredband från Tre går inte att använda utomlands. Vill du surfa utomlands med Tre får du göra det med ett mobilabonnemang med surf.
Med Telenor Mobilt Bredband får du minst 15 GB fri roaming inom EU. Det större abonnemanget ger dig upp till 100 GB fri roaming inom EU. Reser du utanför EU kostar varje MB enligt Telenors prisplan. Telenor erbjuder dock fri roaming i nio länder utanför EU.
Ett mobilt bredband från Tele2 går inte att använda om du är utanför Sverige.
Ett mobilt bredband från Hallon går inte att använda om du är utanför Sverige.
Skaffar du mobilt bredband hos Telia kan du bara använda det inom Sverige.
Ett mobilt bredband från Chilimobil går endast att använda inom Sveriges gränser.
Ett mobilt bredband från Fibio går endast att använda inom Sverige – inte utomlands.
Mobilt bredband från Comviq fungerar inte utanför Sverige.
Vill du inte vara beroende av att ansluta din surfplatta eller laptop till hotellets Wifi så kan ett kontantkort till mobiltelefon med extra surf möjliggöra surf utan Wifi. Du behöver då se till att kontantkortet går att använda inom EU och se vilka surfbegränsningar operatören och kontantkortsladdningen har.
Att använda ett mobilt kontantkort som mobilt bredband istället för ett renodlad mobilt bredband kan i längden bli ganska dyrt. Det är däremot en utmärkt lösning för dig som inte kan använda ditt vanliga mobila bredband i EU, och för dig som bara behöver uppkopplingen under en begränsad tid.
Du kan beställa ett kostnadsfritt kontantkort från flera operatörer och när du har kommit hem från resan låter du bli att fylla på kontantkortet och sätter tillbaka sim-koret för det vanliga mobila bredbandet.
De allra flesta mobilabonnemang erbjuder surf inom EU, men med ett maxtak. Om du vill dela den surfen med fler än en enhet kan du använda simkortet för mobilabonnemanget precis som ett simkort för mobilt bredband. Placera helt enkelt simkortet till mobilabonnemanget i en router för mobilt bredband och surfa loss.
Du kan även använda din mobiltelefon som hotsop och dela internetuppkopplingen till andra enheter i närheten.
Ja, vissa operatörer låter dig använda hela eller en viss surfmängd inom EU/EES. I tabellen högre upp på sidan ser du vad som gäller för alla operatörer.
Nej, endast ett fåtal mobila bredband fungerar utomlands. Eftersom en lag tvingar operatörerna att erbjuda gratis roaming inom EU eller att inte tillåta surf alls har en del valt att inte tillåta det.
Det brukar ibland finnas internetcaféer och de flesta hotell har också Wifi-nätverk. Du kan även använda surfen i ditt mobilabonnemang om det fungerar utanför Sverige. Kontrollera med din operatör vilka surfmängder som ingår när du är utomlands och när du måste börja betala extra.
Det finns i dagsläget en operatör som erbjuder mobilt bredband utomlands: Telenor. Valet för mobilt bredband utomlands är alltså i dagsläget ganska begränsat. Läs mer om vad Telenor erbjuder i vår guide.
Det finns många små knep man kan använda för att spara surf. I din webbläsare kan du stänga av att inte ladda ner bilder. Se fler tips för att spara surf inne på vår sajt!