Din hastighet mot Internet kan variera kraftigt, speciellt om du använder en trådlös Internet-anslutning som mobilt bredband. När du använder mobilt bredband finns det faktorer som påverkar den faktiska hastigheten som du får på ditt mobila bredband. Vi rekommenderar Hallon som operatör.

Det finns saker du kan göra för att få bästa tänkbara täckning och hastighet för ditt mobila bredband och vi skall visa detta i artikeln. Tips och råd följer här nedan för högsta hastighet och bästa täckning.

Avståndet till masten, störningar mellan dig och masten (byggnader och natur t.ex.), trafik i nätet och antalet uppkopplade mot masten är alla faktorer som spelar roll. Det kan därför vara dålig täckning trots att du befinner dig mitt i ett område som enligt täckningskartan ska ha täckning.

Det är därför viktigt att du genomför ett bredbandstest när du köpt ditt mobila bredband. Du behöver veta hastigheten du har på ditt nya bredband.

Mobilt bredband test

Testa din hastighet med bredbandstest

För att testa din hastighet och vilken hastighet du kan uppnå så finns det några verktyg för detta, så kallade bredbandstest. Dels kan du använda dig av en svensk tjänst vid namn Bredbandskollen som ger en bra indikering på vad ditt bredband kan uppnå för maximal hastighet just nu.

Du kan även använda en större internationell tjänst där du kan välja mot olika platser i världen. Detta kommer ge lägre hastighet och här hänger det främst på din operatör och hur de samarbetar med andra operatörer.

Bredbandskollen är en säker och tillförlitlig tjänst för dig som mäta din hastighet på ditt mobila bredband. Du kan självklart göra testet för andra sorters bredband också, så du ser vilken hastighet du surfar med även på andra typer av uppkoppling.

Bredbandskollen

bredbandskollenBredbandskollen är ett bredbandstest som tagits fram av Post och Telestyrelsen, PTS, och Konsumentverket men som idag drivs helt och hållet av SE-stiftelsen som har hand om den svenska toppdomänen. Bredbandskollen är ett ypperligt verktyg att mäta hur snabb Internetuppkoppling du har.

Besök Bredbandskollen för att testa din Internetuppkoppling. Du hittar även mobila versioner för Bredbandskollen på Android Market och iTunes App Store. Det finns flera fina appar vad gäller bredbandstester, men bredbandskollen känns säker och tillförlitlig och du slipper ladda ner en app till den enhet du skall mäta.

Speed Test

speedtestDet finns även internationella tester för dig som vill se hastigheten internationellt. Ett internationell bredbandstest vid namn Speed Test erbjuder dig att testa din hastighet mot väldigt många delar av världen. Det ger en bra uppfattning om hur din operatör är kapabel att kommunicera med andra delar av världen.

Besök Speedtest.net för att mäta din hastighet. Även de har en mobil version som går att hämta hem till mobiltelefoner & surfplattor. Du ser snabbt hur pass bra din operatör samarbetar med internationella operatörer via detta bredbandstest.

Tips när du skall göra bredbandstest

Det finns flera saker du skall undvika under den tiden du gör ditt bredbandstest. Testet tar inte många minuter, så du behöver inte vänta länge på att det skall bli klart, men några andra uppgifter på datorn kan behöva pausas under själva bredbandstestet.

Tips och råd för rätt hastighet på ditt bredbandstest

  1. Du skall pausa alla nedladdningar av filer under tiden du utför ditt test. Titta inte på Youtube, Netflix, streama inte film. Detta kommer ta bandbredd och ditt test blir inte rätt ifall du gör andra saker samtidigt som bredbandstestet. För att få rätt mätresultat, så pausa allt annat som sagt.
  2. Gör ditt bredbandstest med annan webbläsare än Chrome. Chrome kan vara lite missvisande ifall du har hastigheter över 150 Mbit/s, så använd helst en annan webbläsare ifall du skall mäta riktigt höga hastigheter.
  3. Du kan prova att ladda upp och ladda ner filer när du gjort ditt test. Att ladda ner filer tar alltid lite längre tid än vad det tar att ladda upp filer via ditt bredband. Det är så för nästan alla operatörer och användare.
  4. När du gör ditt bredbandstest kommer du få förslag på hur du kan göra för att få ett snabbare bredband. Ta vara på dessa tips. det är ofta bra råd för en snabbare uppkoppling.

Påverkan på din hastighet

Det finns saker som spelar roll när du skall få så snabbt Internet som möjligt. Du kan själv påverka flera av dessa faktorer med rätt inställning. Vilka faktorer påverkar din hastighet på ditt bredband?

  • Alla former av avstånd påverkar din hastighet. Befinner du dig långt från masten/basstationen så kommer du att tappa fart på ditt bredband. Se till att vara nära basstationen om det är möjligt. Då kommer ditt bredband att leverera snabba hastigheter.
  • Den byggnad du befinner dig i kommer att påverka din hastighet. Är den gjord av tjock betong kommer det att dra ner hastigheten. Mycket skog påverkar även det hastigheten.
  • Befinner du dig under jord, eller i en källare, så kommer hastigheten att sjunka.

Nu har du fått lite mer kött på benen vad gäller bredbandstest, hastigheter och hur du själv kan påverka din fart på ditt mobila bredband. Gör ett snabbt och enkelt bredbandstest så får du se vilken hastighet du har!