Idag har var och varannan person en surfplatta liggandes på soffbordet eller nedstoppad i väskan. Den smidiga lilla platta har genom tiden utvecklats till ett behändigt och mångfunktionellt verktyg som stödjer nästan allt som en laptop gör. Men ska du använda surfplattan på språng och vill slippa leta efter trådlöst nätverk på varenda ställe du besöker, då är det ett mobilt bredband din surfplatta behöver.

Surfa var du än befinner dig

Den lilla och behändiga surfplattan har snabbt blivit mångas bästa vän när det gäller att titta på film eller surfa på nätet. Det behändiga formatet gör att den är enkel att ta med sig och idag väljer många surfplattan framför datorn, kanske allra helst när de befinner sig på resande fot.

Men hur är det egentligen, går det att skaffa mobilt bredband till surfplattan? Absolut, idag är det mycket lätt att koppla en sådan bredbandslösning till din surfplatta. Allt som behövs är ett sim-kort och ett mobilt bredbands-abonnemang, sedan är du fri att surfa var du vill.

Surfplatta mobilt bredband

Välj rätt abonnemang

Det finns inte något som skiljer de mobila bredbandsabonnemanget för din dator från de för din surfplatta. Ofta kan du till och med använda samma abonnemang för flera olika enheter och dela data mellan dem. För att du ska kunna komma igång med ditt mobila bredband på din surfplatta behöver du bara ett sim-kort och ett abonnemang.

Man kan säga att det fungerar på samma sätt som med telefonen. Idag finns mängder av abonnemang att välja bland, allt från abonnemang för dig som surfar lite till abonnemang för dig som använder dig av mycket data.

Det är viktigt att du tänker efter hur mycket du brukar använda din surfplatta och väljer ett abonnemang som matchar detta i data. På så sätt slipper du varken få för lite eller för mycket surf. Var också noga med att kontrollera täckning och hastighet innan du bestämmer dig för ett abonnemang.

Se till att din surfplatta är kompatibel med mobilt bredband

Vissa modeller av surfplattor, främst äldre, saknar plats för sim-kort. Det är viktigt att du kontrollerar att din surfplatta är kompatibel med mobilt bredband innan du tecknar ett abonnemang.

Om du har en äldre surfplatta är det extra viktigt att vara noga med att undersöka detta eftersom många av de tidigare modellerna endast fungerar med wifi. Det finns även fortfarande surfplattor på marknaden som saknar denna funktion, så om du planerar att köpa en ny som du vill använda med mobilt bredband är det bra att undersöka att funktionen finns.

Surfplattor mobila bredband

Vad är ett mobilt bredband?

Ett mobilt bredband gör att du med hjälp av 3G eller 4G kan surfa oavsett var du är utan att behöva ansluta din surfplatta till ett trådlöst nätverk. Ett SIM-kort gör att nätverksanslutningen finns direkt i surfplattan. Det fungerar på samma sätt som när du surfar på din telefon.

Genom att sätta in ett SIM-kort i surfplattan får du tillgång till uppkopplingen och det antal GB som finns tillgängligt på SIM-kortet. När du har använt upp din köpta datamängd kan du inte surfa längre.

Ett mobilt bredband följer vanligtvis inte med surfplattan när du köper den, utan du behöver köpa ett abonnemang eller ett kontantkort för att få uppkopplingen. För att du ska kunna surfa smärtfritt finns det några saker du behöver tänka på när du väljer mobilt bredband till din surfplatta.  

Att tänka på när du väljer mobilt bredband

För att din datamängd inte ska ta slut för snabbt behöver du fundera på hur dina vanor ser ut eller vad du har tänkt använda surfplattan till.

Ska du surfa och svara på e-post behöver du en mindre mängd data än om du ska se på film eller serie. Streaming av filmer och serier drar betydligt större datamängd än att till exempel svara på mejl.

Operatörernas utbud av mobila bredband

Det finns en uppsjö av olika operatörer som erbjuder mobila bredband till din surfplatta. Det bästa abonnemanget är de som fungerar för dina behov utan att kosta onödigt mycket. Här är några exempel på fördelar och skillnader mellan olika operatörers mobila bredband.

Hallon: Ingen bindningstid. Öka eller minska surfen när du vill mellan deras tre olika abonnemang. Oanvänd surf sparas.  Hallon har numera flera riktigt bra alternativ när det kommer till mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband!

Läs mer och beställ

Halebop: Ingen bindningstid. Prisvärt abonnemang. Halebop har mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband. Bra täckning och snabbt mobilnät! Halebop har brett sortiment av surfplattor! 

Läs mer och beställ

Tre: Erbjuder abonnemang från 3 GB per månad upp till 500 GB per månad. Tillåter upp till 60 GB gratis surf inom EU. ett bra alternativ vad gäller kontantkort, mobilabonnemang och mobilt bredband! Hos Tre kan du köpa surfplattor! 

Läs mer och beställ

Tele2: Abonnemang eller kontantkort. Ingen bindningstid på abonnemang och du kan ändra datamängd när du vill.  Du väljer mellan kontantkort, mobil-abonnemang och mobilt bredband! Du kan köpa surfplattor hos Tele2!

Läs mer och beställ

Surfa utomlands med din surfplatta

Vill du kunna surfa på surfplattan utomlands eller kommer du alltid att lämna den hemma när du reser? Olika operatörerna medför olika begränsningar för surf utomlands.

Vissa operatörer tillåter att du surfar gratis inom EU/ESS, medan andra operatörer inte tillåter att du surfar när du befinner dig utanför Sverige. Ska du resa mycket och ta med dig surfplattan, se till att du skaffar ett abonnemang som tillåter gratis surf utanför Sverige. Just nu är det Tre som har bäst villkor för surf utomlands. Läs mer om mobilt bredband på semestern här. 

Förmodligen har du redan en telefon som gör att du kan ringa, sms:a och mms:a när du behöver. Så satsa på ett mobilt bredband som täcker behovet av datamängden till surfplattan. Lycka till med ditt mobila bredband!