fiberBredband via fiber är det absolut snabbaste bredbandet du kan få tag på idag. I slutet på 90-talet började fastighetsägare att samarbeta med bredbandsleverantörer om att erbjuda lägenheter internet genom fiber. Lägenheter fick då ett Ethernet-uttag i och i källare kopplades de upp mot internet med fiber. Bland annat så var HSB väldigt tidiga med detta.

En egen fiberlina var på den tiden sällsynt och fanns främst för företag. Däremot så satsas det mycket på detta idag och nya villor och områden får idag en egen fiberkabel dragen till bostaden. Detta gör att hastigheter på 1000 Mbit/s är möjliga att få i en villa.

 

Vad är fiber?

När du har bredband via fiber skickas data som ljus genom kablar av glas eller plast. Detta ger riktigt höga bredbandshastigheter. Anslutningen till internet via fiber påverkas varken av väder, hur många enheter som är uppkopplade samtidigt eller på hur långt det är till en telestation. Därför ger bredband via fiber en stabil anslutning med hög kvalitet.

 

Val av operatör beroende på nätleverantör

Vanligtvis är man låst till en operatör om man har bredband genom fiber. I vissa fall kan man vara låst till en specifik nätleverantör men kan genom dem sedan välja vilken internetoperatör man vill använda sig av. Hyresrättsföreningen LKF i Lund samarbetar med Via Europa för att ge sina hyresrätter tillgång till hög internethastighet genom fiber. De blev också först i världen med att erbjuda hastigheter på 1000 Mbit/s till privatpersoner.

Eftersom valmöjligheterna av operatörer är begränsade till vilken nätleverantör fiberkabeln är kopplad mot kommer vi inte lista operatörer som erbjuder detta. Om din bostad har möjlighet till detta bör du fått information om detta när du flyttade in.

 

Fördelar med fast bredband via fiber

Du får obegränsad surf  och ett riktigt stabilt och snabbt internet. Du kan genom fibernätet både se på TV och ringa. Du har möjlighet att få ett så kallat uppkopplat hem där du kan styra belysningen genom internet eller använda dig av smarta kylskåp.

 

Nackdelar med fast bredband via fiber

Det kan vara ganska dyrt att dra in fiber till enstaka bostäder och fastigheter om du inte har tillgång till fiber redan. Att investera i att dra in fiber kommer inte att betala av sig vad gäller kostnaden i sig för själva användningen av internet. Det du däremot vinner på är alla andra fördelar med fiber och att din bostad inte förlorar i värde för att det saknar tillgång till fiber om du planerar att sälja din bostad.

Vanliga frågor och svar om bredband via fiber

Hur snabb hastighet kan man få med bredband via fiber?

Hastigheter på upp till 1 000 Mbit/s kan du få med dagens bredband via fiber.

Hur fungerar bredband via fiber?

Tack vare att data skickas genom plast eller glas i nedgrävda kablar går det att få höga hastigheter. Anslutningen blir stabil och påverkas varken av väder, avståndet till en telestation eller beroende på hur många som är uppkopplade samtidigt.

Vilka operatörer kan man välja på för fiberbredband?

Då valmöjligheterna av operatör beror på vilken nät du är inkopplad på är detta bäst att kontrollera med din nuvarande eller kommande nätleverantör.

Vilka fördelar är det med fast bredband via fiber?

Fördelarna är främst snabb hastighet men även ett stabilt internet som du kan använda både för att surfa, ringa och se på TV med. Ska du investera i att dra in fiber är det en klar fördel om du planerar att sälja din bostad så småningom.

Finns det några nackdelar med fiber?

Tyvärr är det fortfarande dyrt att dra in fiber och förhållandevis dyrt med abonnemang i jämförelse med andra alternativ om du inte är i behov av de hastigheter som erbjuds, utan kan nöja dig med lägre hastigheter.