fiberBredband via fiber är lite ”luddigt” i folkmun men är det absolut snabbaste bredbandet du kan få tag på idag. I slutet på 1990-talet så började fastighetsägare att samarbeta med bredbandsleverantörer om att erbjuda lägenheterna Internet genom fiber. Lägenheterna fick då ett Ethernet-uttag i sin lägenhet och som i källaren kopplades upp mot Internet med fiber. Bl. a. så var HSB väldigt tidiga med detta.

En egen fiberlina var dock sällsynt och fanns främst för företag. Däremot så satsas det mycket på detta idag och nya villor och områden får idag en egen fiberkabel dragen till bostaden. Detta gör att hastigheter på 1000 Mbit/s är möjliga att få i en villa.

Vanligtvis är man låst till en operatör om man har bredband genom fiber. I vissa fall kan man våra låst till en nätleverantör och kan genom dem sedan välja vilken Internetoperatör man vill använda sig av. Hyresrättsföreningen LKF i Lund samarbetar med Via Europa för att ge sina hyresrätter tillgång till hög Internethastighet genom fiber. De blev också först i världen med att erbjuda hastigheter på 1000 Mbit/s till privatpersoner.

Eftersom du valmöjligheten av operatörer faller på vem som fiberkabeln är kopplad mot så kommer vi inte lista operatörer som erbjuder detta. Om din bostad har möjlighet till detta så bör du fått information om detta när du flyttade in.