Så får du Internet i sommar

Nu är det sommaren och du ska kanske iväg med familjen. Du tar med dig allt som är viktigt.

Men vänta?

Hur gör du med internet? Det kan du väl inte ta med dig?

Den lätta och mobila lösningen heter mobilt bredband.  Vill du jämföra mobilt bredband för semestern kan du göra det eller läsa vidare om vad du ska tänka inför sommarens surf.

Surfa även när du är bortrest

Vi blir allt mer vana vid att alltid vara uppkopplade. Oavsett om du ska åka på utlandssemester eller till din sommarstuga inom Sveriges gränser behöver du inte ge upp bekvämligheten med en snabb och säker uppkoppling. Idag finns mängder av lösningar som gör att du inte behöver ge upp streaming av film regniga kvällar i stugan eller att kolla Facebook under utlandssemestern. Läs vidare för att ta reda på hur du får ett bra och säkert nät var du än befinner dig.

surfa i sommarSurfa i sommarstugan, husvagnen och på bilresan

När du befinner dig inom landets gränser är det enkelt att ordna surf på semestern. Allt du behöver är att investera i ett mobilt bredband. Sådana lösningar finns i många olika storlekar, allt från bara ett par GB upp till hundratals. Om du har ett fast nät hemma och inte har behov av ditt mobila bredband annat än på semestern så kan det vara smart att välja en lösning med kontantkort. På så sätt betalar du bara när du faktiskt surfar. Ett abonnemang utan bindningstid kan också vara ett bra alternativ. Innan du väljer ett mobilt bredband är det viktigt att du kontrollerar hur täckningen för den operatören ser ut där du kommer att befinna dig. Det gör du enklast genom att titta på respektive operatörs täckningskarta.

När är det bra att använda mobilt bredband?

Mobilt bredband är mycket bra att använda till följande:

 • Surfplattan
 • När du behöver surf under kortare perioder till exempel:
  • i husvagnen
  • i båten
  • i sommarstugan
  • bilsemestern
  • campa

De flesta mobila bredband har varken bindningstid eller uppsägningstid så du kan alltid använda det under en begränsad tid under året.

Det kan också vara värt att fundera på att välja ett mobilabonnemang med mycket surf och istället använda mobilen som ett hot-spot. Då delar mobilen med sig av surfen och du kan koppla upp andra enheter mot mobilens internet.

Mobilt bredband funkar inte alltid utomlands

Alla har vi hört skräckhistorier om människor som bestämt sig för att surfa på datorn eller mobilen under solsemestern och sedan kommit hem till dyra räkningar på tiotusentals kronor. Det finns dock sätt att undvika detta.

Att kostnaderna blivit så höga beror på dyra roamingavgifter, du bör därför alltid stänga av roamingen när du befinner dig utomlands.  Om du befinner dig inom EU behöver du inte längre oroa dig för roamingavgifter eftersom dessa numera är slopade. Tyvärr så är dock vissa mobila bredband spärrade från att använda utomlands.

Vissa hotell erbjuder också gratis wifi, något du som gäst kan utnyttja. Var dock noga med att tänka på säkerheten innan du kopplar upp dig på ett okänt wifi-nätverk. Du bör till exempel undvika wifi-nätverk som heter något i stil med “free public wifi”. Det finns då risk för att du kan råka ut för nätbrottslighet.