Hur mycket surfmängd behövs?

Räkna ut hur stora dina behov av surf är

Det är viktigt att ta hänsyn till vilka behov man har när man ska välja surfmängd, men det är inte helt lätt att göra om man inte vet hur vilken mängd surf olika aktiviteter drar. Det är faktiskt så att även om man surfar mycket på mobilen eller datorn så kanske aktiviteterna man oftast utför drar så lite surfmängd att man kan klara sig på ett mindre antal GB surf än vad man tror. Det kan också vara tvärtom, det vill säga att man surfar sällan, men då gör saker som kräver mer surf. Läs vidare för att få en uppfattning av hur mycket surf just dina vanor kräver. Om du har kunskap om detta blir det lättare nästa gång du ska välja surfmängd.

Så mycket surf går åt för olika aktiviteter

När du sätter dig för att titta på en film i två timmar får du räkna med att 2 GB surf behövs. Om du dessutom väljer att titta på filmen i HD försvinner 6 GB. Det innebär att om du tittar på mycket film så måste du välja ett kontantkort eller abonnemang med ganska mycket surf för att klara dig en hel månad. Det är också populärt att lyssna på musik på mobiltelefonen eller datorn. För den som streamar musik en timme om dagen kan man säga att 5 GB räcker i en månad. När du surfar på nätet försvinner så klart också en del av din surfpott. De flesta hemsidor drar dock ganska lite av din surf när de laddas. Google drar till exempel cirka 0.3 MB medan den populära nyhetssidan Aftonbladet behöver 1 MV för att laddas. Surfar du mycket på sociala medier kan det vara bra att veta att Facebook behöver 1,2 MB för att laddas.

Det kan vara bra att välja ett mobilt bredband med fri surf. Då ingår en ganska stor surfmäng varje månad. Du kan få upp till 500 GB datatrafik, vilket räcker till att streama många timmars film i högupplösning.

Svårt att få fram exakta värden

Man bör dock vara medveten om att det är svårt att ange exakta värden på vad olika aktiviteter kräver i surfmängd, däremot kan informationen användas som en vägledning. Anledningen till att det är svårt att säga exakt hur många hemsidor du kan besöka på ett visst antal GB surf beror på att alla inte är exakt likadana. Om du till exempel besöker ett stort antal sidor med mycket bilder går det sannolikt åt mer surf än om du besöker textbaserade sidor. Att ha ungefärliga siffror är dock bra för att kunna göra en grov uppskattning av hur mycket surf man behöver.