Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Hur mycket surfmängd behövs?

Räkna ut hur stora dina behov av surf är

Det är viktigt att ta hänsyn till vilka behov man har när man ska välja surfmängd men det är inte helt lätt att göra om man inte vet vilken mängd surf olika aktiviteter drar. Det är faktiskt så att även om man surfar mycket på mobilen eller datorn så kanske aktiviteterna man oftast utför drar så lite surfmängd att man kan klara sig på ett mindre antal GB surf än vad man tror. Det kan också vara tvärtom, det vill säga att man sällan surfar men då gör saker som kräver mer surf. Läs vidare för att få en uppfattning av hur mycket surf just dina vanor kräver. Om du vet mer om detta blir det lättare nästa gång du ska välja surfmängd.

Så mycket surf går åt för olika aktiviteter

När du sätter dig för att titta på en film i två timmar får du räkna med att 2 GB surf behövs. Om du dessutom väljer att titta på filmen i HD försvinner 6 GB. Det innebär att om du tittar på mycket film måste du välja ett kontantkort eller abonnemang med ganska mycket surf för att klara dig en hel månad.

Det är också populärt att lyssna på musik på mobiltelefonen eller datorn. För den som streamar musik en timme om dagen kan man säga att 5 GB räcker i en månad. När du surfar på nätet försvinner så klart också en del av din surfpott.

De flesta hemsidor drar dock ganska lite av din surf när de laddas. Google drar till exempel cirka 0,3 MB medan den populära nyhetssidan Aftonbladet behöver 1 MB för att laddas eftersom de visar mycket bilder och videos. Surfar du mycket på sociala medier kan det vara bra att veta att Facebook behöver 1,2 MB för att laddas.

Det kan vara bra att välja ett mobilt bredband med fri surf. Då ingår en ganska stor surfmängd varje månad. Du kan få upp till 500 GB datatrafik, vilket räcker till att streama många timmars film i högupplösning.

Svårt att få fram exakta värden

Man bör dock vara medveten om att det är svårt att ange exakta värden på vad olika aktiviteter kräver i surfmängd däremot kan informationen användas som en vägledning. Anledningen till att det är svårt att säga exakt hur många hemsidor du kan besöka på ett visst antal GB surf beror på att alla webbsidor är uppbyggda på olika vis och innehåller olika saker som tar olika mycket data. Om du till exempel besöker ett stort antal sidor med mycket bilder går det sannolikt åt mer surf än om du besöker mer textbaserade sidor. Att ha ungefärliga siffror är dock bra för att kunna göra en grov uppskattning av hur mycket surf man behöver.

Att välja rätt surfmängd

Hur mycket surf du behöver i ditt mobilabonnemang beror på ett antal olika faktorer. Sådant att ta beaktande är exempelvis hur ens internetuppkoppling i hemmet ser ut, om man regelbundet har tillgång till Wifi-nätverk eller om man ofta befinner sig ute på olika platser och har nytta av att alltid kunna vara uppkopplad.

surfmangd

Om du inte har fast internet hemma

Många viktiga funktioner idag kräver att du har en internetuppkoppling. Till exempel är det enklare att sköta bankärenden genom telefonen och bankernas appar istället för att alltid springa till bankkontor eller en så viktig sak som att deklarera.

Till dessa nödvändigheter kommer också nöjesanvändning såsom att streama musik och videor, sociala medier eller bara läsa om något som intresserar en. Så om du inte har internetuppkoppling hemma kan det kräva mycket mer mobilsurf för ditt abonnemang. Då kan du ha nytta av ett med obegränsad surf vilket säkert kan vara billigare än kombinationen av en vanlig internetleverantör och ett mobilabonnemang om du väljer noggrant. Naturligtvis är det då viktigt att du väljer en som har bra täckning runt ditt hem.

Tele2 har ett område i nordöstra Sverige som de kallar för surfbältet eftersom de har expanderat kraftigt där och personerna som bor där använder mycket surf, kanske för att fast bredband inte har byggts ut för mer avlägsna byar lika snabbt som mobilnätet har.

Om du har fast internet eller inte använder så mycket surf

Ifall du har fast internet med Wifi hemma eller har god tillgång till internetuppkoppling i kollektivtrafiken och på jobbet behöver du inte betala för mer surf än nödvändigt. Vissa operatörer erbjuder dessutom olika lösningar såsom Tre med sin fria musikstreaming och Telia som har fri surf på sociala medier.

Dataförbrukningen hos olika appar

Facebook

Den populära sociala nätverksappen Facebook förbrukar ungefär 1,5 MB data per minut, eller 2,6 MB när man streamar videor därifrån. Om man scrollar igenom sitt flöde i cirka en timme varje dag blir dataförbrukningen ungefär 3 GB för en månad, bara för Facebook, och då räknas inte bakgrundsdata från notifikationer och sådant in.

Ett snabbt sätt att reducera mängden data som Facebook använder är att stänga av automatiska uppspelningar av videor, helt och hållet eller om man inte är kopplad till Wifi i appens inställningar.

Twitter

Eftersom Twitter är baserat på textmeddelanden med max 280 tecken förbrukar den mindre data än Facebook, under 1 MB per dag om du uppdaterar ditt flöde 10 gånger.

Instagram

Instagram är uppbyggt på att visa upp bilder. Numera har Facebook och Instagram mycket gemensamt i att det delas både bild och text men det finns till exempel ingen inställning i Instagram om att hindra automatisk videouppspelning. Det konstanta laddandet av nya bilder gör att denna app förbrukar upp till 100 MB data per timme vilket blir cirka 3 GB på en månad om du gör det varje dag.

Spotify

De allra flesta gillar musik och använder Spotify och andra streamingtjänster för musik. Alla streamingtjänster har gjort det möjligt att ha tillgång till en stor, varierad musiksamling utan att det tar upp en massa lagringsplats eller att man måste betala för varje låt som man vill lyssna på. Dessvärre kan det bli ganska mycket mobildata om man använder en sådan tjänst ofta och det är enkelt att glömma att ens data förbrukas när man njuter av musiken. Vad man kan göra för att appen ska förbruka minsta möjliga mobildata är att ställa in musikkvaliteten. Den lägsta, Normal, förbrukar ungefär 2 MB för en 3 minuter lång låt. Använder du de högre ljudkvaliteterna blir det 3,5 MB och 7,5 MB för samma längd. Totalt kan det bli 40, 70 eller 150 MB per timme, så det är ganska stor skillnad på högsta och lägsta kvalitetens förbrukning.

YouTube

YouTube har en fascinerande mängd videor med alla teman från heminredning till spelstreaming och allt möjligt annat. Därför är det väldigt lätt att fastna om man går vidare bland de rekommenderade videorna. Problemet är att en video i standardupplösning, 480p, använder cirka 4 MB data per minut, eller 240 MB per timme. På bara 4 timmar blir det en förbrukning på nästan 1 GB data.

Du kan reducera hur mycket data som YouTube förbrukar genom att minska den automatiskt valda videokvaliteten i menyn.

Snapchat

Denna app är som en kombination av alla de tidigare apparna i en. Den har bildfilter som Instagram, texter som Facebook och videor som YouTube, allt riktat till att underhålla, informera och hålla kontakten med vänner och bekanta. Om du skickar 10 snaps och tittar på 10 snaps skapar det en förbrukning på 20-25 MB under en dag. Ju fler videomeddelanden du skickar och tar emot, desto mer mobildata används. Snapchat har inte heller några inställningar för video- eller bildkvalitet.

Sammanfattande

Det är svårt att säga hur mycket surf som kan rekommenderas eftersom förbrukningen varierar så mycket beroende på olika faktorer såsom Wifi-tillgång och vilka appar man använder och hur mycket. Välj gärna ett abonnemang som täcker dina behov med lite marginal, särskilt ett där din oanvända datamängd sparas eftersom du då kan använda mer vissa månader och inte alltid behöver vara orolig över din mobildata. Operatörernas populäraste abonnemang ligger på strax under 10 till 30 GB surf i månaden beroende på operatör. Om du är storanvändare är det smart att satsa på ett obegränsat abonnemang.