Så mycket bättre är Mobilt Bredband 4G mot 3G

Sveriges storstadsorter Malmö, Göteborg och Stockholm är redan där, med täckning för 4G och fler blir de orter som omfattas av den massiva utbyggnaden av bredbandsnäten i landet tack vare en enorm satsning de senaste åren. Men vad innebär det för dig som kund att plötsligt få tillgång till 4G?

3G har tagit Sverige och svenskt bredband med storm det senaste decenniet. Lika många har nu mobilt bredband som fast bredband som ett resultat av större och större täckningsområden samt ökad tillgång till mobila bredbandstjänster att köpa av operatörerna. Vi har idag vant oss vid att kunna koppla upp oss med mobilen och laptopen på fler platser än hemma i soffan. 4G är nästa steg i denna utveckling.

Surfa snabbt med 4 G

Den nya tekniken är en uppgradering av 3G och slår sin föregångare med hästlängder. Med 4G utlovas hastigheter långt snabbare än 3G och nivåer som mer eller mindre motsvarar de hastighet som vi idag kan få genom fast bredband. Vi får helt enkelt ordentligt mobilt bredband, inte bara en mobil internetuppkoppling.

4G ska kunna ge upp till 80 Mbit/s med en normal hastighet på runt 20-40 Mbit/s men det är svårt att säga exakt hur mycket snabbare än 3G det kommer vara då hastigheten alltid är beroende på aktuell täckning och hur många som använder nätet samtidigt.

Mobilt bredband 4 g abonnemang

Högre stabila hastigheter

Generellt kan sägas att den huvudsakliga skillnaden för dig som användare kommer inte märkas i vanligt surf då det inte nödvändigtvis kommer att gå snabbare att ladda en hemsida. Däremot ligger snabbheten i realtidstjänster såsom onlinespel eller videosamtal.

Använd gärna vår prisjämförelsetjänst för att jämföra olika priser de olika mobila bredbandstjänster som operatörerna idag erbjuder.

Jämför alla abonnemang av mobilt bredband

Vad du kan förvänta dig med Mobilt Bredband 4G

3G tog Sverige med storm under 2000-talet. Det tog oss från att endast kunde surfa hemma i soffan eller på kontoret till att nu koppla upp oss mot Internet med mobiltelefoner och datorer var vi än befinner oss, så länge vi har någon typ av mobil bredbandstjänst och täckning.

Det senaste heter dock 4G och det är det som det talas om just nu när det gäller mobilt bredband. Denna nya teknik har det talats om i några år nu men det är först det senaste året som vi har kunnat köpa tjänsten hos operatörerna.

Utbyggt 4 G mobilnät

4G är fortfarande i intensivt utbyggnadsstadie och även om täckning finns på några hundra orter i landet är det främst i storstadsregionerna som uppgraderingar har gjorts. 4 G går numera att få över stora delar av landet.

Med 4G utlovas snabbare och stabilare mobilt bredband. Exakt hur mycket snabbare det kommer att bli är svårt att säga då detta alltid är ett resultat av aktuell täckning samt hur många andra som använder nätet samtidigt men en uppskattning kan göras till runt fyra gånger snabbare teoretisk hastighet (upp till 80Mbit jämfört med 20Mbit med faktiskt hastighet på runt 20Mbit).

Huvudsakligen är det realtidstjänster som kommer att få sig en rejäl uppgradering. Detta innefattar tjänster såsom videosamtal och onlinespel där vi kan förvänta oss betydligt kortare väntetid i dataöverföringen än med dagens 3G-nät.

Mobilnat 4 G

Utbyggnaden av 4G-nätet

På tidigt 2000-tal började det revolutionerande 3G-nätet att byggas ut i Sverige. Bara ett decenium tidigare kunde vi endast koppla upp oss via de fasta telenäte som vi då hade i våra hem. Utvecklingen av 3G har inte bara inneburit att vi idag kan ringa med mobiltelefoner utan även att vi kan ha tillgång till Internet på andra platser än i vår egen bostad. Vi kan titta på filmer och laddar ner via det mobila bredband både snabbare och med större tillgänglighet än någonsin.

Numera är 4 G standard

Nästan steg i utvecklingen har varit 4G. Sverige har länge varit långt fram internationellt sett när det gäller telekom och med 4G är ambitionen att erbjuda en än bättre mobil upplevelse än med tidigare teknik. Med teknik dimensionerad särskilt för väldigt hög nivåer vad gäller dataöverföring så utlovas hastigheter som ska motsvara de vi idag kan få på de fasta bredbandsnäten (upp till 80Mbit/s med 4G och normal hastighet motsvarande 20-40 Mbit/s).

Snabbast surf i tätort

Det är framför allt storstadsorterna Stockholm, Göteborg och Malmö som operatörerna har satsat på i sin utbyggnad i första skedet men under 2011 har hundratals orter i landet fått uppgraderingar. Telia, Tele2 och Telenor är de operatörer som idag jobbar med att bygga ut 4G-nätet.

Exempelvis Tele2 har som mål att kunna nå 99% av svenska befolkningen redan i slutet av 2012. Operatörerna uppdaterar ständigt sina aktuella täckningskartor och vi rekommenderar dig därmed att kontrollera respektive för att se var de ligger i utvecklingen för tillfället och om det område du befinner dig täcks av 4G-nät.

Ingen fara med 4G för Tre

Tre är den operatör som inte riktigt valt att ha dyka in i 4G direkt och detta har många i branschen undrat över. Det hela började med att Tre var blyga i budgivningen av det nya frekvensområdet när PTS höll i det. Just då ansåg Tre att de ville vänta men nu anser de att de också vill vara med och leka med den nya tekniken och med all rätt.

Jämför alla abonnemang av mobilt bredband

Fördelarna med 4G

Fördelarna med den nya tekniken är många och dessutom har 4G fått frekvensområde på 2,6GHz vilket i sig ger en bättre täckning än vad 3G kan ge. 4G, eller fjärde generationens mobilnät kommer främst att gynna de som utnyttjar mobilt internet via telefon eller via mobilt bredband.

Hastigheterna i praktiken för LTE-tekniken som 4G bygger på kan ligga så högt som ett par hundra megabit/s. Det är flera gånger bättre än fast bredband med exempelvis ADSL och liktvärt med de som har fiber i hemmen.

En annan fördel är att responstiden på Internet förbättras rejält med 4G, den tid det tar att skicka och få svar sänks till hastigheter kring 20-30ms från 200-300ms. Detta öppnar dörrarna för online-spel som behöver en snabb respons så inte deras musklick tar lång tid att registreras på servern.

4g mobila bredband

Därför är det ingen fara för Tre

När 3G byggdes ut så behövdes det nya master, nya radiolänkar eller fiberliner till och från masterna. Detta utbygge var kostsamt och tog lång tid. Detta problem finns inte med 4G eftersom masterna redan finns där och fiberkablarna är redan nergrävda. Det enda som behövs göras är att uppgradera masterna och det skulle Tre kunna göra relativt snabbt.

Och med tanke på att tekniken är så pass ny och just nu omogen för ett genombrott så gör Tre rätt i att vänta. Telias modem för 4G stödjer exempelvis inte 3G och eftersom 4G bara finns i vissa delar av Stockholm så blir det inte så mycket mobilt bredband av det. Men visst är det ett klockrent alternativ för de som har täckning och bara använder det hemma.

Under 2010 kommer Sveriges största städer att få se ljuset av 4G och det verkligen genombrottet kommer under 2011, så visst har Tre fortfarande bra chanser att vara med?

Edit: Numera är ju Tre en av de stora operatörerna med ett av de snabbaste mobilnäten i Sverige. 

4G – snabb datatrafik byggs ut

Även om Telia redan har lanserat sin 4G-satsning för delar av Stockholm under fjolåret så är det först i år som 4G verkligen kommer börja få fäste och bli ett alternativ till 3G. Hittills är det Telia som dominerar när ämnet kommer till LTE, eller 4G som det också kallas. Telenor och Tele2 har slagit sig samman för att bygga ett gemensamt nät som väntas lanseras någon gång i år.

4G kommer ha fokus på mobilt bredband eftersom det är där bandbredden verkligen behövs. Och det kommer verkligen öppnas en helt ny digital värld när mobilt bredband kan utnyttja en så pass bra teknik som LTE. Ungefär 25 städer beräknas ha tillgång till 4G i slutet av året och de städer som ligger närmast en utbyggnad är Uppsala, Lund, Linköping, Malmö, Göteborg och Västerås.

Skillnaderna mellan 3G och 4G är stora. 4Gs kapacitet är mycket högre än 3G, vilket man givetvis kan förvänta sig. 3G har haft blygsamma siffror och det är först nu som vi verkligen kan kalla det för mobilt bredband, det andra känns mer som mobilt Internet.

4G kommer ge högre bandbredd och i många fall bättre än vanligt ADSL med responstider på runt 35ms, jämfört med 3G som i runda drag har 200ms responstid. Detta öppnar även upp för de som vill kunna spela datorspel över mobilt bredband. Tidigare har detta inte varit optimalt eftersom det tar för lång tid för paketen att nå destinationen.

Tänk dock på att dagens modem inte fungerar med 3G så ditt mobila bredband kommer endast att fungera i områdena med 4G-täckning. 4G kommer vara en bra ersättare till vanligt Internet och mobilt bredband kommer således att ta mer mark på bredbandsfronten.

Edit: Numera är 4 G nätet väl utbyggt och du surfar med snabba hastigheter över stora delar av landet. Lycka till med ditt mobila bredband och se gärna täckningskartor, så du väljer rätt bredband för dig och dina behov.