Mobilt bredband 5G

Det kallas nästa generations mobilnätverk. Med 5G kommer mobila täckning och hastigheten på surf att bli ännu bättre än vad den är idag. 5G nätet tros klara av 10–20 GB per sekund, vilket är en massiv ökning från dagens 4G nät som kan ge en topphastighet på ca 100 Mbit per sekund.

Svenska operatörerna och 5G

Olika operatörer har olika tidplaner och förhållningssätt till den nya tekniken. I Sverige finns ännu ingen operatör som erbjuder mobilt bredband eller telefoni på 5G nät eftersom infrastrukturen ännu inte finns. Det råder skilda meningar om vilken operatör som är närmast en lansering av 5G.

Ericsson är en av de drivande aktörerna i bygget av 5G nätet, och de kommer också att expandera och uppgradera E-bands lösningen för operatören Tre. Det ses som en förberedelse inför lanseringen av 5G. Telia är dock i full fart med att i samarbete med Ericsson genomföra de första användartesterna i publika 5G-nätverk i Europa.

Även Telenor är med i matchen och säger att vi uppskattningsvis kommer att se de första lanseringarna tidigast 2020. Telia beräknar att erbjuda 5G nät 2019–2020, och Tre beräknar lanseringen till 2020. Vem som kommer först återstår att se.

Ett mobilt bredband på 5G

När du surfar på ett 5G nät så kommer skillnaden som du märker av att innebära:

  • Större chans att du har mobiltäckning var du än är i Sverige.
  • Inga avbrott i nätverket när du till exempel åker tåg eller kör vissa vägsträckor.
  • Snabbare svarstid när du surfar.
  • Större nedladdningskapacitet.

Flera av enheterna som vi sätter in det mobila bredbandet i kommer att behöva anpassas för att stödja 5G. Sannolikheten är alltså stor att du behöver köpa en ny kompatibel enhet eller router.

bredband 5g

5G i Sverige

Med tiden kommer allt fler nät och infrastrukturer att kunna leverera 5G tjänster till mobila bredband mobiltelefoni. Det betyder att vi snart kommer att kunna välja och vraka bland alla operatörer, precis som vi gör idag med 4G.

Basstationerna för 5G nätet placeras tätare än dagens 4G nät, vilket gör att 5G klarar av fler uppkopplingar och högre datahastigheter. Samma förändring inträffade i skiftet mellan 3G och 4G. Ambitionen för 5G är att nätet ska kunna ge hundratals Mbit per sekund, och i vissa fall tusentals, oavsett var du än är.

Ingen fastställd standard för mobilnät

Trots att 5G infrastrukturen kommer att klara av upp till 10–20 GB per sekund så har standarden för mobilnätet ännu inte fastställts. Detta eftersom bara en del av nätet kommer att reserveras för mobiltelefoni. Oavsett hur mycket som reserveras för mobilnätet så kommer surfhastigheten att öka markant mot dagens 4G.

Möjliggör ett uppkopplat samhälle

Allt fler hem och tekniker kommer att vara beroende av internet. 5G kommer att ge snabbare svarstider, närmare bestämt 1 ms svarstid jämfört med dagenssvarstid på 20 ms. Det är alltså inte bara surfen med det mobila bredbandet som kommer att gå snabbare. Självstyrande bilar och andra industrier där tekniken används kommer att vara både snabbare och stabilare.

5G-nätet kommer även att göra så att flera personer kan befinna sig på samma plats utan att nätet överbelastas. Detta eftersom det är tätare basstationer som kan hantera flera uppkopplingar.

Vi summerar 5G

  • Telia eller Tre ser idag ut bli en av de första operatörerna med att lansera 5G för mobiltelefoni.
  • Beräknad första lansering är 2019–2020.
  • Möjlig surfhastighet på upp till 10–20 GB.
  • Stabilare nätverk och täckning för både surf och samtal.

Mindre eller inga avbrott som resultat av tätare placerade