Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Mobilt bredband 5G

5G är det snabbaste mobila nätet - surfa blixtsnabbt och utan fördröjningar. Läs mer om vad du behöver för att använda det nya 5G-nätet.

kvinna pojke mobilt bredband

Det kallas den nya generations mobilnätverk. Med 5G blir den mobila täckningen och hastigheten på surf ännu bättre än vad den har varit tidigare. 5G-nätet klarar av hastigheter på upp till 10 – 20 Gigabit/s, vilket är en massiv ökning jämfört med 4G-nätet som kan ge en topphastighet på cirka 100 Mbit per sekund.

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Lansering av 5G – När kommer 5G hos de svenska operatörerna?

  5G är här och erbjuds av de största svenska operatörerna idag – alltså främst de som har egna mobilnät. Utbyggnaden av 5G-nätet är dock inte helt komplett och täckningen finns främst i större städer och stadskärnor, men resten av Sverige ligger näst på tur. När utbyggnaden har nått flera delar av Sverige kommer även de mindre och virtuella operatörerna att ansluta sig till det snabbare mobilnätet. 

  De operatörer som är med och bygger 5G-nätet över Sverige är Telia, Tele2 och Telenor, och Tre. 

  Hur långt de olika operatörerna har kommit med sina nät skiljer sig en del åt. Alla har dock som målsättning att nå 90 % av det bebodda Sverige inom de närmaste åren. 

  Samtidigt som 5G-nätet byggs ut för fullt passar operatörerna även på att förbättra 4G-nätet och förbättra täckningen över en större del av Sverige. 

  Det första 5G-nätet

  I december 2018 invigdes det första 5G-nätet av Telia, Ericsson och KTH. Nätet var endast tänkt att användas för test, utveckling och forskning och kommer inte att erbjudas för någon kommersiell användning.

  Lanseringen av 5G försenad på grund av säkerhetslag

  Sverige ligger lite efter med utbyggnaden av 5G-nätet jämfört med många andra länder i EU och resten av världen. En säkerhetslag om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 1 januari 2020 har orsakat stora förseningar för lanseringen och utbyggnaden av 5G.  Lagen syftar till att undvika att främmande makter utnyttjar det svenska 5G-nätet. PTS, Post- och telestyrelsen, har tillsammans med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten varit ansvariga för vem som kan få tillstånd till de frekvensen som används för 5G. 

  Inte förrän ett år senare, i januari 2021, blev det klart vilka aktörer som fick vara med och påbörja bygget av det nya nätet. 

  Andra länder som inte har dessa lagar har kommit mycket längre med sina 5G-nät. Exempel på dessa länder är USA, Tyskland, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Kina och Sydkorea. 

  Ett mobilt bredband på 5G

  5G innebär betydligt högre hastigheter och säkrare uppkopplingar än de vi är vana vid med 4G. En 5G-uppkoppling kan nästan jämföras med en fast fiberuppkoppling, men man slipper de fysiska kablarna som behöver grävas ner. 

  Därför är det många operatörer som erbjuder 5G-uppkoppling som ett bredbandsalternativ hemma. Med hastigheter på flera hundra Mbit/s i ett stabilt nät kan ett bredband via mobilnätet vara. lika säkert och stabilt som ett via fiber eller kabel. 

  De största förbättringarna med 5G:

  • Större chans att du har mobiltäckning var du än är i Sverige.
  • Inga avbrott i nätverket när du till exempel åker tåg eller kör vissa vägsträckor.
  • Snabbare svarstid när du surfar.
  • Större nedladdningskapacitet.

  Viktigt att tänka på är dock att alla enheter inte är kompatibla med 5G. Om man har en smartphone, surfplatta eller en router som har ett par år på nacken kan det mycket väl vara så att den endast kan koppa upp sig mot 4G-nätet. 

  bredband 5g

  5G i Sverige

  Med tiden kommer allt fler nät och infrastrukturer att kunna leverera 5G-tjänster till mobila bredband och mobiltelefoni. Det betyder att vi snart kommer att kunna välja och vraka bland alla operatörer, precis som vi gör idag med 4G.

  Basstationerna för 5G nätet kommer att placeras tätare än dagens 4G nät vilket gör att 5G klarar av fler uppkopplingar och högre datahastigheter. Samma förändring inträffade i skiftet mellan 3G och 4G. Ambitionen för 5G är att nätet ska kunna ge hundratals Mbit per sekund och i vissa fall tusentals oavsett var du befinner dig.

  Ingen fastställd standard för mobilnät

  Trots att 5G-infrastrukturen kommer att klara av upp till 10–20 GB per sekund så har standarden för mobilnätet ännu inte fastställts. Detta på grund av att bara en del av nätet kommer att reserveras för mobiltelefoni. Oavsett hur mycket som reserveras för mobilnätet så kommer surfhastigheten att öka markant jämfört med det äldre 4G-nätet.

  Möjliggör ett uppkopplat samhälle

  5G kommer med en rad innovationer och möjligheter till teknisk utveckling. 

  Allt fler hem och tekniker kommer att kunna nyttja internet med hjälp av 5G. 5G ger snabbare svarstider, närmare bestämt 1 ms svarstid jämfört med dagens svarstid på 20 ms. Det är alltså inte bara surfen med det mobila bredbandet som går snabbare. Självstyrande bilar och andra industrier där tekniken används kommer att vara både snabbare och stabilare ju längre utvecklingen för 5G går.

  5G är inte farligt, du kan läsa mer om 5G och dess risker.

  5G-nätet gör även att flera personer kan befinna sig på samma plats utan att nätet överbelastas. Detta eftersom det är tätare mellan basstationer som kan hantera flera uppkopplingar. Detta är oerhört viktigt i krissituationer då det är viktigt att vi alla ska kunna komma fram till 112 samt att vi ska kunna nås av viktiga sms i stora nödsituationer som kan skickas ut till allmänheten. Till exempel vid varning för farliga utsläpp där vi behöver ta oss inomhus och stänga fönster och dörrar.

  Mer utrymme för IoT – Internet Of Things

  5G innebär även mer utrymme åt IoT, Internet of Things. Allt fler produkter kan kopplas upp mot internet och det smarta hemmet kan utvecklas ytterligare. Kylskåp, spisar och belysning med uppkoppling till internet blir allt med vanligt och 5G möjliggör ytterligare innovation inom området. 

  Vi summerar 5G

  • Telia, Tre, Telenor och Tele2 är de operatörer som bygger ut 5G-nätet för mobiltelefoni i Sverige. 
  • Idag finns mobilabonnemang och mobilt bredband med stöd för 5G.
  • Möjlig surfhastighet på upp till 10–20 Gigabit/s.
  • Stabilare nätverk och täckning för både surf och samtal.
  • Mindre eller inga avbrott som resultat av tätare placerade basstationer.

  Vanliga frågor och svar om mobilt bredband 5G

  Hur snabbt är 5G nätet?

  5G nätet är betydligt snabbare än det äldre 4G nätet och kan under optimala förhållanden komma upp i hastigheter som 10-20 Gigabit per sekund.

  När kan man börja använda 5G?

  Nätet är på utbyggnad och en del svenska städer har redan idag tillgång till 5G-nätet. Under de kommande två åren kommer stora delar av Sverige att få tillgång till 5G.

  Vilka fördelar får man med 5G?

  Framför allt är det snabbheten men även att näten har kapacitet till fler samtidiga användare vilket innebär en mer stabil internetuppkoppling och lättare att komma fram på mobilen genom att både ringa och skicka meddelande på dagar med hög trafik som på nyårsafton eller i stora krissituationer.

  Kan jag använda min nuvarande mobil och router mot 5G?

  Om du har en ganska ny mobil eller router finns det stor chans att de är förberedda för 5G. Annars kan du behöva köpa nya produkter när du vill börja använda det nätet.

  Många pratar om IoT, Internet of Things i samband med 5G, vad är det?

  Allt fler produkter i ditt hem kan kopplas upp mot internet som ditt kylskåp, belysning, spis med mera. Med 5G-nätets kapacitet och snabbhet blir möjligheterna för detta allt större. Det är den enkla förklaringen till begreppet.