Mobilt bredband 5G

Det kallas nästa generations mobilnätverk. Med 5G kommer den mobila täckningen och hastigheten på surf att bli ännu bättre än vad den är idag. 5G nätet förväntas klara av 10–20 GB per sekund, vilket är en massiv ökning från dagens 4G nät som kan ge en topphastighet på ca 100 Mbit per sekund.

 

Lansering av 5G – När kommer 5G hos de svenska operatörerna?

Vi är alla spända på när lanseringen av 5G verkligen kommer igång. Olika operatörer har olika tidsplaner och förhållningssätt till den nya tekniken. I Sverige finns ännu ingen operatör som erbjuder mobilt bredband eller telefoni på 5G nät eftersom infrastrukturen ännu inte finns klar. Det råder skilda meningar om vilken operatör som är närmast en lansering av 5G.

I december 2018 invigdes det första 5G-nätet av Telia, Ericsson och KTH. Nätet är endast tänkt att användas för test, utveckling och forskning och kommer inte att erbjudas för någon kommersiell användning.

Ericsson är en av de drivande aktörerna i bygget av 5G nätet. Flera operatörer, exempelvis Telia, Telenor och Tele2 räknar med en kommersiell lansering av 5G i Sverige under 2020. Telia anser sig redo för 5G och hoppas på att ha 5G tillgängligt för allmänheten under första halvan av 2020. Telenor tror inte att det blir så vanligt hos allmänheten förrän 2023. Tele2 och Telenor delar 4G nät och Tele2 ser därför det som en naturlig del att fortsätta samarbetet med 5G. Tele2 hoppas på att kunna erbjuda 5G under 2020.

Vem som kommer först återstår att se.
 

Lanseringen av 5G försenad på grund av säkerhetslag

Förutom att det råder olika spekulationer kring när operatörerna är redo att dra igång så står vi också inför andra utmaningar. En ny säkerhetslag om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 1 januari 2020 orsakar stora förseningar av lanseringen av 5G i Sverige.  Lagen syftar till att undvika att främmande makter utnyttjar 5G så vem som ska få tillstånd till att få tillgång till de frekvensband som ska användas för 5G hanteras av en ansvarig myndighet Post- och telestyrelsen – PTS. PTS kommer att dela ut tillstånd i samarbete med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Som alltid tar det tid innan det finns färdiga rutiner och utarbetade regler för nya lagar.

Andra länder som inte har dessa lagar har redan fått sina tillstånd för frekvensband. Exempel på dessa länder är USA, Tyskland, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Kina och Sydkorea.
 

Ett mobilt bredband på 5G

När du surfar på ett 5G nät så kommer skillnaden som du märker av att innebära:

  • Större chans att du har mobiltäckning var du än är i Sverige.
  • Inga avbrott i nätverket när du till exempel åker tåg eller kör vissa vägsträckor.
  • Snabbare svarstid när du surfar.
  • Större nedladdningskapacitet.

Flera av enheterna som vi sätter in det mobila bredbandet i kommer att behöva anpassas för att stödja 5G. Sannolikheten är alltså stor att du behöver köpa en ny kompatibel enhet eller router för att kunna använda dig av 5G.

bredband 5g

 

5G i Sverige

Med tiden kommer allt fler nät och infrastrukturer att kunna leverera 5G tjänster till mobila bredband och mobiltelefoni. Det betyder att vi snart kommer att kunna välja och vraka bland alla operatörer, precis som vi gör idag med 4G.

Basstationerna för 5G nätet kommer att placeras tätare än dagens 4G nät vilket gör att 5G klarar av fler uppkopplingar och högre datahastigheter. Samma förändring inträffade i skiftet mellan 3G och 4G. Ambitionen för 5G är att nätet ska kunna ge hundratals Mbit per sekund och i vissa fall tusentals oavsett var du befinner dig.

Ingen fastställd standard för mobilnät

Trots att 5G infrastrukturen kommer att klara av upp till 10–20 GB per sekund så har standarden för mobilnätet ännu inte fastställts. Detta på grund av att bara en del av nätet kommer att reserveras för mobiltelefoni. Oavsett hur mycket som reserveras för mobilnätet så kommer surfhastigheten att öka markant mot dagens 4G.

Möjliggör ett uppkopplat samhälle

Allt fler hem och tekniker kommer att kunna nyttja internet med hjälp av 5G. 5G kommer att ge snabbare svarstider, närmare bestämt 1 ms svarstid jämfört med dagens svarstid på 20 ms. Det är alltså inte bara surfen med det mobila bredbandet som kommer att gå snabbare. Självstyrande bilar och andra industrier där tekniken används kommer att vara både snabbare och stabilare.

5G-nätet kommer även att göra så att flera personer kan befinna sig på samma plats utan att nätet överbelastas. Detta eftersom det är tätare mellan basstationer som kan hantera flera uppkopplingar. Detta är oerhört viktigt i krissituationer då det är viktigt att vi alla ska kunna komma fram till 112 samt att vi ska kunna nås av viktiga sms i stora nödsituationer som kan skickas ut till allmänheten. Till exempel vid varning för farliga utsläpp där vi behöver ta oss inomhus och stänga fönster och dörrar.

Mer utrymme för IoT – Internet Of Things

Vi kommer att se allt fler produkter som kopplas upp mot internet som är en enkel förklaring av begreppet IoT – Internet Of Things. Kylskåp, spisar, belysning med uppkoppling till internet kommer att bli allt vanligare i våra hem när nu utrymmet i nätet kommer att ökas.

Vi summerar 5G

  • Telia eller Tre ser idag ut bli en av de första operatörerna med att lansera 5G för mobiltelefoni.
  • Beräknad första lansering i Sverige är 2020.
  • Möjlig surfhastighet på upp till 10–20 GB.
  • Stabilare nätverk och täckning för både surf och samtal.
  • Mindre eller inga avbrott som resultat av tätare placerade basstationer.

Vanliga frågor och svar om mobilt bredband 5G

Hur snabbt är 5G nätet?

5G nätet är betydligt snabbare än dagens 4G nät och förväntas komma upp i hastigheter som 10-20 GB per sekund.

När kan man börja använda 5G?

Nätet är på utbyggnad och en del svenska städer har redan idag tillgång till 5G nätet. När flertalet ska ha tillgång finns ingen information om i dagsläget.

Vilka fördelar får man med 5G?

Framför allt är det snabbheten men även att näten har kapacitet till fler samtidiga användare vilket innebär en mer stabil internetuppkoppling och lättare att komma fram på mobilen genom att både ringa och skicka meddelande på dagar med hög trafik som på nyårsafton eller i stora krissituationer.

Kan jag använda min nuvarande mobil och router mot 5G?

Om du har en ganska ny mobil eller router finns det stor chans att de är förberedda för 5G. Annars kan du behöva köpa nya produkter när du vill börja använda det nätet.

Många pratar om IoT, Internet of Things i samband med 5G, vad är det?

Allt fler produkter i ditt hem kan kopplas upp mot internet som ditt kylskåp, belysning, spis med mera. Med 5G-nätets kapacitet och snabbhet blir möjligheterna för detta allt större. Det är den enkla förklaringen till begreppet.