Mobilt bredband 5G
5G är det snabbaste mobila nätet - surfa blixtsnabbt och utan fördröjningar. Läs mer om vad du behöver för att använda det nya 5G-nätet.
5G är det snabbaste mobila nätet - surfa blixtsnabbt och utan fördröjningar. Läs mer om vad du behöver för att använda det nya 5G-nätet.
5G-nätet ger bättre täckning och snabbare hastigheter jämfört med tidigare generationers mobilnät. 5G-nätet klarar av hastigheter på upp till 10 – 20 Gigabit/s, vilket är en massiv ökning jämfört med 4G-nätet som kan ge en topphastighet på cirka 100 Mbit per sekund.
5G är här och erbjuds av de flesta av operatörerna på den svenska marknaden idag – men inte riktigt alla och inte i riktigt alla abonnemang. Utbyggnaden av 5G-nätet är dock inte helt komplett och täckningen finns främst i större städer och stadskärnor, men resten av Sverige ligger näst på tur.
Basstationerna för 5G nätet placeras tätare än 4G-nätet vilket gör att 5G klarar av fler uppkopplingar och högre datahastigheter. Samma förändring inträffade i skiftet mellan 3G och 4G. Ambitionen för 5G är att nätet ska kunna ge hundratals Mbit per sekund och i vissa fall tusentals oavsett var du befinner dig.
De operatörer som är med och bygger 5G-nätet över Sverige är Telia, Tele2 och Telenor, och Tre. De mindre operatörerna använder de större operatörernas nät för att erbjuda 5G-täckning även till sina kunder.
Samtidigt som 5G-nätet byggs ut för fullt passar operatörerna även på att förbättra 4G-nätet och förbättra täckningen över en större del av Sverige. Målsättningen är att avveckla 2G och 3G för att ge mer utrymme åt nyare teknik – i dagsläget 4G och 5G.
Operatörer som erbjuder 5G är:
I december 2018 invigdes det första 5G-nätet av Telia, Ericsson och KTH. Nätet var endast tänkt att användas för test, utveckling och forskning.
5G innebär betydligt högre hastigheter och säkrare uppkopplingar jämfört med de som kunde erbjudas när vi endast hade tillgång till 4G. En 5G-uppkoppling kan nästan jämföras med en fast fiberuppkoppling, men man slipper de fysiska kablarna som behöver grävas ner.
Därför är det många operatörer som erbjuder 5G-uppkoppling som ett bredbandsalternativ hemma. Med hastigheter på upp till 1000 Mbit/s i ett stabilt nät kan ett bredband via mobilnätet vara lika säkert och stabilt som ett via fiber eller kabel.
De största förbättringarna med 5G:
Viktigt att tänka på är dock att alla enheter inte är kompatibla med 5G. Om man har en smartphone, surfplatta eller en router som har ett par år på nacken kan det mycket väl vara så att den endast kan koppa upp sig mot 4G-nätet. De flesta nya enheter som säljs idag har stöd för 5G-tekniken.
5G kommer med en rad innovationer och möjligheter till teknisk utveckling. Vi tittar närmare på några av dessa nedan.
Allt fler hem och tekniker kan nyttja internet med hjälp av 5G. 5G ger snabbare svarstider, närmare bestämt 1 ms svarstid jämfört med 4Gs svarstid på 20 ms. Det är alltså inte bara surfen med det mobila bredbandet som går snabbare. Självstyrande bilar och andra industrier där tekniken används kommer att vara både snabbare och stabilare ju längre utvecklingen för 5G går.
5G-nätet gör även att flera personer kan befinna sig på samma plats utan att nätet överbelastas. Detta eftersom det är tätare mellan basstationer som kan hantera flera uppkopplingar. Detta är oerhört viktigt i krissituationer då det är viktigt att vi alla ska kunna komma fram till 112 samt att vi ska kunna nås av viktiga sms i stora nödsituationer som kan skickas ut till allmänheten. Till exempel vid varning för farliga utsläpp där vi behöver ta oss inomhus och stänga fönster och dörrar.
5G är inte farligt, du kan läsa mer om 5G och dess risker här.
5G innebär även mer utrymme åt IoT, Internet of Things. Allt fler produkter kan kopplas upp mot internet och det smarta hemmet kan utvecklas ytterligare. Kylskåp, spisar och belysning med uppkoppling till internet blir allt med vanligt och 5G möjliggör ytterligare innovation inom området.
I Sverige tog det lite längre tid att komma igång med den stora utbyggnaden av 5G-nätet jämfört med många andra länder i EU och resten av världen. En säkerhetslag om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft 1 januari 2020, orsakade stora förseningar för lanseringen och utbyggnaden av 5G-nätet. Lagen syftar till att undvika att främmande makter utnyttjar det svenska 5G-nätet. PTS, Post- och telestyrelsen, har tillsammans med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten varit ansvariga för vem som kan få tillstånd till de frekvensen som används för 5G.
Inte förrän ett år senare, i januari 2021, blev det klart vilka aktörer som fick vara med och påbörja bygget av det nya nätet.
5G nätet är betydligt snabbare än det äldre 4G-nätet och kan under optimala förhållanden komma upp i hastigheter som 10-20 Gigabit per sekund.
Nätet är på utbyggnad och många svenska städer har redan idag tillgång till 5G-nätet. Under de kommande åren kommer stora delar av Sverige att få tillgång till 5G.
De stora fördelarna med 5G är framför allt snabbheten men även att näten har kapacitet till fler samtidiga användare vilket innebär en mer stabil internetuppkoppling och lättare att komma fram på mobilen genom att både ringa och skicka meddelande på dagar med hög trafik som på nyårsafton eller i stora krissituationer.
Om du har en ganska ny mobil eller router finns det stor chans att de är förberedda för 5G. Annars kan du behöva köpa nya produkter när du vill börja använda det nätet.
Allt fler produkter i ditt hem kan kopplas upp mot internet som ditt kylskåp, belysning, spis med mera. Med 5G-nätets kapacitet och snabbhet blir möjligheterna för detta allt större. Det är den enkla förklaringen till begreppet.