Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

3G vs 4G vs 5G – Vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden mellan 3G, 4G och 5G? Vi reder ut begreppen och berättar allt du behöver veta om 5G!

mobiltbredband

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Skillnaden på mobilnäten

  3G, 4G och 5G innebär olika generationer av mobilnät som alla har olika kapacitet, täckning och hastighet. Det handlar om den infrastruktur som gör att vi kan ta emot och skicka information från våra mobiler.

  Snabbare mobilnät

  För varje ny generation kan allt mer information skickas allt snabbare och olika system integreras allt mer med varandra.  I takt med att vi använder mobilerna allt mer och dessutom använder dem för allt mer kapacitetskrävande aktiviteter växer behoven vilket gör befintliga system begränsade och ett nytt system måste skapas.

  Jämför alla abonnemang av mobilt bredband

  3G – tredje generationens mobiltelefoni

  3G, tredje generationens mobiltelefoni, kallas den mobilkommunikation som dominerar idag. Eftersom den har funnits längst tid är det detta mobilnät som har bäst utbyggnad och därmed mest täckning runt om i landet.

  3G har gett oss en ganska hög kapacitet både vad gäller hastighet och mängd data som skickas. Det har skett en explosionsartad ökning av smartphones vilket gör att behovet har ökat för bättre kapacitet med många samtidiga användare och för snabbare hastigheter för att skicka mycket data.

  Problem med långsammare och otillgängligt nät vid krissituationer

  Det här märks tydligast till exempel varje nyår vid tolvslaget när alla vill komma i kontakt med sina nära och kära. Eftersom många då använder mobilnätet samtidigt kan det bli mycket fördröjningar samtidigt som många inte kommer ut på mobilnätet alls. Det kan upplevas som besvärande men är riktigt illa om en krissituation skulle uppstå.

  3g-4g-5g vad ar det

  Detta är givetvis ett växande problem även vid andra tillfällen på året. Det är därför vi på sikt behöver en ny generation av mobilkommunikation. Detta är system som måste byggas ut internationellt eftersom en stor del av kommunikationen också sker mellan olika länder.

  Så nackdelen med 3G som med tiden växer allt fortare är alltså att all kommunikation som sker allt oftare och på allt fler ställen inte riktigt får plats i nätet. Det går långsammare och ibland fungerar överföringen inte alls.

  Platsbrist i 3G nätet

  Platsbristen blir särskilt påtaglig i vardagssituationer när rörliga bilder ska skickas eftersom de är betydligt mer resurskrävande än sms eller ljud. Att filmen börjar hacka har nog de flesta varit med om och hur kul är det när man just varit uppslukad av en spännande film.

  Fördelen med 3G är att den i princip finns tillgänglig i hela Sverige och i princip hela världen åtminstone på de platser där svenskar oftast befinner sig. Det vill säga framför allt i städer och andra mer tätbefolkade platser.

  4G – fjärde generationens mobilkommunikation

  4G innebär en ordentlig kapacitetshöjning. För att få kallas 4G ska nätet kunna klara hastigheter på upp till 100 Megabit per sekund för mobila användare och till stationära användare ända upp till 1 Gigabit per sekund. Dessa gränser för kapaciteten är lite flytande och det finns operatörer som kallar sina system för 4G utan att de riktigt helt når upp till denna höga kapacitet.

  3g 4g 5g mobilnat

  Mobil kommunikation

  En begränsning med 4G jämfört med 3G är att 3G hade parallella system. Då går det både att använda IP-telefoni och kretskopplad telefoni. Men detta är ett allt mindre problem då allt fler går över till att enbart använda sin mobiltelefon för att ringa.

  Detta gäller framförallt privatpersoner men numera blir det allt vanligare även på arbetsplatser. Fler och fler arbetsgivare går från den fasta telefonen till att utrusta sina medarbetare med bara mobil. Så problemet med att 4G inte kan erbjuda kretskopplad telefon är ett snabbt krympande problem.

  Operatörer med snabba mobilnät

  Hallon
  Hallon
  Hallon ägs av Tre och datatrafiken går i snabba och väl utbyggda mobilnät. Med Hallon surfar du snabbt och till lågt pris! Du kan se mer här nedan:

  Läs mer & Beställ

  Tre
  Tre
  Tre har ett brett sortiment av produkter och tjänster både vad gäller mobilabonnemang., kontantkort och mobilt bredband. De har som sagt satsat stort på sitt mobilnät och du surfar med höga hastigheter. Se mer här nedan:

  Läs mer & Beställ

  Halebop
  Halebop
  Halebop använder sig av Telias snabba mobilnät. De har bra priser vad gäller mobilabonnemang och kontantkort. Med Halebop har du höga hastigheter över stora delar av landet. Se mer här nedan:

  Läs mer & Beställ

  5G står för femte generationens mobilnät

  Den femte generationens mobilnät, 5G, är rejält mycket snabbare än tidigare generationers. Under optimala förhållanden pratar man om hastigheter på över 10 Gbit/s – det är alltså upp till 100 gångare snabbare än 4G-nätet. I praktisk användning kan man säga att en långfilm bara tar några sekunder att ladda ner med 5G, jämfört med runt sju minuter med 4G. 

  5G-nätet ger inte bara snabbare nedladdningshastigheter och en stabilare uppkoppling, det kommer även med innovation och banbrytande teknik. Det snabbare mobilnätet gör det möjligt att implementera mer avancerade funktioner i smartphones, surfplattor och andra mobila enheter. Det öppnar också upp världen för mer avancerad virtuell verklighet, fjärrstyrning av robotar och självkörande bilar. 

  I Sverige har 5G-nätet byggts ut sedan början av 2021.

  Så använder du 5G

  För att få tillgång till 5G-nätet finns det en rad krav man måste uppfylla. 

  • Man måste befinna sig på en plats med 5G-täckning.
  • Man måste ha en enhet med stöd för 5G-nätet. Idag har de allra flesta nyare smartphones och surfplattor stöd för 5G-nätet. 
  • Ett abonnemang för mobilt bredband med stöd för 5G. 

  Allt mindre variation i operatörernas täckning

  Tack vara att många operatörer delar nät med varandra och att de större operatörerna har satsat ganska mycket på utbyggnad så är det idag allt mindre variation i operatörernas täckning. Fortfarande kan vi se skillnader i bra 3G-täckning och bra 4G-täckning men skillnaderna är inte längre lika stora.

  Du bör kontrollera de olika operatörernas täckning där just du bor om du ska teckna nytt avtal eller skaffa kontantkort. Ska du använda mobilt bredband så rekommenderar vi att du i första hand kollar på 4G-täckning och i andra hand 3G-täckning.

  Här hittar du alla operatörers täckningskartor.

  Vanliga frågor och svar om 3G, 4G och 5G

  Vad är skillnaden på nät med 3G, 4G och 5G?

  Skillnaden på dessa nät är att de nyare mobilnäten med en högre siffra innebär att näten ger högre hastighet och bättre kapacitet så som antalet användare som använder nätet samtidigt. Beroende på hur väl utbyggt nätet är ger det olika täckning.

  Används 3G nätet fortfarande i dag?

  Ja, även om 4G numera är standarden händer det ibland att täckning saknas och då kan en mobiltelefon tillfälligt nyttja 3G nätet i stället.

  Varför behöver vi nya mobilnät?

  Vi använder mobiler och trådlösa enheter allt mer i vår vardag och framför allt är det problem när det blir för många användare samtidigt i näten, men även att allt fler system integreras med varandra. Därför byggs mobilnäten ut för att klara högre kapacitet men även för att få högre hastigheter för att bättre kunna tillgodose de behov som finns med smarta hem och liknande.

  Är det egentligen något problem med många användare samtidigt i näten?

  Även om många kanske inte upplever dessa problem med att det är för många användare samtidigt är det viktigt att vi i Sverige har en bra beredskap i större krissituationer som kan drabba en stor mängd personer. Då är det viktigt att kunna komma fram i mobilnätet. Sedan är det så klart irriterande när internet inte fungerar, när filmen hackar eller det inte går att ringa för att vi är så vana vid att det alltid fungerar.

  När kan vi börja använda 5G nätet i Sverige?

  5G nätet har redan börjat användas i Sverige främst i de större städerna men utbyggnaden är i full gång.