Mobilt Bredband Guide – Vilket bredband behöver du?

Att välja mobilt bredband är absolut ingen lätt uppgift och det finns många faktorer att ta hänsyn till. I den här guiden försöker vi gå igenom alla väsentliga delar om mobilt bredband och förklara vad de är bra till och när man inte är i behov av dem.

Målet är att du efter att ha läst guiden ska enkelt kunna välja ett mobilt bredband som passar dina behov. Vi gör det lätt för dig att välja rätt!

1. Abonnemang eller Kontantkort?

abonnemangAtt välja mellan abonnemang eller kontantkort är ofta ett av de lättaste valen. Det går nästan att generalisera och säga att om du ska använda ditt mobila bredband regelbundet eller som en ersättning till fast bredband så är det abonnemang du ska satsa på.

Kontantkort är som mest lämpligt om du använder bredbandet väldigt lite eller om du vill ha med dig ett mobilt bredband de få gånger du inte är hemma under årets gång.

En djupare jämförelse mellan abonnemang och kontantkort hittar du här.

2. 3G vs. 4G

fri-surf3G fick sitt genomslag i början på 2000-talet och kunde då leverera upp till 384Kbit/s. Detta var en stor förbättring mot 2G-nätet men är i jämförelse med dagens behov räcker det inte på långa vägar. Däremot har 3G-tekniken förbättrats och flera versioner så som Turbo-3G (HSDPA) har lanserats som ger upp till 16Mbit/s. Tekniken har sedan utvecklats ytterligare (HSDPA+) och har idag stannat på maximalt 32Mbit/s nedströms.

4G tar fart

4G började byggas ut i Sverige under 2010 och idag finns det täckning i alla stora svenska städer. De svenska operatörerna har valt att satsa på en teknik vid namn LTE. Idag klarar den av hastigheter på upp till 80Mbit/s men kommer att kunna uppgraderas till högre hastigheter än så.

Det bör poängteras att du aldrig kommer komma i närheten den hastighet som tekniken är anmärkt för. Inte ens om du sätter dig på antennen så kommer du att nå denna hastighet.

Men om du räknar med ungefär hälften av det så har du en uppfattning om vad du kan förvänta dig som bäst i praktiken. Vi uppskattar att 40-50Mbit/s är den högsta hastigheten du kan få ut i praktiken i 4G-nätet med LTE och dagens teknik.

Numera är 4G vedertaget

Eftersom 4G är ett bättre ”varumärke” att marknadsföra så kommer operatörerna förmodligen att gå över till att helt kalla sina abonnemang för 4G-abonnemang. Det är möjligt att det snart inte kommer finnas några 3G-abonnemang att köpa. 3G-nätet kommer givetvis finnas kvar och användas som en stödpelare där 4G-täckningen inte finns. Men det är möjligt att valmöjligheterna mellan att köpa ett mobilt bredband för 3G eller 4G helt kommer försvinna.

4G är ett bättre nät

I skrivande stund är 4G bättre än 3G på alla punkter. Ovan nämnde vi att hastigheten i 4G är mycket bättre än 3G. Utöver det så är responstiden också mycket bättre. Responstiden är den tid det tar för datatrafiken att nå destinationen. I 3G-nätet kunde responstiden vara på 200ms men i 4G-nätet ligger den på bara 20ms. Detta är i klass med ADSL och i vissa fall även bättre.

Den enda fördelen till 3G faller eventuellt bara på priset. Täckningen i 4G-nätet är inte lika bra som i 3G, men ett 4G-modem kommer hoppa över till 3G-nätet när 4G-täckning saknas vilket inte gör detta till en fördel för ett mobilt bredband med bara 3G. I stort sett alla mobiloperatörer erbjuder idag 4G mobilt bredband.

3. Fri surf vs. Begränsad datamängd?

hastighetMånga abonnemang annonseras med uttrycket ”Fri Surf”. Uttrycket är dock något otydligt och många drar slutsatsen att det inte finns några begränsningar med fri surf, men så är alltså inte fallet.

Vanligtvis innebär mobilt bredband med Fri Surf att du får en relativt stor surfvolym som du får använda varje månad. Skulle du använda mer än det så begränsar operatören hastigheten på ditt bredband månaden ut. Man skulle nästan kunna säga att det är falsk marknadsföring då verkligheten inte stämmer överens med begreppet.

Hastigheten kommer att begränsas väldigt mycket också. I skrivande stund finns där ingen operatör som har en begränsad hastighet på över 1Mbit/s. Med andra ord kommer möjligheten att strömma video och musik vara extremt begränsade fram tills nästa månad om detta skulle ske.

Med andra ord är det ingen skillnad mellan Fri Surf och begränsad datamängd. Var noga med att ta reda på hur mycket datamängd (surfvolym) som ingår och fundera även på hur mycket du kommer att behöva.

4. Användningsområden

Även om många svenskar delar ett visst surfbeteende generellt så finns det också stora skillnader. Hur du använder din dator och Internet kommer ha stor betydelse för vilket mobilt bredband du behöver.

4.1 Vanligt surfande

vanligt surfandeOm du bara utför vanligt surfande på webben så har du stora valmöjligheter på bredband. För detta krävs inget speciellt och alla dagens mobilt bredband-lösningar kommer att fungera bra oavsett om du ska kolla din e-post, besöka Facebook, läsa webbtidningar eller söka efter information på Google.

Surfupplevelsen kan dock bli bättre med ett snababre bredband där allting laddas ”direkt”.

4.2 Strömma musik & video

filmFör att kunna strömma musik och video med mobilt bredband så krävs det mer av bredbandet än att surfa vanligt. Musik är inte speciellt krävande och fungerar förmodligen på de flesta abonnemangen. Video och Film är däremot mycket mer krävande. Här bör du fokusera på ett mobilt bredband som i alla fall stödjer upp till 16Mbit/s, men gärna mer.

Strömma musik använder inte jättemycket datamängd men ska man göra detta i en större grad så bör surfvolymen inte vara allt för låg. För video krävs det väldigt mycket och något man bör tänka på om man vill spendera mycket tid på sidor som Youtube i kombination med webbradio & Spotify.

4.3 Ladda ner stora filer

ladda ner filerAtt ladda ner stora filer är ingenting som lämpar sig bra för mobilt bredband om det ska göras på en regelbunden basis. Du kommer snabbt att nå taken och efter det begränsas hastigheten till en nivå som inte alls längre lämpar sig för att ladda ner filer med.

Ladda ner uppdateringar till operativsystemet och andra program är inget problem. Men om du skulle ladda ner stora applikationer, videofilmer och annan data i stor volym så kan du stöta på problem även med de största abonnemangen.

4.4 Spela datorspel online

spela spel onlineOm du planerar att spela datorspel på Internet så kan speciella krav uppstå. Spel där snabb reaktionsförmåga är viktigt och där du möter andra spelare så är det också viktigt att ditt bredband har en snabb responstid. Detta är mycket viktigare än hastigheten på ditt bredband då spel faktiskt inte skickar speciellt mycket data. Det viktiga är att de data som skickas kommer fram så snabbt som möjligt.

Med 3G får du en responstid på 200-300ms. En responstid som motsvarar ett gammalt 56.6K-modem. Med 4G får du en responstid på ungefär 20ms och det är i samma segment som ADSL-bredband ligger på och i vissa fall även snabbare än så.

Om allt du gör tar 200-300ms innan det uppfattas av spelservern så kommer du spela med ett handikapp. Något som fungerar utmärkt om du spelar Schack men något som är kritiskt om du spelar ett FPS (first person shooter) spel mot andra.

5. Vad räcker datamängden till?

Eftersom det idag ingår en surfvolym i alla mobila bredband så är det också självklart att man undrar över hur mycket detta räcker till. Tyvärr är detta väldigt svårt att svara på då mycket kan påverka i ett verkligt scenario.

För att kunna förstå och få en uppfattning om hur mycket datamängd du behöver så måste du förstå enheterna Kilobyte (KB), Megabyte (MB) och Gigabyte (GB). Förenklat har enheterna följande översättning:
1MB = 1000KB
1GB = 1000MB

Spotify rekommenderar en Internethastighet på 256Kbit/s (eller 32KB/s). Detta blir ca 20MB efter att du har lyssnat 10min förutsatt att det verkligen behövs 256Kbit/s. Den egentligen datamängden ligger på ca 170Kbit/s. Det är dock viktigt att veta att kvaliteten påverkar mängden data som skickas. Detta är framförallt viktigt på Youtube där video och ljud kan skickas i olika storlekar. En musikvideo där kan ta upp till 200MB om du vill se den i riktigt bra kvalitet (HD).

Nedanför har vi sammanställt en lista på aktivteter och hur mycket data som behövs. Tänk dock på att det bara är en uppskattning.

E-postmeddelande 10KB
En MP3-låt 5MB
Skype-samtal, 10min 7MB
Surfa på hemsidor, 60min * 20MB
Strömma musik Spotify, 60min 100MB
Strömma en hyrfilm i DVD-kvalitet 700MB+

* Att surfa på hemsidor kan variera väldigt mycket. Om du besöker hemsidor med mycket reklam och bilder så kommer du att använda mycket mer data än exemplet. Bara att besöka Aftonbladet en gång kan ta flera Megabyte eftersom de har så mycket reklam och bilder som laddas.

6. Ta hänsyn till täckningstester?

täckningDå och då görs diverse täckningstester på operatörernas mobilnät, men är det någonting du behöver ta hänsyn till i valet av operatör?

Svaret hänger egentligen helt på var du tänkt använda ditt bredband. Om det är några fasta platser du tänkt använda bredbandet på så kan du enkelt testa dig fram med hjälp av öppet köp. Om du vet att du bara kommer använda bredbandet i områden med bebyggelse så spelar det förmodligen heller ingen roll då täckningen hos operatörerna är väldigt bra i närheten av där människor bor.

Om du däremot tänkt röra dig över väldigt stora områden i Sverige och vill ha så bra täckning som möjligt under tiden så kan det absolut spela roll. Detta skulle exempelvis innefatta om du kör väldigt mycket bil, frilufsar eller på andra sätt befinner dig utanför civilisationen. Operatören Net1 har exempelvis en väldigt bra täckning när det kommer till detta, dock till en kostnad av mycket lägre kapacitet på ditt bredband.

Täckning 4 G Mobilt bredband

Om du satsar på 4G så vill du såklart också kolla så att där finns täckning där du tänkt använda ditt bredband. Du kan läsa mer om täckningen på vår avdelning för täckningskartor där du också hittar länkar till dem.

7. Några sista ord

Förhoppningsvis så har denna guide hjälpt dig att komma fram till i alla fall ungefär vad det är för mobilt bredband som skulle passa dig bäst. Valet av operatör faller många gånger på deras erbjudanden och pris. För att se en prisjämförelse av operatörerna så hittar du det på dessa länkar:

Prisjämförelse Abonnemang
Prisjämförelse Kontantkort

Om du har funnit denna guide informativ och hjälpsam så får du gärna dela artikeln med dina vänner på Facebook, Twitter och andra sociala medier.