Mobilt Bredband Guide – Vilket bredband behöver du?
En guide till mobilt bredband. Här läser du mer om mobilt bredband, trådlösa uppkopplingar, termer och fackbegrepp.
En guide till mobilt bredband. Här läser du mer om mobilt bredband, trådlösa uppkopplingar, termer och fackbegrepp.
Att välja mobilt bredband är absolut ingen lätt uppgift och det finns många faktorer att ta hänsyn till. I den här guiden försöker vi gå igenom alla väsentliga delar om mobilt bredband och förklara vad de är bra till och när man inte är i behov av dem.
Målet är att du efter att ha läst guiden enkelt ska kunna välja ett mobilt bredband som passar dina behov. Vi gör det lätt för dig att välja rätt!
Att välja mellan abonnemang eller kontantkort är ofta ett av de lättaste valen. Ska du använda ditt mobila bredband regelbundet eller som en ersättning till fast bredband? Då är det abonnemang du ska satsa på.
Kontantkort är som mest användbart om du använder bredbandet väldigt lite eller om du vill ha med dig ett mobilt bredband de få gånger du inte är hemma under årets gång.
En djupare jämförelse mellan abonnemang och kontantkort hittar du här.
Låt oss titta närmare på de mobilnät det mobila bredbandet använder.
3G
3G fick sitt genomslag i början på 2000-talet och kunde då leverera upp till 384 Kbit/s. Detta var en stor förbättring mot 2G-nätet men i jämförelse med dagens behov räcker det inte på långa vägar. Idag ligger maxhastigheten för 3G-nätet på 32 Mbit/s.
I takt med att nya mobilnät, som 5G-nätet, får ta mer plats avvecklas de äldre näten. 3G-nätet avvecklas successivt för att ge utrymme åt modernare teknik.
4G började byggas ut i Sverige under 2010. 4G-nätet är idag ett av de mest använda mobilnäten över stora delar av Sverige. Med 4G kan man komma upp i hastigheter på runt 100 Mbit/s under optimala förhållanden. I praktiken erbjuder 4G vanligtvis hastigheter på mellan 10 och 60 Mbit/s.
4G är bättre än 3G på alla punkter. Ovan nämnde vi att hastigheten i 4G är mycket bättre än 3G. Utöver det så är responstiden också mycket bättre. Responstiden är den tid det tar för datatrafiken att nå destinationen. I 3G-nätet kunde responstiden vara på 200 ms men i 4G-nätet ligger den på bara 20 ms.
5G-nätet började byggas ut i Sverige under 2020. Femte generationens mobilnät är inte bara snabbare än tidigare generationers nät, utan även mycket stabilare och har högre kapacitet. Det innebär att fler enheter kan vara uppkopplade mot mobilnätet utan att täckningen försämras eller hastigheten påverkas.
5G har en teoretisk hastighet på 10 Gbit/s – det är tusen gånger snabbare än 4G. Den faktiska hastigheten när 5G-nätet används av smartphones och andra enheter är dock lägre, men det är fortfarande raketsnabbt jämfört med tidigare mobilnät.
5G innebär högre kapacitet, högre hastigheter och kortare fördröjning. 5G används idag av en stor del av operatörerna på den svenska marknaden både för mobilabonnemang och mobilt bredband. Den pålitliga och snabba uppkopplingen medför även att 5G-nätet utgör ett gott alternativ till fast bredband hemma.
Det finns egentligen två typer av abonnemang för mobilt bredband – fri surf eller begränsad surf. Vilken typ man bör välja beror på hur man tänker använda sitt mobila bredband. Om man bara använder sitt abonnemang själv räcker i många fall ett begränsat abonnemang, men om man tänker dela abonnemanget mellan flera enheter och användare kan fri surf vara det mest lönsamma.
Många abonnemang annonseras med uttrycket ”Fri Surf” eller ”Obegränsad Surf”. Uttrycket är dock något otydligt och många drar slutsatsen att det inte finns några begränsningar med fri surf, men så är inte alltid fallet.
Vanligtvis innebär mobilt bredband med Fri Surf att du verkligen får obegränsad surf, men när du når en viss surfmängd måste du aktivt fylla på ditt abonnemang med mer data. Denna surf är förstås kostnadsfri och ingår i abonnemangskostnaden.
Var noga med att ta reda på hur mycket datamängd (surfvolym) som ingår och fundera även på hur mycket du kommer att behöva.
Även om många svenskar delar ett visst surfbeteende generellt så finns det också stora skillnader. Hur du använder din dator, surfplatta och internet kommer att ha stor betydelse för vilket mobilt bredband du behöver.
Om du bara utför vanligt surfande på webben så har du stora valmöjligheter på bredband. För detta krävs inget speciellt och alla dagens mobilt bredbandslösningar kommer att fungera bra oavsett om du ska kolla din e-post, besöka Facebook eller Instagram, läsa nyheter eller söka efter information på Google.
För denna typ av användning räcker det ofta med ett begränsat abonnemang.
För att kunna strömma musik och video med mobilt bredband så krävs det mer av bredbandet jämfört med när man bara skrollar. Musik är inte speciellt krävande och fungerar förmodligen på de flesta abonnemangen. Om du strömmar via Spotify går det åt ungefär 100 MB data i timmen – men det beror på vilken musikkvalitet du väljer.
Video och film är däremot mycket mer krävande och behöver mer data – särskilt om du vill titta med bra upplösning. Om du tittar på en film i HD krävs ungefär 3 GB per timme. För en långfilm på två timmar blir det 6 GB.
Om du använder ditt mobila bredband till att regelbundet strömma musik och filmer krävs det alltså rejält med data – då kan ett abonnemang med upp emot 100 GB, eller fri surf, vara lönsamt.
Att ladda ner mycket stora filer fungerar numera ganska bra med 4G om du har bra täckning. Med 5G fungerar det förstås bättre, och nedladdningstiden blir inte längre än med ett fiberbredband. Annars är inte mobilt bredband den bästa lösningen om det ska göras på regelbunden basis. Med de minsta abonnemangen och till viss del för mellanabonnemangen kommer du ganska snabbt att nå taket på surfmängd.
Ladda ner uppdateringar till operativsystemet och andra program är oftast inget problem. Ska du däremot ladda ner stora applikationer, videofilmer och annan data i stor volym så kan du stöta på problem med ett mindre abonnemang.
Om du planerar att spela spel online behöver du ett mobilt bredband med god hastighet och bra datamängd. Spel där snabb reaktionsförmåga är viktigt och där du möter andra spelare så är det extra viktigt att ditt bredband har en snabb responstid. Detta är mycket viktigare än datamängden på ditt bredband då spel faktiskt inte skickar speciellt mycket data. Det viktiga är att de data som skickas kommer fram så snabbt som möjligt.
5G-nätet är det optimala mobilnätet för spel online. Svarstiderna är blixtsnabba och pålitliga – så lite som 1 millisekund.
Det viktigaste att tänka på när man väljer ett mobilt bredband är vilken surfmängd man behöver. Exakt vilken mängd surf man använder per månad kan vara svårt att svara på, men man kan få ett hum över hur mycket olika aktiviteter kräver.
För att kunna förstå och få en uppfattning om hur mycket datamängd du behöver så måste du förstå enheterna Kilobyte (KB), Megabyte (MB) och Gigabyte (GB). Förenklat har enheterna följande översättning:
1 MB = 1000 KB
1 GB = 1000 MB
Att strömma musik kräver ungefär 100 MB i timmen – men den siffran påverkas av vilken kvalitet man spelar upp musiken i. Högre kvalitet kräver mer data. Samma sak gäller film och video. En långfilm i Ultra HD kan använda 15 GB eller mer, medan samma film i lägre kvalitet endast kan behöva 700 MB.
Nedanför har vi sammanställt en lista på aktiviteter och hur mycket data som behövs. Tänk dock på att det bara är en uppskattning.
TikTok, 60 min | 840 MB |
Instagram, 60 min | 400 MB |
Videosamtal, 60 min | 270 MB |
Surfa på hemsidor, 60 min * | 120 MB |
Strömma musik Spotify, 60 min | 100 MB |
Strömma en film i DVD-kvalitet, 60 min | 3 GB |
* Att surfa på hemsidor kan variera väldigt mycket. Om du besöker hemsidor med mycket reklam, bilder och inbäddade videoklipp kommer du att använda mycket mer data än exemplet. Bara att besöka Aftonbladet en gång kan ta flera Megabyte eftersom de har så mycket reklam, bilder och videos som laddas.
Då och då görs diverse täckningstester på operatörernas mobilnät, men är det någonting du behöver ta hänsyn till i valet av operatör?
Svaret hänger egentligen helt på var du har tänkt använda ditt bredband. Om det är några fasta platser du tänkt använda bredbandet på så kan du enkelt testa dig fram med hjälp av öppet köp. Om du vet att du bara kommer använda bredbandet i områden med bebyggelse så spelar det förmodligen heller ingen roll då täckningen hos operatörerna är väldigt bra där många bor.
Om du däremot tänkt röra dig över väldigt stora områden i Sverige och vill ha så bra täckning som möjligt under tiden så kan det absolut spela roll. Detta skulle exempelvis innefatta om du kör väldigt mycket bil, rör dig mycket ute i naturen eller på andra sätt befinner dig utanför tätorter.
Du kan läsa mer om täckningen på vår avdelning för täckningskartor där du också hittar länkar till dem.
Förhoppningsvis så har denna guide hjälpt dig att komma fram till i alla fall ungefär vad det är för mobilt bredband som skulle passa dig bäst. Valet av operatör faller många gånger på deras erbjudanden och pris. För att se en prisjämförelse av operatörerna så hittar du det på dessa länkar:
– Prisjämförelse Abonnemang
– Prisjämförelse Kontantkort
Behöver du hjälp med ord som du tycker är svåra så hittar du vår ordlista över facktermer och tekniska begrepp.