Välja abonnemang eller kontantkort

Funderar du på att köpa mobilt bredband men är osäker på om ett abonnemang eller kontantkort är det bästa för dig? Då är du inte ensam då detta är en av de vanligaste frågorna folk ställer sig. Och kanske den viktigaste!

Att välja mellan att köpa abonnemang eller kontantkort är nog det första du kommer att stöta på som val om du planerar att köpa mobilt bredband. För vissa är valet självklart medan det är mer osäkert för andra.

Varför det är osäkert kan vara att du inte känner till skillnaderna mellan de båda i detalj eller att du ligger i någon sorts grå zon där det kan vara svårt att avgöra vilket som faktiskt skulle vara bäst.

Valj mobilt bredband

Fördelarna med ett kontantkort

Med ett kontantkort betalar du endast för den tid du använder ditt bredband. Vanligtvis laddar man kontantkortet med en dag, en vecka eller en hel månad. Det krävs dock att du har en viss framförhållning och vet hur mycket du kommer använda ditt mobila bredband.

Om du bara behöver använda ditt bredband varannan vecka eller några enstaka gånger i månaden så kan ett mobilt bredband med kontantkort vara det billigaste alternativet för dig.

Mobilt bredband med kontantkort köps och används främst av de som behöver tillgång till Internet även när de reser bort en vecka eller några dagar. Det kan vara arbetet som kräver det eller att man helt enkelt vill kunna läsa nyheter, kolla sin e-mail, komma åt sociala medier eller egentligen vad som helst som kräver tillgång till Internet. Kontantkortet blir då ett komplement när de väl reser bort från sitt fasta bredband som de har i sin bostad.

Nackdelarna med kontantkort framför abonnemang

Nackdelarna med ett kontantkort är att om du ska använda det riktigt mycket så blir månadskostnaden mer än med ett abonnemang. De erbjuds heller inte med de vassaste specifikationerna. Många kontantkort klarar bara av en hastighet på maximalt 6Mbit/s, vilket i de mest optimala förhållandena blir 3-4Mbit/s i praktiken.

Ett 4G-abonnemang som använder 4G kan i skrivande stund nå hastigheter på 80Mbit/s som mest. I praktiken innebär det givetvis lägre hastigheter men 20Mbit/s eller mer hör till vanligheterna.

Operatörer mobila bredband

Hallon: Hallon erbjuder mobilt bredband både som kontantkort och abonnemang. Med abonnemang har de större alternativ vad gäller surfmängder.

Läs mer och beställ

Halebop: Halebop erbjuder mobilt bredband i abonnemangsform. Du har ett bra alternativ att välja på hos Halebop. Med eller bindningstid.

Läs mer och beställ

Tre: Tre har både kontantkort och abonnemang när det kommer till mobilt bredband. Du kan köpa till surfplatta till bredband hos Tre.

Läs mer och beställ

Tele2: Hos Tele2 kan du välja mellan WIFI To Go, som är en form av kontantkort och även mobilt bredband med abonnemang. Flera olika surfmängder för båda alternativen!

Läs mer och beställ

Så vad ska jag välja?

Om du vill ha ett mobilt bredband som ersätter ditt vanliga fasta bredband när du reser bort, sitter på ett café eller när du helt enkelt inte har tillgång till ditt vanliga bredband så fungerar ett kontantkort ypperligt. Det fungerar också om du endast använder Internet några enstaka gånger i månaden då det kan bli ett billigt bredband.

Om du behöver ett bredband med mer kapacitet för att streama musik eller video, ladda ner filer eller andra bandbreddskrävande tjänster så kommer ett abonnemang att passa betydligt bättre.

Ersätt fast bredband

Ett abonnemang är också att rekommendera om du vill ersätta ditt fasta bredband. Att använda Youtube, Spotify, ladda ner uppdateringar till Windows och andra program kan vara väldigt tunga uppgifter som ett kontantkort inte klarar i det långa loppet trots att det tillhör vardagsanvändandet.

Jämför priser på kontantkort
Jämför priser på abonnemang

Du kan läsa mer om de olika teknikerna, vad de lämpar sig bra till och skillnaderna mellan 3G och 4G i vår mobilt bredband guide. Lycka till med ditt val av mobilt bredband!