Facktermer & Tekniska Begrepp inom Mobilt Bredband
Läs mer om begrepp och facktermer som rör internet, mobilt bredband och trådlöst bredband. Vad betyder de krångliga orden?

Läs mer om begrepp och facktermer som rör internet, mobilt bredband och trådlöst bredband. Vad betyder de krångliga orden?
Inom branschen för mobilt bredband, mobiltelefoni och övriga telekombranschen finns det hur mycket tekniska begrepp och facktermer som helst. Överallt ser vi förkortningar och fina ord som ska beskriva tekniken som används. För den vanliga vardagsanvändaren som bara vill använda sina produkter och tjänster till vad som är tänkt kan alla dessa förkortningar och begrepp verkligen röra till det. Det är inte alltid lätt för dig att ta ställning till vad det är du behöver när du inte vet vad allting betyder.
Vi har gjort det enklare för dig att reda ut vad begreppen och facktermerna betyder så att du lättare kan hänga med när du ska jämföra olika mobila bredband och andra tjänster och produkter du behöver. Här förklarar vi några vanliga facktermer och begrepp som förekommer ofta på denna webbplats och i andra sammanhang om mobilt bredband.
3G – Tredje generationens mobiltelefoninät ger tjänster inom mobiltelefoni med en överföringshastighet på upp till 2 Mbit/s för stationära system. Med HSDPA kan det gå hela vägen upp till 14,4 Mbps. För mobila system är det möjligt att nå upp till 384 kbit/s. 1G var den analoga mobiltelefonin medan 2G var den digitala och 3G använder sig av en 5 MHz kanalbredd som bärare.
Den, vid lanseringen, höga överföringshastigheten som är möjlig i 3G-nätverk har inneburit ett genombrott för mobilt internet och har gett upphov till ett nytt brett utbud av mobila tjänster. Mobil TV, mobil VoIP – Voice Over IP och avancerade webbtjänster kan nås när som helst och var som helst.
Något som spåddes kunna vara 3G:s främsta fördel var möjligheten att ha videosamtal med varandra. Detta visade sig inte vara fallet då 3G lanserades i Japan som ett av de första länderna i världen. Där var det istället funktionen att ladda ner låtar till sin telefon som blev populärast bland kunderna.
Idag fasas 3G-nätet ut i Sverige för att ge mer plats åt modernare teknik.
4G är fjärde generationens mobiltelefoni, ett samlingsnamn på standarder under utveckling bortom 3G men innan 5G. Mycket av tekniken går ut på att få mobilsystemen att samarbeta med varandra med till exempel Wifi och WiMAX. I stort sett samtliga operatörer erbjuder minst mobilt bredband med 4G. 4G-nätet kompletteras av de flesta operatörer med täckning i 5G-nätet.
5G står för den femte generationens mobilnät – en uppdatering av 4G-nätet. Nätet började byggas ut under 2020 och har under optimala förhållanden en maxhastighet på över 10 Gbit/s. 5G ger, förutom snabbare ned- och uppladdningshastigheter, en stabilare uppkoppling, kortare svarstider och högre kapacitet överlag. 5G ger större möjligheter att utveckla digitaliseringen av samhället. Detta innefattar bland annat högre säkerhet när det kommer till fjärrstyrning av fordon och robotar via mobilnätet.
5G-nätet byggs i Sverige ut av Hi3G Access AB, bolaget bakom operastören Tre, Net4Mobility HB, Tele2 och Telenors gemensamma mobilnätsbolag, Teracom AB, statens företag inom kommunikationstjänster, och Telia Sverige AB.
Mobilt bredband via 5G erbjuds av många operatörer idag.
UMTS, Universal Mobile Telecommunications System är en standard för 3G-mobilnätverk som gör det möjligt att skicka paketdata som text, video och multimedia med en teoretisk överföringshastighet upp till 2 megabit per sekund. Varje användare kan i praktiken inte uppnå en högre datahastighet än 384 kbit/s nedströms.
HSDPA, High-Speed Downlink Packet Access eller Turbo-3G som det ofta kallas, är en vidareutveckling av UMTS som ger ännu högre överföringshastighet från nätverket till användaren. Till en början blir överföringshastigheten i praktiken kring 500 kilobit per sekund med en teoretisk topphastighet på 10- 20 megabit per sekund.
3G-operatören Tre lanserade sitt HSDPA-nät i Sverige den 8 november 2006, med hastigheter på uppemot 3,6 Mbit/s nedströms.
HSUPA, High-Speed Uplink Packet Access är precis som HSDPA en teknik för snabbare 3G. Skillnaden med HSDPA är att HSDPA är en teknik för hastigheter nedströms medan HSUPA är för hastigheter uppströms. Tekniken HSUPA ska kunna ge hastigheter som 5,74 Mbit/s uppströms.
WWAN – Wireless Wide Area Network är serie trådlösa tekniker som användes för det mobila nätet för att skicka datatrafik. WWAN kan bestå av WiMAX, 3G, HSDPA, UTMS, CDMA2000, GPRS, GSM, Mobitex och CDPD.
CDMA2000 är en serie standarder för 3G baserat på CDMA.
WiMAX – Worldwide Interoperability for Microwave Access, bygger på standarden IEEE 802.16 som även kallas för WirelessMAN. Namnet WiMAX skapades av WiMAX Forum och består av de ledande företagen inom IT- och telekombranschen i världen. Förenklat beskrivet är syftet bland annat att se till att utrustning från olika tillverkare fungerar ihop genom en certifieringsprocess.
WiMAX har bättre hastighet och räckvidd än GPRS och 3G:
WiMAX är också ett bra alternativ för att erbjuda bredband i mindre befolkade områden där det blir för dyrt att gräva ner kabel till varje kund. Telia Sonera blev först med att installera den trådlösa bredbandstekniken WiMAX i landets alla 21 län.
MIMO är en förkortning av multiple input, multiple output. Det är ett trådlöst nätverk som kan sända och ta emot flera datasignaler samtidigt. Detta möjliggör högre hastigheter och bättre stabilitet.
Massiv MIMO är en utveckling av tekniken som har ett högre antal antenner. Detta används vid 5G.
LTE – Long Term Evolution är ett projekt utförd av samarbetsorganisationen 3GPP – 3rd Generation Partnership Project, som är en sammanslagning av flera organisationer inom telekombranschen.
LTE är ett projekt för utveckling av UTMS nätet och bör inte uppfattas som någon standard. Ett av huvudmålen med LTE är att utveckla hastigheten för mobilt bredband. Flera telekomföretag som Ericsson och NTT DoCoMo håller på att testa de nya hastigheterna med ca 100 Mbit/s nedströms och 50 Mbit/s uppströms.
GPRS – General Packet Radio Services är en plattform för mobila datanätverkstjänster i GSM-nätverk. GPRS innebär att man kan överföra data till mobiltelefoner och andra handhållna apparater vid hastigheter mellan 30 och 100 kilobit/sekund och telefonen ska också kunna vara ständigt uppkopplad. GPRS beskrivs ibland som ett så kallat 2,5G som ett mellanting mellan andra och tredje generationens mobiltelefoni.
Ett frekvensband är ett antal frekvenser som används för att skicka kommunikation. Bluetooth och WiFi använder till exempel frekvensbandet 2,4 GHz, 4G använder frekvensbandet 2,6 GHz och 5G använder frekvensbandet 3,5 GHz.
Mbit/s, som utläses megabit per sekund, är det vanligaste måttet när man mäter en internetuppkopplings hastighet. Mbit/s mäter hur många megabit per sekund som kan skickas och tas emot med uppkopplingen.
5G-nätet har betydligt högre hastigheter jämfört med tidigare mobilnät så då talar man instället om Gbit/s, gigabit per sekund. En gigabyte är 1000 megabyte.
eMBB står för enhanced mobile broadband, utökat mobilt bredband på svenska. eMBB är angivet i 3GPPs 5G standard. 3GPP är en samarbetsorganisation inom telekombranschen som ser över standarden inom mobiltelefoni. eMBB syftar till att möta kraven när allt fler enheter använder allt mer data inom det mobila nätet – särskilt i och med lanseringen av 5G-nätet.
Rakt översatt betyder zero touch ”utan att nudda” på svenska. Inom telekombranschen pratar man om zero touch när det kommer till automatiserad och effektiv felsökning – särskilt av 5G. Det nya mobilnätet är nämligen så komplicerat, snabbt och effektivt att felsökning utan mänskliga händer inblandade ses som det mest eftersträvansvärda. Artificiell intelligens, AI, ska istället felsöka och fixa till problem helt automatiskt.