Nedanför finner du några vanliga facktermer och begrepp som förekommer ofta på denna webbplats och i sammanhang om mobilt bredband. Du kan enkelt navigera dig till rätt sektion genom att klicka på indexet här i topp.

 1. 3G
 2. 4G
 3. UMTS
 4. HSDPA
 5. HSUPA
 6. WWAN
 7. CDMA2000
 8. WiMAX
 9. LTE
 10. GPRS

3G

3G: Tredje generationens mobiltelefoni, Ger mobiltelefontjänster med en överföringshastighet på upp till 2 Mbit/s för stationära system (med HSDPA kommer det gå ända upp till 14,4 Mbps). För mobila system når man upp till 384 kbit/s. 1G var den analoga mobiltelefonin medan 2G var den digitala,3G använder sig av en 5 MHz kanalbredd som bärare.

Den höga överföringshastigheten som är möjlig i 3g-nätverk innebär ett genombrott när det gäller det mobila Internet och har gett upphov till en ny klass av mobila affärstillämpningar. Mobil TV, mobil VoIP (Voice Over IP) och avancerade webbtillämpningar som kan nås när som helst, var som helst är tekniker som kan ge affärsfördelar.

Något som spåddes kunna vara 3G:s främsta fördel var möjligheten att har videosamtal med varandra. Detta visade sig inte vara fallet då 3G lanserades i Japan som ett av de första länderna i världen. Där var det istället funktionen att ladda ner låtar till sin telefon som slog hårdast bland kunderna. Allt detta har gjort att 3G av många kallas mobilt bredband.

Facktermer begrepp mobilt bredband

4G

4G: är fjärde generationens mobiltelefoni, ett samlingsnamn på standarder under utveckling bortom 3G. Mycket av det går ut på att få mobilsystemen att smälta ihop med t.ex. Wi-Fi och WiMAX.  I stort sätt samtliga operatörer erbjuder mobilt bredband med 4G. De kompletterar sedan täckning med 3G för att du ska kunna surfa även där det inte finns 4G-täckning.

UMTS

UMTS, Universal Mobile Telecommunications System är en standard för 3g-mobilnätverk som gör det möjligt att skicka paketdata som text, video och multimedia med en teoretisk överföringshastighet upp till 2 megabit per sekund, Varje användare kan dock inte erhålla en högre datahastighet än 384 kbit/s nedströms.

HSDPA

HSDPA, High-Speed Downlink Packet Access eller Turbo-3G som det ofta kallas, är en vidareutveckling av UMTS som ger ännu högre överföringshastighet från nätverket till användaren. Till en början blir överföringshastigheten i praktiken kring 500 kilobit per sekund med en teoretisk topphastighet på 10- 20 megabit per sekund.

3G-operatören Tre lanserade sitt HSDPA-nät i Sverige den 8:e november 2006, med hastigheter på uppemot 3,6 Mbit/s nedströms och 384 kbit/s uppströms.

HSUPA

HSDPA, High-Speed Downlink Packet Access eller Turbo-3G som det ofta kallas, är en vidareutveckling av UMTS som ger ännu högre överföringshastighet från nätverket till användaren. Till en början blir överföringshastigheten i praktiken kring 500 kilobit per sekund med en teoretisk topphastighet på 10- 20 megabit per sekund.

3G-operatören Tre lanserade sitt HSDPA-nät i Sverige den 8:e november 2006, med hastigheter på uppemot 3,6 Mbit/s nedströms och 384 kbit/s uppströms.

WWAN

WWAN: Wireless Wide Area Network är serie trådlösa tekniker som användes för det mobila nätet för att skicka data trafik, WWAN kan bestå av WiMAX, 3G, HSDPA, UTMS, CDMA2000, GPRS, GSM, Mobitex, CDPD.

CDMA2000

CDMA2000: är en serie standarder för 3G baserat på CDMA.

WiMAX

WiMAX: Worldwide Interoperability for Microwave Access, bygger på standarden IEEE 802.16 som även kallas för WirelessMAN, namnet WiMAX skapades av WiMAX Forum och denna består av de ledande företagen inom IT- och telekombranschen i världen och förenklat sagt är syftet bland annat att se till att utrustning från olika tillverkare fungerar ihop genom en certifieringsprocess.

WiMAX har bättre hastighet och räckvidd än GPRS och 3G:

 • Räckvidd upp till 50 km
 • Överföringskapacitet på upp till 70 Mbit/s

Är också ett bra alternativ för att erbjuda bredband i mindre befolkade områden där det blir för dyrt att gräva ner en kabel till varje kund. Telia Sonera blev först med att installera den trådlösa bredbandstekniken wimax i landets alla 21 län.

LTE

LTE: Long Term Evolution är ett projekt utförd av samarbetsorganisationen 3GPP ( 3rd Generation Partnership Project ) som är en sammaslagning av flera organisationer inom telekom branschen.

LTE är ett projekt för utveckling av UTMS nätet och bör inte uppfattas som en någon standard, en av de huvud målen med lte är att utveckla hastigheten för mobilt bredband som flera telekom företag : Ericsson, NTT DoCoMo håller på testar de nya hastigheterna med ca 100 Mbit/s nedströms och 50 Mbit/s uppströms, faktum är NTT DoCoMo testade nyligen rekord hastigheten upp till 300 Mbit/s i Japan.

GPRS

GPRS, General Packet Radio Services, är en plattform för mobila datanätverkstjänster i GSM-nätverk. GPRS innebär att man kan överföra data till mobiltelefoner (och andra handhållna apparater) vid hastigheter mellan 30 och 100 kilobit/sekund och att telefonen kan vara ständigt uppkopplad mot In GPRS beskrivs ibland som ”2,5G”, ett mellanting mellan andra och tredje generationens mobiltelefoni.