Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

VDSL Bredband

VDSL är en form av fast bredband som är snabbare än DSL och nyare än ADSL. Så surfar du snabbt via telefonjacket med VDSL tekniken.

Mobilt bredband till dator

Telenor Fast bredband

Upp till 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 299 kr/mån

Comviq Fast bredband

100 – 500 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 365 kr/mån

ownit
Ownit Fast bredband

Upp till 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 99 kr/mån

Allente Fast bredband

100 – 500 Mbit/s och uppåt

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 399 kr/mån

Tele2 Fast bredband

Från 150 Mbit/s och uppåt

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 349 kr/mån

Boxer fiber bredband
Boxer Fast bredband

10 Mbit/s – 250 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 249 kr/mån

halebop-logotyp
Halebop Fast bredband

100 – 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 295 kr/mån

Vad är VDSL bredband?

VDSL – Very high-rate Digital Subscriber Line är en form av DSL och en nyare teknik än ADSL. Tekniken påminner om ADSL och använder sig också av telefonjacket och kopparkablarna. För att kunna använda VDSL bredband behöver man bo nära en telestation kan utnyttja tekniken.

Skillnaden mellan VDSL och ADSL – Högre hastighet med VDSL

Skillnaden mellan VDSL och ADSL är att VDSL bjuder på högre hastighet än ADSL och med möjlighet att få en betydligt snabbare uppström. Detta gör det betydligt enklare att även skicka filer snabbare och inte ta bara ta emot data i hög hastighet. Prismässigt så är VDSL dyrare än ADSL vilket inte är så konstigt eftersom du får snabbare bredband.

VDSL kan vara upp till fem gånger snabbare nedströms och tio gånger snabbare uppströms i jämförelse med ADSL.

dsl filter

I Sverige har operatörer även börjat erbjuda tekniken VDSL2 som ger ännu bättre hastigheter än VDSL. VDSL tappar dock snabbt i prestanda ju längre ifrån telestationen man befinner sig.

Vanliga hastigheter på bredbandspaketen kan variera beroende på operatör och på hur långt ifrån en telestation du bor. Maxhastigheten för denna teknik är på 60 Mbit/s nedströms. För att kunna få denna maxhastighet behöver du bo väldigt nära telestationen för att få en sådan hög hastighet. På ett avstånd av 1,6 km så presterar VDSL2 ungefär som ADSL2+.

 

Alternativ till VDSL bredband?

Fiber är nästan alltid att föredra än VDSL bredband. Priset brukar vara relativt lågt och hastigheterna mycket bättre än vad DSL-tekniker kan komma i närheten av. Några andra potentiella alternativ kan vara:

  • Mobilt Bredband 4G kan vara en värdig ersättare om du har täckning för det där du bor. 4G kan komma upp i höga hastigheter och har låg responstid vilket gör att det är ett mobilt bredband som fungerar riktigt bra för att streama video, spela datorspel och för att ladda ner stora filer.
  • ADSL som är en vanligare men långsammare teknik för bredband via telejacket. Fördelen med ADSL framför VDSL är ett lägre pris, längre räckvidd och fler operatörer att välja mellan.

Sammanfattning

VDSL kan passa dig som vill ha högre hastigheter än ADSL och är beredd att betala lite mer för snabbare bredband. Alternativet med VDSL bredband är bara möjligt om du fortfarande har tillgång till kopparnätet via telejack. Du måste också bo tillräckligt nära en telestation som har denna teknik för att kunna nyttja den snabba hastigheten.

Vanliga frågor och svar om VDSL

Vad är VDSL?

VDSL står för Very high-rate Digital Subscriber Line, och är en typ av bredbandsuppkoppling via telefonnätet. VDSL påminner tekniskt om ADSL men har något nyare teknik.

Hur snabbt bredband kan man få med VDSL?

VDSL har en maxhastighet på 60 Mbit/s – men hastigheten kan variera kraftigt beroende på hur nära man bor en telestation. Ju längre ifrån desto långsammare uppkoppling.

Finns VDSL idag?

Ja, VDSL finns idag men tekniken fasas sakta men säkert ut i Sverige. Kopparnätet, som VDSL använder, stängs ner på flera ställen i Sverige. Ett alternativ till VDSL är mobilt bredband.

Vad är bäst: VDSL eller mobilt bredband?

VDSL kan endast användas om man bor tillräckligt nära en telestation och om man har tillgång till kopparnätet. Mobilt bredband kan användas överallt där det finns täckning i mobilnätet.