Vad är VDSL bredband?

VDSL – Very high-rate Digital Subscriber Line är en form av DSL och en nyare teknik än ADSL. Tekniken påminner om ADSL och använder sig också av telefonjacket och kopparkablarna. För att kunna använda VDSL bredband behöver man bo nära en telestation kan utnyttja tekniken.

 

Skillnaden mellan VDSL och ADSL – Högre hastighet med VDSL

Skillnaden mellan VDSL och ADSL är att VDSL bjuder på högre hastighet än ADSL och med möjlighet att få en betydligt snabbare uppström. Detta gör det betydligt enklare att även skicka filer snabbare och inte ta bara ta emot data i hög hastighet. Prismässigt så är VDSL dyrare än ADSL vilket inte är så konstigt eftersom du får snabbare bredband.

VDSL kan vara upp till fem gånger snabbare nedströms och tio gånger snabbare uppströms i jämförelse med ADSL.

 
dsl filter

 
I Sverige har operatörer även börjat erbjuda tekniken VDSL2 som ger ännu bättre hastigheter än VDSL. VDSL tappar dock snabbt i prestanda ju längre ifrån telestationen man befinner sig.

Vanliga hastigheter på bredbandspaketen kan variera beroende på operatör och på hur långt ifrån en telestation du bor. Maxhastigheten för denna teknik är på 60 Mbit/s nedströms. För att kunna få denna maxhastighet behöver du bo väldigt nära telestationen för att få en sådan hög hastighet. På ett avstånd av 1,6 km så presterar VDSL2 ungefär som ADSL2+.

 

Alternativ till VDSL bredband?

Fiber är nästan alltid att föredra än VDSL bredband. Priset brukar vara relativt lågt och hastigheterna mycket bättre än vad DSL-tekniker kan komma i närheten av. Några andra potentiella alternativ kan vara:

  • Mobilt Bredband 4G kan vara en värdig ersättare om du har täckning för det där du bor. 4G kan komma upp i höga hastigheter och har låg responstid vilket gör att det är ett mobilt bredband som fungerar riktigt bra för att streama video, spela datorspel och för att ladda ner stora filer.
  • ADSL som är en vanligare men långsammare teknik för bredband via telejacket. Fördelen med ADSL framför VDSL är ett lägre pris, längre räckvidd och fler operatörer att välja mellan.

 

Sammanfattning

VDSL kan passa dig som vill ha högre hastigheter än ADSL och är beredd att betala lite mer för snabbare bredband. Alternativet med VDSL bredband är bara möjligt om du fortfarande har tillgång till kopparnätet via telejack. Du måste också bo tillräckligt nära en telestation som har denna teknik för att kunna nyttja den snabba hastigheten.