Vad är VDSL bredband?

VDSL (Very high-rate Digital Subscriber Line) är en variant av DSL och en nyare teknik än ADSL. Tekniken påminner om ADSL och använder sig också av telefonjacket och kopparkablarna. Detta gör att de flesta hushåll som bor nära telestationen kan utnyttja tekniken.

Högre hastighet än ADSL

VDSL bjuder på högre hastighet än ADSL och med möjlighet att få en betydligt snabbare uppström. Detta gör det betydligt enklare att även skicka filer snabbare och inte ta bara ta emot data i hög hastighet.

dsl filter

I Sverige har operatörer även börjat erbjuda tekniken VDSL2 som ger ännu bättre hastigheter än VDSL. VDSL tappar dock snabbt i prestanda ju längre ifrån telestationen man kommer.

Vanliga hastigheter på bredbandspaketen kan vara upp till 100 Mbit/s i nedströms beroende på operatör. Men du kommer vara tvungen att bo väldigt nära telestationen för att få en sådan hastighet. På ett avstånd av 1,6km så presterar VDSL2 ungefär som ADSL2+.

Alternativ till VDSL?

Fiber är nästan alltid att föredra. Priset brukar vara relativt lågt och hastigheterna mycket bättre än vad DSL-tekniker kan komma i närheten av. Men nedanför listas några potentiella alternativ.

  • Mobilt Bredband 4G kan vara en värdig ersätter om du har täckning för det där du bor. 4G kan komma upp i höga hastigheter och har låg responstid vilket gör att det är ett mobilt bredband som fungerar bra för att streama video, spela datorspel och ladda ner stora filer med.
  • ADSL, en vanligare men långsammare teknik för bredband via telejacket. Fördelen framför VDSL är ett lägre pris, längre räckvidd och fler operatörer att välja mellan.