2010 fick surfplattan sitt stora genombrott, tack vare att Apple lanserade deras version av modellen – Apple Ipad. Idag finns det ett flertal märken på marknaden för surfplattor, bland annat Huawei och Samsung. Utbudet är otroligt stort, modellerna är många, funktionerna bättre och kvalitén högre.

Det finns verkligen något för alla, oavsett budget och användningsbehov. Marknaden växer för varje år, vilket kan göra valet av surfplatta svårt. Vad ska man tänka på innan man köper en surfplatta? Och vilka är egentligen de bästa surfplattorna?

Att tänka på när du ska köpa en surfplatta

I och med det breda utbudet och den stora variationen av surfplattor, kan det vara bra att tänka igenom en del saker innan du köper en surfplatta:

  • Vilket operativsystem? Android, iOS eller Windows?
  • Wi-fi, 3G eller 4G?
  • Storlek & vikt
  • Batteritid
  • Minne
  • Skärm
  • Övrigt

Vilket operativsystem?

Eftersom det är systemet på surfplattan som bestämmer vilka möjligheter du får med den, och även är det som skapar störst skillnad mellan olika modeller, är detta troligtvis det viktigaste valet. Android, iOS och Windows är de operativsystem som finns att välja på, var och en har sina för- och nackdelar.

iOS och Windows är smart att välja som nybörjare då dessa system inte erbjuder samma frihet som Android, vilket förhindrar att virus hackar din surfplatta om du inte är försiktig eller vet hur man ska hantera ansvaret.

Valet av operativsystem är en personlig smaksak, men något att komma ihåg är att vissa appar endast utvecklas för ett eller två system, och inte är tillgängliga för de andra. Ett smart tips är att välja samma operativsystem som du har på övriga enheter, då det oftast är enklare om man t.ex. ska överföra bilder, dela dokument osv.

Jamfor surfplattor

Wi-Fi, 3G eller 4G?

En surfplatta med inkluderat 3G eller 4G innebär mer frihet i när och var man vill surfa, något som höjer priset på surfplattan – det säger sig självt. Det innebär också att du behöver skaffa ett abonnemang hos en telefon- eller internetleverantör, samt ett SIM-kort precis som till din telefon.

Om surfplattan kommer stanna innanför hemmets dörrar är denna funktion inte nödvändig, då du istället kan använda ditt fasta bredband hemma och på så sätt spara pengarna. Däremot är det att rekommendera om den ska användas till jobb, då internetdelning med mobilen drar extra mycket batteritid och ofta ökar dataförbrukningen.

Storlek & vikt

Tänk på att surfplattan är tänkt att vara bärbar, inte ansträngande eller tung att dra runt på. Kommer du bära med dig plattan väldigt mycket i väskan eller i handen, eller kolla mycket på film, underlättar det om du väljer en lättare modell.

Ska du däremot använda den som ett komplement till eller i utbyte mot en dator, kan en lite tyngre version vara bra – tyngt innebär större skärm, vilket underlättar om du ska läsa eller skriva mycket.

Batteritid

Batteritiden är viktig då man hela tiden vill ha plattan tillgänglig för att kolla upp saker med. Lyckligt nog har de flesta surfplattor en relativt bra batteritid, men de kan variera från mellan 3 – 12 timmar beroende på modell. Viktigt att tänka på ifall användningen är konstant och betydande.

Minne

Beroende på vad surfplattan ska användas till kan minnet ha stor eller liten betydelse. Har du mest tänkt surfa och kanske ladda ner några appar räcker det troligtvis med 8 eller 16 GB. Vill du däremot ladda ner musik eller film tas minnet snabbt upp och det krävs då ett betydligt större sådant, rekommenderas minst 32 GB.

Skärm

Tänk på att ju större skärm desto större vikt. En större skärm, vilket brukar vara 10 tum, är att rekommendera för mycket filmtittande, jobb eller läsning. Ska du ofta ta med den i väskan eller bara använda för att vardagssurfa räcker det med en mindre, dessa är mellan 7-8 tum.

Övrigt

En övrig funktion som kan vara bra att lägga en funderare på är hur bra kamera du vill ha, om du t.ex. ska fota eller filma mycket, eller ofta har videosamtal.

De bästa surfplattorna

Tack vare den breda marknaden och det stora utbudet finns det surfplattor för alla, utefter behov och prisklass. Det finns billiga surfplattor med standardfunktioner, och så finns det dyrare surfplattor med utökade funktioner och högre kvalité.

Detta gör det svårt att säga vilken eller vilka surfplattor som är bäst, då det avgörs av personligt tycke och smak. Något som är säkert är att användningsbehoven kan uppfyllas och att surfplattor kan underlätta och underhålla i vardagen.

Oavsett vad du ska använda surfplattan till och vilka funktioner du vill ha, är det klokt att fundera på de ovanstående punkterna innan du gör ett beslut. Viktigast är operativsystemet, då det är vad som avgör vilka funktioner och applikationer som finns tillgängliga.