Ett SIM-kort till din surfplatta kan liknas vid ett SIM-kort till din telefon. Du kan välja mellan att ha ett abonnemang eller kontantkort, beroende på hur eller om du vill begränsa betalningen. SIM-kort kan du köpa hos den operatör som du själv föredrar, om det är Telia, Comqviq, Tele2 m.m.

Det som skiljer sig åt mellan att köpa SIM-kort till telefon och surfplatta, är simkortets användningsområden. Troligtvis kommer du inte använda plattan för att ringa eller sms:a, utan bara för att surfa. Då behöver du bara internet när du inte har tillgång till annat wi-fi, och behöver då betydligt mindre surfmängd än på din telefon. Denna typ av abonnemang kallas mobilt bredband, och kan ofta placeras direkt i surfplattan genom SIM-kortet.

Hur fungerar SIM-kortet?

För det första behöver du inte betala för SIM-kortet, utan det står operatören för. För det andra måste du kolla att det finnas någonstans att sätta in SIM-kortet i surfplattan för att denna typ av mobil uppkoppling ska vara möjlig.

Detta finns i de flesta surfplattorna, men somliga fungerar enbart med wi-fi. Har din surfplatta inte stöd för SIM-kort kan du ändå skaffa ett mobilt bredband, men då i form av en router. Då ansluter du surfplattan till det mobila bredbandet på samma sätt som till ett wi-fi nätverk.

Enkelt att sätta i simkort

Om du är osäker på hur man sätter in SIM-kortet kan du besöka en elektronikaffär, så visar dem dig hur man gör det på plats. Vill du slippa gå till butiken kan du snabbt och enkelt hitta instruktioner online, förslagsvis på youtube om du söker efter ”insert sim”.

Beställa simkort

SIM-kortet går enkelt att beställa på nätet. Det du behöver göra är att hitta det abonnemang som passar dina behov bäst vad de gäller pris och surfmängd, sen beställer du hem det på ett klick. Många operatörer erbjuder också ett stort utbud av surfplattor, i många fall till reducerat pris om du köper den i samband med ett abonnemang.

Att köpa ett SIM-kort med abonnemang till din surfplatta är in princip lika simpelt som att köpa ett till din telefon. Skillnaden är att till plattan behöver du inte tänka på om du vill att fria sms och samtal ska ingå.

Simkort till surfplatta

Fördelar med SIM-kortet

Det finns många fördelar med att köpa ett SIM-kort till din surfplatta. Du kan surfa var som helst, även där du inte har tillgång till gratis wi-fi. Att ha ett mobilt bredband till surfplattan gör det också att den är lättare att ta med sig överallt, eftersom du vet att du alltid kan vara uppkopplad, var du än går.

Olika storlekar

SIM-kortet kommer även i olika storlekar. Detta gör att oavsett storlek på din surfplattas simkorts-hållare kommer SIM-kortet att passa, och du slipper skicka tillbaka eller byta det. Skulle du byta surfplatta innebär detta att du slipper byta SIM-kort, då dess storlek kan anpassas efter plattan, inte tvärtom. Dessutom är SIM-kortet gratis, vilket alltid är en fördel. Det är också väldigt enkelt att beställa hem online.

Idag finns det flera olika operatörer som erbjuder SIM-kort till surfplattar. Alltså kan du anpassa ditt val efter den operatören som passar dig bäst eller som du själv fördrar. Fler möjligheter innebär större frihet.

Hur väljer jag abonnemang och operatör?

Utgå från dina egna behov. Hur mycket surf tror du att du behöver? Har du ofta tillgång till annat wi-fi? Laddar du ofta ner eller streamar filmer när du inte har tillgång till fritt wi-fi?

Erbjudanden

Olika operatörer har olika erbjudanden när det gäller surfmängd, priser och bindningstid. Somliga riktar sig mot de som är ute efter det billigaste priset, andra mot de som är ute efter störst surfmängd. Är du t.ex. i behov av mycket surf utöver när du har tillgång till wi-fi, då ska du välja en operatör som erbjuder bäst pris på abonnemang med stor surfmängd.

Det samma gäller om du streamar mycket film. Detta är viktigt att tänka på för att undvika onödiga kostnader och oanvänd surf. När du vet din förbrukning kan du när som helst lägga till eller minska surfmängden, det går alltså justera allt eftersom.

Mobilt bredband

Somliga operatörer erbjuder mobila bredband där man i samband med köpet kan få en router till ett rabatterat pris. Detta är intressant om du har en surfplatta utan stöd för SIM-kort, eller om det är flera som ska använda bredbandet.

Det är smart att välja ett abonnemang utan bindningstid, så att du snabbt och enkelt kan byta eller avsluta om dina behov ändras eller att du inte längre behöver det.

Idag är nästan alla abonnemang utan bindningstid, så sannolikheten att du skulle bli upplåst är inte så stor. Oavsett kan det vara bra att ha i åtanke.