Som studerande kan det vara svårt att få ekonomin att fungera med alla utgifterna som ska betalas ut på olika håll, däribland mobilabonnemang. För att underlätta för studerande erbjuder ett flertal olika mobiloperatörer så kallade ”studentabonnemang”, abonnemang med studentrabatt.

På så sätt slipper du lägga onödigt mycket pengar på din telefon, utan att behöva minska surfmängden eller begränsa dina samtal. Det är ett riktigt bra alternativ!

Fördelar med att teckna studentabonnemang

Vanligtvis kan man som student behöva begränsa sin användning av surf och samtal och därav välja ett mindre abonnemang, just på grund av att de större mobilabonnemangen med tillräckliga resurser överskrider den ekonomiska budgeten. Där kommer studentabonnemang som en räddare i nöden.

Du slipper begränsa din användning av surfmängd, samtal eller SMS, du kan välja abonnemanget som passar dina användningsbehov bäst, och du sparar pengar som kan användas till andra nödvändigheter, nöjen eller framtida investeringar.

Dessutom får du ofta halva priset under de första månaderna, du kan byta abonnemang när som helst utan kostnad, och du får andra rabatterade erbjudanden på mobiltelefoner och studentaktiviteter.

Studentrabatt mobilabonnemang

Hur får jag tillgång till studentabonnemangen?

Alla studerande får teckna studentabonnemang, det vill säga studenter från och med första året på gymnasiet fram till examen från högskola eller universitet. Dock finns ett krav på att du är över 18 år.

Är du under 18 år kan du fortfarande få tillgång till dessa rabatterade abonnemang, men då krävs det att en målsman tecknar åt dig. För att kunna teckna ett studentabonnemang krävs det även att du studerar på en utbildning som är studiestödsberättigad med CSN, något som de flesta utbildningarna gör.

I vissa fall finns även kravet på att Mecenat eller Studentkortet ska användas för att få möjligheten att utnyttja studentrabatten, något som du också får tillgång till som studerande.

Vissa mobiloperatörer erbjuder även ungdomsrabatt för alla under 27 år, då krävs det alltså inte att du är student för att få tillgång till rabatterade priser.

Hur fungerar det?

När du ska teckna ett abonnemang med studentrabatt är det oftast inte mer komplicerat än att du fyller i ditt personnummer på mobiloperatörens hemsida, vilket automatiskt aktiverar rabatten. Detta gäller bland annat hos Tre, Comviq och Hallon.

Vilka mobiloperatörer erbjuder studentabonnemang?

Nästan alla mobiloperatörer har någon typ av erbjudande för studenter eller ungdomar, där abonnemangspriset är reducerat men fortfarande uppfyller dina användningsbehov gällande surfmängd, samtal och andra nödvändigheter.

Comviq ”Student”

Comviqs studentabonnemang är för alla studenter och reducerar priserna ytterligare. Olika abonnemang erbjuds utifrån prisklass och behovet av surfmängd. Det finns även erbjudanden där ett visst abonnemang ingår vid köp av en ny telefon. Ytterligare fördelar med att teckna studentabonnemang hos Comviq är:

  • Ingen bindningstid
  • Ingen uppsägningstid
  • Inga dolda avgifter
  • Mer surf åt alla – oavsett abonnemang!

Hallon ”Student”

Hos Hallon.se erbjuds extra billiga och surfvänliga mobilabonnemang för studerande, och de första månaderna får du för halva priset. Du kan även spara överbliven surf till nästa månad, samt använda ditt abonnemang i hela EU kostnadsfritt. Som student hos Hallon har du ingen uppsägningstid, ingen bindningstid, och alltid obegränsade samtal och SMS. Just nu har hallon de bästa erbjudandena för studerande, för att kunna lägga pengarna på roligare saker.

Vimla ”Student”

Hos Vimla erbjuds du som just nu är under 18 år eller studerande en superdeal – 20 GB extra surf ingår oavsett abonnemang, halva priset de första månaderna, obegränsade samtal och SMS samt att du kan spara oanvänd surf i upp till 12 mån. Dessutom har de ingen bindningstid eller uppsägningstid, och du kan byta mellan olika surfmängder lite hur du vill.

Halebop ”Student”

För dig som är student och över 18 år erbjuder Halebop billiga mobilabonnemang med fria samtal och SMS, och överbliven surf kan sparas till nästa månad. För ett rabatterat pris kan du även köpa till de senaste mobiltelefonerna ur deras stora sortiment. Ingen bindningstid och snabbt nät över hela Sverige!

Utöver dessa erbjudanden finns det fler operatörer som erbjuder studentrabatt, t.ex. Telia, Tele2 och Telenor. Dessvärre erbjuder dessa inte lika bra priser till studenter.

Att tänka på när du ska välja abonnemang

När du ska välja mobilabonnemang bör du först fundera på hur länge du kommer vara i behov av ett rabatterat pris. De flesta studentabonnemang gäller i minst 12 månader från och med att du tecknar, medan andra gäller i 24 månader om du väljer att teckna med mobil.

Om du skulle studera längre än så kan du enkelt förlänga studentrabatten hos operatören. Däremot kan många mobiloperatörer locka med att abonnemangspriset ingår om man köper till en mobil, något som man inte bör dras till direkt då priset ofta blir det samma oavsett om man köper till en mobil eller inte.

Om du har några frågor gällande ditt mobilabonnemang, t.ex. om du vill pausa abonnemanget eller uppgradera innehållet, kan du kontakta din mobiloperatörs kundservice.