Säkra mobilabonnemang för barn – rabatter och tips
Vilken typ av mobilabonnemang passar bäst till barn? Välj ett säkert abonnemang med pålitlig täckning. Läs mer om barnabonnemang här!
Vilken typ av mobilabonnemang passar bäst till barn? Välj ett säkert abonnemang med pålitlig täckning. Läs mer om barnabonnemang här!
Idag använder allt fler barn under 18 år en telefon till att surfar online, ha kontakt med vänner via chat och sms eller ringer sina föräldrar.
Den ökande användningen av telefoner i ung ålder innebär ett större behov av anpassade och billiga mobilabonnemang. I den här guiden går vi igenom mobilabonnemang för barn:
19kr/mån 20kr/mån 20kr/mån 20kr/mån 20kr/mån 20kr/mån 25kr/mån 25kr/mån 25kr/mån 25kr/mån19 Abonnemang hittades
Senast kontrollerat 2024-12-04
Det växande behovet av mer surfmängd, möjligheter att surfa utanför landet och att konstant kunna ha kontakt med till exempel kompisar eller föräldrar innebär ett ökat behov av mobilabonnemang för barn under 18 år.
För att möta detta behöv erbjuder många operatörer specifika barnabonnemang som kan tecknas till barnet tillsammans med en målsman. Dessa abonnemang har ofta ett rabatterat pris och innehåll som är anpassat efter ett barns användning.
Nedan tittar vi närmare på hur villkoren ser ut för barnabonnemang.
Ett barnabonnemang är i de allra flesta fall riktat till personer under 18 år – det vill säga personer som inte är myndiga. Om man är under 18 år krävs det att en målsman står som ansvarig för abonnemanget då man som icke myndig inte får ingå något avtal.
Som förälder tecknar du enkelt ett abonnemang åt ditt barn på mobiloperatörens hemsida genom att skriva in barnets personnummer följt av dina egna uppgifter. Barnets personnummer gör det möjligt att få åtkomst till barnrabatter och eller studentrabatter.
Viktigt att komma ihåg är att detta innebär att du som förälder ingår avtalet och därmed är ansvarig för vad ditt barn använder telefonen och abonnemanget till och att abonnemangsvillkoren följs.
När du ska välja mobilabonnemang för barn kan det vara bra att känna till att det finns abonnemang särskilt anpassade för barn. Dessa barnabonnemang kan ha olika anpassade tjänster som exempelvis kostnadsspärr och säkerhetspaket. Tjänsterna finns för att du som förälder ska känna dig trygg när ditt barn använder sin mobil.
De flesta barnabonnemang har en åldersgräns på 18 år. Det finns även studentabonnemang för unga som studerar och är över 18. Många studentabonnemang kräver att man läser en utbildning som stöds av studiebidrag från CSN.
I de flesta barnabonnemang och studentabonnemang ingår fria samtal och sms, ingen bindnings- eller uppsägningstid samt att överbliven surf kan sparas för att undvika onödiga utgifter.
Vissa mobiloperatörer erbjuder även ungdomsrabatt för alla under 28 år och då krävs det alltså inte att barnet studerar för att få tillgång till rabatterade priser eller erbjudanden.
Bindningstid är ett av de viktigaste abonnemangsvillkoren att hålla koll på. Det finns en del abonnemang som har en bindningstid under 12, 24 eller 36 månader. Denna bindningstid är vanligast om man köper en ny telefon i samband med att man tecknar ett nytt abonnemang.
Om man endast tecknar ett barnabonnemang, och inte väljer till en mobiltelefon på avbetalning, slipper man i de allra flesta fall en bindningstid.
Att ha ett mobilabonnemang utan bindningstid innebär att man kan säga upp abonnemanget när man vill – eller byta abonnemangsstorlek.
När det handlar om att skaffa ett abonnemang till ditt barn finns det olika erbjudanden beroende på barnets ålder eller om barnet studerar.
För barn under 18 år är det ett bra alternativ att teckna ett mobilabonnemang som är anpassat just efter detta. De flesta sådana abonnemang erbjuder tjänster som hindrar uppkomsten av oväntade kostnader och skapar en trygghet i ditt barns mobilanvändande, till exempel kostnadsspärr och säkerhetspaket.
Barnabonnemang är oftast de billigaste mobilabonnemangen som går att hitta.
Många operatörer erbjuder rabatterade abonnemang till barn och unga.
Hallon erbjuder mobilabonnemang med barn- och studentrabatt. Barnabonnemangen tecknas tillsammans med målsman. Abonnemangen har bra priser och upp till riktigt stora surfmängder.
Fibio har abonnemang för barn och studerande. Abonnemangen finns med flera olika surfmängder för att passa alla typer av användare.
Vimla har ett stort utbud av abonnemang för personer under 18 år och den som studerar. Surfmängderna finns från riktigt små upp till stora mängder för den som vill surfa mer.
Fello är en riktigt prisvärd operatör för barn. Abonnemangen har lite mindre surfmängder än många andra, men de räcker gott och väl för de allra flesta. Är man ung, men över 18, kan man teckna ett studentabonnemang om man pluggar.
Många föräldrar väljer kontantkort till sitt barn. Detta eftersom det känns som en lättare investering att göra jämfört med ett abonnemang.
Många kontantkort har fast pris, precis på samma sätt som abonnemang har, vilket gör att de två tjänsterna är snarlika. Det som skiljer dem åt är hur man betalar. Ett abonnemang förnyas automatiskt månadsvis, medan ett kontantkort aktivt måste förnyas när giltighetstiden gått ut eller saldo tagit slut.
Det är viktigt att känna till skillnaden på hur du själv använder en mobil i jämförelse med ditt barn. De allra flesta barnabonnemang har fria samtal och sms inom Sverige – det man behöver tänka på är alltså surfmängden.
Ett äldre barn behöver vanligtvis ett större abonnemang än ett yngre barn – men det beror förstås på hur, och var, mobilen används. Om man använder surfen på mobilen för att strömma mycket videor och spela spel online behövs mer surf jämfört med om man bara skickar meddelanden via Messenger eller WhatsApp till exempel.
Så mycket surf används:
Om du väljer ett mobilabonnemang utan bindningstid kan du höja eller sänka surfen om du upptäcker att den är för liten eller för stor.
Här får du tips och råd för hur du som förälder kan tänka kring när det är lämpligt för ditt barn att få en egen mobil, vad du ska tänka på vid köp och hur ni som familj kan tänka kring era regler för mobilanvändning.
Det är inga svårigheter rent tekniskt för ett barn att hantera en mobil. Däremot får du som förälder fundera över hur ansvarstagande ditt barn verkar vara för att kunna vara redo att äga en mobil. Förutom att kunna vara rädd om telefonen så finns det fler saker att tänka på med att inte ringa en massa dyra betalsamtal, surfa utanför surfgränserna med mera.
Det kan kännas tryggt och säkert att ditt barn alltid kan nå dig och berätta var de är och när de kommer hem eller om något skulle hända. Det är också värdefullt att du som förälder kan höra av dig och berätta om du blir sen.
En aktuell fråga är också om hur moget barnet är att hantera internet och sociala medier. Det innefattar också insikten med att inte kunna vara säker på att den man kommunicerar med är den person den utger sig för att vara. Det är bra att ha en öppen dialog så att du är insatt i var ditt barn brukar vara och göra på internet och vilka personer som barnet umgås med på nätet.
Generellt behöver inte yngre barn en smartphone eftersom mobilen mest ska användas för samtal och sms. En smartphone kan vara bra när barnet själv börjar kunna ha koll på sin kalender, sitt schema, läxor med mera. Genom att ta mer ansvar för skolan och fritidsaktiviteter så tränar också barnen i att ta ansvar för sin mobil.
Innan du vet hur väl ditt barn håller reda på sin mobil och tar väl hand om den så behöver du inte köpa den allra nyaste och dyraste telefonen. Här är det en balansgång för det får heller inte vara en för gammal och omodern telefon så att barnet blir retad av kompisarna.
Skulle ditt barn bli av med sin mobil genom att tappa bort den eller den blir stulen så har både iOS och Android funktioner som gör det enklare att hitta enheten. I iPhone heter funktionen Hitta och i Android Find my Device.
Kom överens i er familj vad ni vill ha för regler för mobilanvändning. Ett exempel kan vara att ni bestämmer att mobil inte är tillåtet vid middagsbordet. Det kan vara värdefullt att få en lugn stund varje dag där ni umgås och kan prata av er hur dagen har varit. Det är också en fin chans att träna på, även för er föräldrar, att inte ständigt vara beroende av sin mobil, internet och sociala medier.
En annan regel kan också vara att ha alla mobiler samlade på en plats vid läggdags. Dels så försäkrar ni er om att barnet inte använder sin mobil istället för att sova och dels så utsätts inte barnen för någon onödig strålning.
Strålsäkerhetsmyndigheten har fortfarande inga tydliga rapporter om eventuella långtidseffekter för barn. Att inte ha mobilen i sovrummet vid läggdags minskar också risken för bränder då barnet inte råkar somna med mobilen i sängen.
Barnabonnemang brukar vara billigare än vanliga abonnemang och de brukar finnas med mindre surfmängder för att även barra yngre barn och deras användning.
Ja, det brukar kallas för kostnadsspärr och då kan man bestämma månadskostnaden för surf men även för att ringa och skicka sms.
Det går bland annat att spärra betalsamtal och utlandssamtal. Vissa webbsidor kan även blockeras.
Nej, en målsman måste teckna ett barnabonnemang. Avtal får aldrig slutas med någon under 18 år.
Kontantkort och abonnemang fungerar väldigt likt – i alla fall om man tittar på alternativen med fast pris. Vi brukar rekommendera abonnemang till barn – det är smidigare och blir ofta billigare.