Behöver du surfa under semestern eller i sommarstugan och vill köpa dig ett mobilt bredband men har en betalningsanmärkning? Inga problem! Här är allt som du behöver veta för hur du skaffar mobilt bredband trots betalningsanmärkning.

Om man har en betalningsanmärkning är det idag inte bara svårt att få ett banklån eller en kredit, men även att kunna ha ett vanligt abonnemang för sin mobiltelefon eller internetuppkoppling. Som tur är finns det idag flera olika möjligheter att kunna skaffa sig det sistnämnda.

Den absolut bästa möjligheten att skaffa ett abonnemang på mobilt bredband är genom Hallon. Deras abonnemang funkar som tex Spotify eller Netflix. I början på varje månad dras månadsbeloppet och sedan kan du använda det fritt månaden ut.

Skulle du vilja säga upp abonnemanget? Gör det! Du får inga fler räkningar, utan du surfar bara perioden du redan betalt för och sedan är det slut.

Vad innebär egentligen en betalningsanmärkning?

Upplysningscentralen noterar en anmärkning i sina register om att man inte har kunnat betala sin skuld, så som ett billån eller annan kredit. UC som bolaget även kallas för ägs av olika banker och kreditgivare i Sverige. Bra att veta är att det inte faktiskt inte är Kronofogdemyndigheten som beslutar om en betalningsanmärkning, utan de bara utfärdar den. Har du en anmärkning idag så är du inte ensam, det finns över en halv miljon svenskar med betalningsanmärkning.

Surfa utan att skuldsätta dig

Eftersom det ofta görs en kreditupplysning när man ska teckna upp sig på ett abonnemang med bindningstid, medför detta att de flesta operatörer nekar dig. Men de många operatörer så som Hallon, Telenor, Tre och Tele2 erbjuder även mobilt bredband med kontantkort.

Detta innebär att du betalar en engångskostnad för det eventuella USB modem och trådlös router som du sedan ansluter till din telefon, dator eller surfplatta. Sedan köper du till surf via de olika paket och betalar direkt vid köpet utan att skuldsätta dig. Precis som när du fyller på en mobiltelefon med kontantkort.

Hastigheter, modem och SIM-kort

Ok, hur kan du välja att få bredbandet? Vilken hastighet och hur använder du simkortet som kommer med?

De flesta operatörer erbjuder sina mobila bredband med kontantkort i olika varianter. När du har en betalninganmärkning kan du alltid välja ett kontantkort. Det finns dock en ännu bättre lösning. Det ett förbetalt abonnemang från Hallon.

Du kan välja om du vill köpa enbart ett SIM-kort som du har i din surfplatta, ett USB-modem (eller dongle som det även kallas) som du kopplar in i datorn eller ett trådlöst modem som gör att flera enheter eller personer kan koppla upp sig samtidigt.

Beroende på hur du surfar erbjuder många operatörer även olika hastigheter. Från 10 Mbit per sekund upp till 80 Mbit per sekund och stöd för 4G. Priser varierar från 29 kronor till 800 kronor beroende på storlek på surfmängd, oftast mellan 1Gb till 200Gb.