Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Mobilt Bredband Modem

I vissa fall behövs ett modem för att man ska kunna använda sitt mobila bredband. Läs mer om modem och när det behövs för mobilt bredband.

Mobilt bredband på semestern
 

Modem för mobilt bredband

Ett mobilt bredband kräver i många fall ett modem – eller en router med kombinerat modem, om du inte har en enhet där du kan placera simkortet direkt. Vilken modemtyp du behöver beror på hur du har planerat att använda ditt bredband. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på när man ska välja modem till sitt mobila bredbandsabonnemang.

Vad är ett modem för mobilt bredband?

När du beställer ditt bredband får du ett simkort – och hos många operatörer får du även välja om du vill köpa till en router eller ett modem också. Ett modem läser av signalerna från mobilnätet och översätter dem till data som en vanlig användarenhet, som en dator, surfplatta eller smartphone, kan förstå. Det är helt enkelt modemet som kopplar upp din enhet mot internet.

USB-modem

När det kommer till modem finns det ett par olika varianter. För ett par år sedan var det populärt med dongel – en dosa för simkortet med USB-sladd, men idag är USB-modem vanligare. De är små och smidiga, ungefär lika stora som en USB-sticka, och man ansluter dem enkelt till datorns USB-port. I modemet har man placerat sitt simkort. När man använder ett USB-modem kan endast en enhet åt gången vara uppkopplad.

Den här varianten av modem är bäst om man endast använder sitt mobila bredband till sin dator. Då är bredbandet enkelt att koppla in och anslutningen pålitlig och snabb.

Det finns USB-modem som endast stödjer vissa typer av uppkopplingar, till exempel 3G-modem, 4G-modem eller 5G-modem. Tänk på att skaffa ett kompatibelt modem för din utrustning och det mobilnät som ditt mobila bredband har täckning för.

usb modem

Router med kombinerat modem

Det finns även router med kombinerat modem. En router kan skicka ut internetuppkopplingen trådlöst till flera enheter samtidigt. Med en router med inbyggt modem kan man alltså ansluta sin dator, smartphone och surfplatta till den mobila uppkopplingen helt trådlöst.

Denna typen av anslutning är perfekt om man delar på sin bredbandsuppkoppling hela familjen eller kompisgänget – eller om man använder sitt mobila bredband som hemmabredband och vill kunna röra sig fritt i hemmet med ständig uppkoppling.

Läs mer om router här.

Modem till mobilt bredbandsabonnemang

Hos många operatörer kan man välja till ett modem när man beställer sitt bredband. I vissa fall ingår utrustningen i månadsavgiften, i andra fall får man betala lite extra. Modem kan man även köpa separat hos elektronikåterförsäljare.

Mobilt bredband utan modem

Planerar du bara att använda ditt bredband med en surfplatta eller en smartphone klarar du dig utan både modem och router. Simkortet du får hem av operatören när du beställer ditt abonnemang placerar du istället direkt i din enhet – precis som du gör när du får hem ett simkort till ditt mobiltelefonabonnemang.

Utan modem eller router kan ditt bredband endast användas av en enhet åt gången och endast i en enhet som har plats för simkort.

Operatörer med mobilt bredband

Hallon Mobilt bredband

Hallon
Hos Hallon surfar du med höga hastigheter till låga priser. Du kan surfa med modem, simkort eller router med Hallon. Du får hem ett simkort och sedan kan du använda det i en router, i ett modem eller direkt i din surfplatta. Se mer här nedan:

Läs mer & Beställ

Tre Mobilt bredband

Tre
Med Tre surfar du till höga hastigheter med mobila bredband. Du kan skaffa mobilabonnemang, mobilt bredband och kontantkort hos Tre. Självklart kan du surfa med router och modem med deras bredband. De erbjuder flera olika val i sin webbshop. Se mer här nedan:

Läs mer & Beställ

Chilimobil mobilt bredband

Chilimobil har mobilt bredband med fri surf, du väljer bara hur snabbt du vill surfa. Du har möjlighet att köpa till en router som du betalar direkt eller delbetalar. Du kan även köpa bara bredbandet och skaffa dig ett eget modem eller en egen router. 

Läs mer & Beställ 

Comviq mobilt bredband

Comviq har mobilt bredband med obegränsad surf. Om du bara väljer bredbandet har du ingen bindningstid. Du har även möjlighet att välja till en router med modem kostnadsfritt – då får du en bindningstid på 24 månader. 

Läs mer & Beställ

Telenor mobilt bredband

Hos Telenor finns det mobilt bredband med mycket surf och höga hastigheter. Du har möjlighet att välja till en router med modem. Om du köper obegränsat bredband ingår en router. 

Läs mer & Beställ

Fibio mobilt bredband

Fibio har mobilt bredband med mycket surf och höga hastigheter i Telenors nät. De erbjuder inte router eller modem till sina abonnemang, så det får man köpa på annat håll. 

Läs mer & Beställ

Tele2 mobilt bredband

Hos Tele2 hittar du mobilt bredband och möjligheten att välja till en router med modem. Då är simkortet redan installerat och det är bara att börja surfa. Välj upp till obegränsad surf.

Läs mer & Beställ

 

Vanliga frågor och svar om modem

Måste man ha ett modem till mobilt bredband?

Nej, om man har en enhet med plats för simkort, till exempel en surfplatta eller en smartphone, kan man placera sitt simkort för mobilt bredband direkt i enheten och börja surfa. Om man vill koppla upp andra enheter utan plats för simkort behöver man ett modem och/eller router.

Hur använder man ett modem till mobilt bredband?

Om du har ett USB-modem placerar du simkortet i modemet och sticker in USB-uttaget i din enhet. Om du har en router med modem placerar du simkortet i routerns simkortplats och följer sedan anvisningarna för att ansluta dina enheter mot bredbandet och routern.

Kan man använda vilket modem som helst till mobilt bredband?

Nej, modemet du använder måste vara kompatibelt med ditt simkort, det mobilnät din operatör använder och de enheter du planerar att ansluta till bredbandet. Ett 4G-modem fungerar till de flesta mobila bredband, men kontrollera alltid kompatibilitet innan.

Kan man ansluta trådlöst till ett modem med mobilt bredband?

Om du har en router med kombinerat modem kan du ansluta trådlöst, annars ansluter du vanligtvis modemet via USB-uttag.