Mobilt Bredband Modem

mobilt bredband modemFör att kunna surfa med mobilt bredband behöver du ett modem som är avsett för att kommunicera över mobilnätet. När du köper mobilt bredband får du oftast med ett modem som är anpassat till det nät och krav som abonnemanget eller kontantkortet behöver.

Om du har ett vanligt mobilabonnemang kan du också använda din mobiltelefon som modem. Men det är främst aktuellt om du har en surfvolym i ditt mobilabonnemang då det annars kommer bli väldigt dyrt. Gamla telefoner kan dock sakna stöd för detta.

När mobilt bredband först slog igenom kom det modem som kallades för dongel. Dessa modem var något otympliga och bestod av en liten dosa med USB-kabel till datorn. Dessa modem har som tur är försvunnit och är idag väldigt sällsynta. Principen med att ha en kabel med ett modem hängandes i änden är inte speciellt smidigt och lämpar sig inte bra om man vill vara mobil.

De nya modemen är relativt små och har storleken likt ett USB-minne och går under namnet USB-sticka.

Att tänka på vid köp av mobilt bredband modem

När du köper ditt kontantkort eller abonnemang så kommer du få med ett modem så länger du inte själv väljer att du inte vill. Detta skulle i så fall kräva att du själv köper modemet vid sidan om. För vanliga konsumenter rekommenderar vi inte det, utan föreslår att du väljer modemet som operatören rekommenderar.

Ett varningens finger ska dock höjas när du köper ett modem som ska stödja en ny teknik. De första modemen som kom för 4G hade exempelvis inte stöd för en övergång till 3G och gav därför extremt dålig täckning då de endast fungerade med 4G. Även Telia som var först i världen med att erbjuda mobilt bredband över 4G hade dessa modem vid start. Så se till så modemet verkligen klarar av att använda de nät som du är i behov av. Helst vill du ha stöd för både 2G, 3G och 4G.