Modem för att surfa med mobilt bredband

För att kunna surfa med mobilt bredband behöver du ett modem som är avsett för att kommunicera över mobilnätet. När du köper mobilt bredband får du oftast med ett modem som är anpassat till det nät och krav som abonnemanget eller kontantkortet behöver.

Om du har ett vanligt mobilabonnemang kan du också använda din mobiltelefon som modem. Men det är främst aktuellt om du har en surfvolym i ditt mobilabonnemang då det annars kommer bli väldigt dyrt.

Gamla telefoner kan dock sakna stöd för detta. Med nya mobiltelefoner kan du dela ditt mobila Internet med din surfplatta eller laptop. Ett mobilt bredband är dock bra att ha då du har höga hastigheter samt bra med surfmängder via ett mobilt bredband.

mobilt bredband modem

Modem kallades Dongel

När mobilt bredband först slog igenom kom det modem som kallades för dongel. Dessa modem var något otympliga och bestod av en liten dosa med USB-kabel till datorn. Dessa modem har som tur är försvunnit och är idag väldigt sällsynta. Principen med att ha en kabel med ett modem hängandes i änden är inte speciellt smidigt och lämpar sig inte bra om man vill vara mobil.

De nya modemen är relativt små och har storleken likt ett USB-minne och går under namnet USB-sticka.

usb modem

Att tänka på vid köp av mobilt bredband modem

När du köper ditt kontantkort eller abonnemang så kommer du få med ett modem så länge du inte själv väljer att du inte vill. Detta skulle i så fall kräva att du själv köper modemet vid sidan om. För vanliga konsumenter rekommenderar vi inte det, utan föreslår att du väljer modemet som operatören rekommenderar.

Surfa via simkort

Numera är det även vanligt att du får ut ett simkort att stoppa i din surfplatta för att du skall få tillgång till ditt mobila bredband. Det är lite olika hur det fungerar hos de olika operatörerna, men vanligt är att ett modem är något du behöver beställa extra, när du skaffar nytt mobilt bredband.

Ett varningens finger ska dock höjas när du köper ett modem som ska stödja en ny teknik. De första modemen som kom för 4G hade exempelvis inte stöd för en övergång till 3G och gav därför extremt dålig täckning då de endast fungerade med 4G.

Hallon Mobilt bredband

Hos Hallon surfar du med höga hastigheter till låga priser. Du kan surfa med modem, simkort eller router med Hallon. Du får hem ett simkort och sedan kan du använda det i en router i ett modem eller direkt i din surfplatta. Se mer här nedan:

Läs mer & Beställ

Tre

Med Tre surfar du till höga hastigheter med mobila bredband. Du kan skaffa mobilabonnemang, mobilt bredband och kontantkort hos Tre. Självklart kan du surfa med router och modem med Tre:s bredband. Se mer här nedan:

Läs mer & Beställ

Numera stödjer modemen 4G

Även Telia som var först i världen med att erbjuda mobilt bredband över 4G hade dessa modem vid start. Så se till så modemet verkligen klarar av att använda de nät som du är i behov av.

Helst vill du ha stöd för både 2G, 3G och 4G. Numera är det en självklarhet att de modem du skaffar stödjer 4G och du kommer att surfa med höga hastig-heter. Lycka till med ditt modem och mobilt bredband!