Användandet av mobiltelefon är såklart personligt, något som också gäller för pensionärer. Vissa surfar online och sms:ar vardagligen, medan andra bara ringer ett fåtal gånger. Generellt sätt är det vanligare att pensionärer inte använder telefonen så mycket, framförallt inte om man jämför med övriga åldersgrupper.

Därför är det viktigt att kunna anpassa sitt abonnemang till ens egna behov, så att man slipper onödiga utgifter på något som inte ens används. De flesta pensionärer jobbar heller inte längre, vilket begränsar utgifterna.

Hur funkar det?

Oftast är det surfmängden man får betala för i ett abonnemang. Det är därför viktigt att välja ett abonnemang som inkluderar den mängd surf, samtal och sms som faktiskt är behövligt.

Är man t.ex. inte i behov av mycket surf är det mest prisvärt att välja ett av de billigaste alternativen, där sms och samtal ingår, och ofta lite surf också. Något som ofta är lämpligt för pensionärer.

Dock måste man vara över 55 år för att få teckna ett mobilabonnemang för pensionärer, något de kollar då man måste ange ett giltigt personnummer vid köpet. Däremot innebär det åldersgränsen på 55+ att man inte behöver vara pensionär för att få tillgång till dessa abonnemang.

Pensionarsabonnemang senior

Vad kan jag välja mellan?

Olika operatörer erbjuder olika abonnemang, beroende på vad man är ute efter och vilka behov man har. Mobiloperatörerna som erbjuder speciella mobilabonnemang för pensionärer är Hallon, Vimla, Comviq och Fello.

Eftersom många pensionärer bara använder telefonen för att ringa några samtal ibland, innehåller dessa abonnemang oftast en bestämd mängd samtal och sms, möjligtvis lite surf. Det finns såklart också abonnemang anpassade för de som använder telefonen mer.

Olika priser på abonnemangen

De minsta abonnemangen kostar mellan 90-100 kr/ månad, något som alla fyra av dessa mobiloperatörer erbjuder. Däremot har även Telia ett abonnemang för de som är över 60 år, ”Telia Senior”.

Då ringer man för 15 kr/ minut till fasta telefoner, och för 69 kr/ minut till mobiler. Detta är dock inte en särskilt bra deal. I och med att Fello är dotterbolag till Telia, och erbjuder betydligt bättre abonnemang för pensionärer, kan du få en bättre deal genom att teckna hos dem och ändå få Telias mobilnät.

Billigast med fastpris

Antingen kan man välja ett abonnemang med fastpris och ha en begränsad kostnad/ månad, eller så väljer man ett abonnemang med rörligt pris och betalar för den faktiska användningen. Dock kan det sistnämnda riskera att man får oväntade kostnader, om man inte håller koll på hur mycket man surfar eller ringer.

Man kan också välja om man bara vill köpa ett abonnemang eller abonnemang och telefon. Då kan man antingen betala för telefonen direkt eller få en förhöjd månadsavgift under 12 eller 24 månader.

Olika operatörer

Följande mobiloperatörer erbjuder abonnemang för pensionärer (55+):

Hallon ”senior”

Troligtvis det bästa mobilabonnemanget för pensionärer. Priserna är mellan 49-149 kr/ månad beroende på hur mycket surf som ingår, upp till 100 GB. Fria samtal och sms, ingen uppsägnings- eller bindningstid.

Fello ”senior”

Även hos Fellos pensionärsabonnemang ingår fria samtal och sms, och utan bindnings- eller uppsägningstid. Priset ligger mellan 47-147 kr/ månad, och surfmängden uppgår till 30 GB. Oanvänd surf sparas till nästa månad.

Vimla ”senior”

Vimla satsar på att hålla det enkelt. Som pensionär ligger priset på mellan 50- 100 kr/ månad, och surfmängd upp till 25 GB. Fria samtal och sms, ingen bindnings- eller uppsägningstid. Här kan man skräddarsy sitt abonnemang helt efter behov.

Comviq ”senior”

Här kan man som pensionär välja på tre datamängder utifrån behov. Priserna är mellan 95-245 kr/ månad, 5- 40 GB surf. Ingen bindnings- eller uppsägningstid. Comviq är ett populärt val och erbjuder extra surf till alla abonnemang.

Hur ska jag välja?

Innan man tecknar ett abonnemang hos en viss operatör finns det några frågor man kan ställa sig, för att försäkra sig om att man väljer det som passar bäst.

  • Hur mycket ringer jag?
  • Hur många meddelanden skickar jag?
  • Hur mycket surf är jag i behov av?
  • Vill jag att mängden samtal ska vara begränsade, och kanske tar slut?

Beroende på vad du svarar på dessa frågor finns det olika abonnemang som passar bäst just för dig och vad du behöver. Det finns även riktlinjer man kan utgå ifrån för att uppskatta ungefär hur mycket surf man behöver, något som kan vara svårt att ha koll på.

  • Surfar aldrig, bara samtal eller sms – 0 GB.
  • Vill läsa mail och surfa ibland – 0,5 – 3 GB.
  • Vill kunna göra det mesta på internet – 3 – 10 GB.
  • Surfar väldigt mycket, streamar mycket film – 10 GB och upp.

Detta kan hjälpa dig att hitta rätt abonnemang, för att slippa onödiga utgifter och för att uppfylla dina behov.