Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Bäst surfplattor just nu – Jämför Apple, Samsung mfl

Jämför surfplattor för att hitta det bästa alternativet! Vi har Apple, Samsung och andra märken. Läs mer om vad du ska tänka på.

Mobilt bredband till mobiltelefon eller surfplatta

Tre
Tre med surfplatta

Apple, Samsung och Lenovo

24 mån bindningstid

15 – 50 GB data

Läs mer & beställ  

Från 199 kr/mån

Telenor med surfplatta

Apple, Samsung och Lenovo

24 mån bindningstid

40 – obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 100 kr/mån

Samsung
Surfplatta från Samsung

Galaxy Tab

Delbetala i 12 mån

WiFi, 4G eller 5G

2010 fick surfplattan sitt stora genombrott, tack vare att Apple lanserade deras version av modellen – Apple iPad. Idag finns det ett flertal märken på marknaden för surfplattor bland annat Lenovo och Samsung. Utbudet är otroligt stort, modellerna är många, funktionerna bättre och kvaliteten högre.

Det finns verkligen något för alla oavsett budget och användningsbehov. Marknaden växer för varje år vilket kan göra valet av surfplatta svårt. Vad ska man tänka på innan man köper en surfplatta? Och vilka är egentligen de bästa surfplattorna?

 

Att tänka på när du ska köpa en surfplatta

I och med det breda utbudet och den stora variationen av surfplattor kan det vara bra att tänka igenom en del saker innan du köper en surfplatta:

  • Vilket operativsystem? Android, iOS eller Windows?
  • Wifi, 4G eller 5G?
  • Storlek och vikt
  • Batteritid
  • Minne
  • Skärm
  • Övrigt

Vilket operativsystem?

Eftersom det är systemet på surfplattan som bestämmer vilka möjligheter du får med den och även är det som skapar störst skillnad mellan olika modeller är detta troligtvis det viktigaste valet. Android, iOS och Windows är de operativsystem som finns att välja på, var och en har sina för- och nackdelar.

iOS och Windows är smart att välja som nybörjare då dessa system inte erbjuder samma frihet som Android, vilket minskar risken att få virus på din surfplatta eller få den hackad om du inte är försiktig eller vet hur man ska hantera användandet.

Valet av operativsystem är en personlig smaksak men något att komma ihåg är att vissa appar endast utvecklas för ett eller två system och inte är tillgängliga för andra operativsystem. Ett smart tips är att välja samma operativsystem som du har på övriga enheter då det oftast är enklare om man till exempel ska överföra bilder, dela dokument och så vidare.

Jamfor surfplattor

 

Surfplatta med Wifi, 4G eller 5G?

En surfplatta med inkluderat 4G eller 5G innebär mer frihet när det kommer till var och när man kan surfa. Detta höjer också priset på surfplattan. Det innebär också att du behöver skaffa ett abonnemang hos en telefon- eller internetleverantör samt ett SIM-kort precis som till din telefon – men för mobilt bredband istället.

Om surfplattan kommer stanna innanför hemmets dörrar är denna funktion inte nödvändig då du istället kan använda ditt fasta bredband hemma och på så sätt spara pengarna. Du ansluter då din surfplatta genom Wifi. Däremot är det att rekommendera Wifi-anslutning till befintligt bredband om den ska användas till jobb eftersom det brukar behövas extra mycket surfmängder  som kanske är dyrare för det särskild abonnemanget.

 

Storlek och vikt

Tänk på att surfplattan är tänkt att vara bärbar, inte ansträngande eller tung att dra runt på. Kommer du bära med dig plattan väldigt mycket i väskan eller i handen eller kolla mycket på film underlättar det om du väljer en lättare modell.

Ska du däremot använda den som ett komplement till eller i utbyte mot en dator kan en lite tyngre version vara bra med större skärm. En större skärm underlättar om du ska läsa eller skriva mycket.

 

Batteritid

Batteritiden är viktig då man hela tiden vill ha plattan tillgänglig för att kolla upp saker med. Lyckligt nog har de flesta surfplattor en relativt bra batteritid men de kan variera från mellan 3 – 12 timmar beroende på modell. Viktigt att tänka på ifall du använder din surfplatta mycket och regelbundet.

 

Minne

Beroende på vad surfplattan ska användas till kan minnet ha stor eller liten betydelse. Har du mest tänkt surfa och kanske ladda ner några appar räcker det troligtvis med 8 eller 16 GB. Vill du däremot ladda ner musik eller film tar det mycket minne och det krävs då ett betydligt större sådant. Vi rekommenderar då minst 32 eller 64 GB.

 

Skärm

Tänk på att ju större skärm desto större vikt. En större skärm, vilket brukar vara 10 tum, är att rekommendera för mycket filmtittande, jobb eller läsning. Ska du ofta ta med den i väskan eller bara använda för att vardagssurfa räcker det med en mindre på mellan 7-8 tum.

 

Övrigt

En övrig funktion som kan vara bra att fundera på är hur bra kamera du vill ha. Om du till exempel ska fota eller filma mycket eller ofta har videosamtal.

 

De bästa surfplattorna

Tack vare den breda marknaden och det stora utbudet finns det surfplattor för alla efter behov och prisklass. Det finns billiga surfplattor med standardfunktioner och så finns det dyrare surfplattor med utökade funktioner och högre kvalitet.

Detta gör det svårt att säga vilken eller vilka surfplattor som är bäst då det mycket är av personligt tycke, smak och behov. Något som är säkert är att användningsbehoven kan uppfyllas och att surfplattor kan underlätta och underhålla i vardagen.

Oavsett vad du ska använda surfplattan till och vilka funktioner du vill ha är det klokt att fundera på de ovanstående punkterna innan du tar ett beslut. Viktigast är operativsystemet då det är vad som avgör vilka funktioner och applikationer som finns tillgängliga.

 

Välja surfplatta eller laptop

Ska du investera i en ny dator och funderar på om du ska köpa en surfplatta eller laptop? För många kan det vara mycket prisvärt att ersätta laptopen med en surfplatta. Surfplattorna har tidigare haft sina begränsningar men fungerar alldeles utmärkt nu för de flesta uppgifter du behöver en dator till.

Med en stor skärm och gärna ett externa tangentbord som du kopplar till surfplattan är det smidigt att både surfa, hantera mail, jobba i dokument och andra enklare arbetsuppgifter men också mer avancerade som bild- och videoredigering.

 

Billiga surfplattor

På grund av en växande efterfrågan och intresse för surfplattor har fler och fler elektronikförsäljare ökat sitt utbud av surfplattor och erbjuder dessa i olika prisklasser. Det finns avancerade modeller som kostar lite mer och enkla modeller som är förhållandevis billiga. Beroende på vilka funktioner du vill ha varierar priserna vilket innebär att du kan få vad du är i behov av till det priset du är villig att betala.

 

Måste man lägga 5000 kr för en bra surfplatta?

Svaret på den frågan är: Nej. Det måste du absolut inte. Med dagens stora utbud och variation på marknaden finns det riktigt bra och funktionella surfplattor som uppfyller ditt användningsbehov.

Det hänger alltså på vad du behöver. Känner du att du har mycket pengar att lägga på en surfplatta, ja då finns det en massa bra både enklare och mer avancerade funktioner och beroende på vad du vill ha för storlek, material, minne, surf och batteritid med mera.

Vill du däremot hellre lägga pengarna på andra saker finns det bra budgetalternativ med surfplattor som har minst lika bra kvalitet. Du kan få en riktigt bra surfplatta till ett lågt pris där du får det du behöver för att kunna svara på mail eller surfa lite på internet från soffan.

Känner du att en prislapp på mellan 1000-2000 kr är max vad du vill ge får du vara beredd på att göra några kompromisser. Storlek, minne och skärmens kvalitet är områden där tillverkarna kan dra in på priserna och det är det som skapar ett stort utbud för otroligt många budgetar och behov.

Att välja en surfplatta som endast har stöd för WiFi, och inte 4G eller 5G, är en annan sak som kommer att sänka prislappen betydligt. 

 

Vad marknaden har att erbjuda

De som tillverkar de surfplattor som säljs allra mest i Sverige är Apple, Samsung och Lenovo. Generellt sett är det Lenovo som erbjuder de billigaste surfplattorna. Samsung är snäppet högre och Apple är det dyraste märket.

 

Operatörer med billiga surfplattor

Hos en del mobiloperatörer kan man köpa en surfplatta. Då kan man ofta välja om man vill köpa den på avbetalning, tillsammans med ett abonnemang för mobilt bredband eller betala surfplattan direkt. 

Tre

Tre

Teleoperatören Tre erbjuder surfplattor där du kan välja att avbetala en viss summa per månad, vilket gör det möjligt att köpa en bättre surfplatta trots att du annars kanske inte hade kunnat betala den totala summan på en gång.

Tre erbjuder inte samma stora utbud och variation som andra elektronikförsäljare men i och med avbetalningsmöjligheten är möjligheterna fler. För mellan 200-400 kr/ månad kan du få en bra surfplatta.

 

Telenor

Telenor har surfplattor från Lenovo, Samsung och Apple. Köper man från Telenor delbetalar man surfplattan under 24 månader – och man köper den tillsammans med ett abonnemang för mobilt bredband. 

Telenor har surfplattor i alla prisklasser, från 100 kr i månaden upp till 700 kr i månaden. Hos Telenor kan du alltså få en bra och användarvänlig surfplatta för hundralappen. 

 

Flera leverantörer av billiga surfplattor

Förutom operatörerna så kan man köpa surfplattor direkt av elektronikbutiker och tillverkare. Valmöjligheterna är då ofta större, men möjligheterna att delbetala enheter mindre. 

Samsung

Samsung

Hos Samsung hittar du surfplattor i alla prisklasser. De billigaste kostar ett par tusen. Om du har en surfplatta hemma som ligger och skräpar kan du lämna in den till Samsung och få rabatt på den nya. DÅ hjälper du både din egen plånbok och miljön. 

 

Det finns något för alla!

Idag innehåller samtliga surfplattor de standardfunktionerna som förr ansågs väldigt exklusiva och högkvalitativa vilket innebär att oavsett pris eller kvalitet får du en surfplatta som är användbar till väldigt mycket. 

 

Köp din platta med abonnemang

Marknaden för surfplattor är otroligt stor och blir större för varje år. Prestandan blir snabbare, kvaliteten högre och funktionerna allt fler. Utbudet är mycket bra för de med en mindre budget och likaså för de med en stor budget.

Idag finns det surfplattor som passar alla oavsett om den ska användas för nöje, jobb, streaming eller allt tillsammans. Det är bara att välja och vraka utifrån vad som passar dig och uppfyller dina behov.

 

Vanliga frågor och svar om surfplattor

Vilken surfplatta är bäst?

Det är mycket individuellt vilken surfplatta som upplevs som bäst beroende på vilka behov du har. Läs vår guide för hur du hittar bästa surfplattan!

Vilket operativsystem ska man välja för surfplattan?

Det är egentligen en smaksak för vilket operativsystem man föredrar. För att lättare kunna överföra bilder och dela dokument från mobil, dator eller andra enheter kan det vara smidigast att välja samma.

Ska man välja Wifi, 4G eller 5G när man köper surfplatta?

Om surfplattan bara ska användas hemma och kopplas upp mot ett befintligt bredband räcker det med att välja Wifi. Har man sällan tillgång till ett bredband eller ska använda plattan mycket på resa kan 4G och 5G vara smidigt. Det krävs då ett extra SIM-kort för ditt internet eller från ditt mobilabonnemang eller ett helt separat abonnemang.

Hur mycket minne behövs på en surfplatta?

Om surfplattan mest ska användas för att surfa behövs inte så mycket minne. Ska den användas som en spelplatta med mycket appar kan 32 GB behövas som minimum och ska mycket foton och videoklipp sparas behövs ännu mer.

Vad är bäst surfplatta eller laptop?

Dagens surfplattor kan ganska bra ersätta en laptop för att hantera enkla jobb som att jobba i dokument, mailhantering, en del bild- och videoredigering med mera. Ett externt tangentbord kan då vara smidigt om du ska skriva mycket. För lite mer avancerade arbetsuppgifter och som kräver installation av program behövs oftast en laptop.

Fungerar det att ersätta en dator med en surfplatta?

I många fall fungerar det bra att ersätta datorn med en surfplatta. Om du bara ska sköta din e-post, jobba i dokument och kanske utföra en del bild- och videoredigering kan det räcka med en surfplatta. Om du har behov av lite mer avancerade aktiviteter och som kräver olika programinstallationer kan det ofta behövas en dator.

Är det smidigt att använda en surfplatta för att skriva och redigera dokument?

Om du kan koppla på ett externt tangentbord är det mycket smidigt att använda en surfplatta när du ska skriva eller redigera dokument.

Kan man koppla till en extern skärm till en surfplatta?

Ja, det finns bra lösningar för att koppla till en skärm oavsett om det är en datorskärm eller en TV. Perfekt om du exempelvis ska kolla på film.

Var hittar jag billiga surfplattor?

Letar du efter billiga surfplattor har du kommit rätt! Vi har samlat all aktuell information om var du hittar billiga surfplattor innee på vår sajt tillsammans med all annan information du behöver veta.