ADSL Bredband
Vad är ADSL bredband? Det är en form av fast bredband man kan ha hemma. Här får du veta mer om vad det är och hur det fungerar.
Vad är ADSL bredband? Det är en form av fast bredband man kan ha hemma. Här får du veta mer om vad det är och hur det fungerar.
100 – 500 Mbit/s
Ingen bindningstid
Obegränsad GB data
100 – 1000 Mbit/s
12 månaders bindningstid
Obegränsad GB data
Från 150 Mbit/s – 1200 Mbit/s
12 mån bindningstid
Obegränsad GB data
100 – 1000 Mbit/s
Ingen bindningstid
Obegränsad GB data
ADSL bredband är det bredband du kan få genom ett telejack via telefonnätet som har ett kopparnät. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line och är en teknik som slog igenom kring millennieskiftet i Sverige. ADSL gav många svenska hushåll ett bredband utan att behöva vara uppkopplade mot ett fibernät.
Idag har detta nät stängts ner på många håll i Sverige för att ge utrymme åt nyare och bättre teknik – fibernät och mobilt bredband. Kopparnätet planeras vara helt avvecklat under slutet av 2026.
ADSL är den vanligaste formen av tekniken som transporterar stora mängder data över kopparnätet, som brukar kallas DSL – Digital Subscriber Line. En annan form av DSL som inte är lika vanlig är VDSL – Very high-rate Digital Subscriber Line som ger en mycket snabbare hastighet än ADSL.
ADSL är finns i flera olika standarder. En av dessa är ADSL2+ som maximalt kan ge hastigheter på 28 Mbit/s nedströms och 3,5 Mbit/s uppströms. De faktiska hastigheterna beror på operatörens utrustning i telestationen, deras tjänst, avståndet mellan bostaden och telestationen och på modemet samt utrustningen i bostaden.
Det bästa med DSL-tekniken är att den arbetar över samma kopparledningar som vanliga telefonsamtal gör. Genom att använda frekvensområdet som inte används vid tal och sedan filtrera ut ”bredbandssignalerna” med en POTS-splitter vid första telefonuttaget kan man använda bredbandet och telefonen samtidigt. Något som tidigare inte var möjligt om man använde ett vanligt modem eller ISDN.
ADSL avvecklas till förmån för fibernätet och mer modern teknik. Nedan har vi listat alternativ till ADSL-bredband.
ADSL är en teknik som har funnits länge. I takt med att fler tekniker blir tillgängliga för en större del av befolkningen i Sverige så minskar både användningen av ADSL och det blir allt mindre populärt.
I nybyggnationer är det numera i princip en standard att bygga ut för fiber. Det har gjorts och håller på att göras stora satsningar för fiberutbyggnaden även för övriga bostäder och fastigheter runt om i landet.
För de som inte har tillgång till fiber eller tycker att tjänsterna är för dyra blir mobilt bredband allt mer populärt. 5G-nätet ger en stabil och snabb uppkoppling som fungerar utmärkt som bredband hemma om man har bra täckning.
Telia lägger ner stora delar av kopparnätet som möjliggör fast telefoni och ADSL. Arbetet planeras vara klart till slutet av 2026.
ADSL är alltså en teknik som försvinner tillförmån för bättre, snabbare och mer pålitliga lösningar.
Telia ersätter kopparnätet med moderna lösningar för telefoni och bredband. Bor man i ett område där kopparnätet stängs ner kommer man få information om detta i god tid innan det sker.
Om man vill hitta alternativ till ADSL-löningarna erbjuder många operatörer fast telefoni i mobilnätet och bredband via fiber eller bredband via mobilnätet.
Nedan tittar vi närmare på dessa alternativ.
En uppkoppling via mobilnätet är en flexibel lösning som både kan vara portabel och fast till en viss adress och bostad. Det mobila bredbandet går via mobilnätet och behöver därför inte en fast punkt – man är alltså inte begränsad till platser där det finns ett kopparnät eller ett fibernät. Det som behövs för att ett mobilt bredband ska fungera är god täckning i mobilnätet – 4G eller 5G.
Om man har ett portabelt mobilt bredband är man inte begränsad till hemmet. Bredbandsuppkopplingen kan då tas med till alla ställen där det finns mobiltäckning – vilket för alla operatörer på den svenska marknaden betyder i princip över hela det bebodda Sverige.
Om man har en fast lösning har man en stationär router i sitt hem som är uppkopplad mot mobilnätet. Detta alternativ ger ofta en något starkare signal, eftersom en fast router är mer kraftfull än en mobil.
Den största skillnaden mellan ett mobilt bredband och till exempel ett fiberbredband är att ett mobilt bredband kan ha en övre gräns när det kommer till hur mycket data man får använda. Detta är vanligast för den portabla typen. Det finns dock många alternativ som erbjuder obegränsad data. Detta är att rekommendera om man ska ha uppkopplingen hemma.
Mobilt bredband kan alltså vara en utmärkt uppgradering från ADSL. Med ett större bredbandsabonnemang, eller fri surf, kan man använda den mobila lösningen hemma och dela uppkopplingen mellan alla sina enheter via en router.
Läs mer om bredband via mobilnätet här.
Fördelar:
Nackdelar:
Bredband via fibernätet är den vanligaste internetlösningen för bostäder i Sverige idag. Fibernätet är välutbyggt i bebodda områden och ger en internetuppkoppling som är pålitlig, stabil och riktigt snabb. Man kan komma upp i hastigheten på över 10 000 Mbit/s med fibernätet – om man har ett abonnemang och utrustning som tillåter. De vanligaste hastigheterna för hushåll ligger på 100 till 1000 Mbit/s.
Bredband via fiber erbjuds av i stort sett alla bredbandsleverantörer. Via leverantörerna hemsida kan man skriva in sin adress för att se om de kan leverera bredband till ens bostad.
Läs mer om bredband via fiber här.
Fördelar:
Nackdelar:
Ja, ADSL är en bredbandsuppkoppling som går via telefonnätet, kopparnätet, och kopplas via telefonjacket. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line.
Ja, ADSL finns idag men kopparnätet som tillhandahåller ADSL är på väg att fasas ut över Sverige. Detta planeras vara klart 2026. Ett alternativ till ADSL, om man inte har tillgång till fiber hemma, är ett mobilt bredband.
ADSL är en gammal teknik som håller på att fasas ut i och med nedsläckningen av kopparnätet. Mobilt bredband går via mobilnätet och uppdateras ständigt. Ett mobilt bredband är flexibelt och är, med bra täckning, betydligt snabbare än en uppkoppling via ADSL.
ADSL ger en maxhastighet på 28 Mbit/s nedströms och 3,5 Mbit/s uppströms med ADSL2+. Uppkopplingen är stabil och obegränsad.