Vad är ADSL bredband?

ADSL bredband är det bredband du kan få genom ett telejack via telefonnätet som har ett kopparnät. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line och är en teknik som slog igenom kring millennieskiftet i Sverige. ADSL gav många svenska hushåll ett bredband utan att behöva vara uppkopplade mot ett fibernät.
 

ADSL en del av tekniken DSL

ADSL är den vanligaste formen av tekniken att transportera stora mängder data över telefonnätet som brukar kallas DSL – Digital Subscriber Line. En annan form av DSL som inte är lika vanlig är VDSL – Very high-rate Digital Subscriber Line som ger en mycket snabbare hastighet än ADSL.
 

Olika standarder av ADSL

ADSL är finns i flera olika standarder och den senaste och mest utbredda idag är förmodligen ADSL2+ som maximalt kan ge hastigheter på 28 Mbit/s nedströms och 3,5 Mbit/s uppströms. De faktiska hastigheterna beror på operatörens utrustning i telestationen, deras tjänst, avståndet mellan bostaden och telestationen och på modemet samt utrustningen i bostaden.

adsl modem
 

Går över kopparledningar

Det bästa med DSL-tekniken är att den arbetar över samma kopparledningar som vanliga telefonsamtal gör. Genom att använda frekvensområdet som inte används vid tal och sedan filtrera ut ”bredbandssignalerna” med en POTS-splitter vid första telefonuttaget kan man använda bredbandet och telefonen samtidigt. Något som tidigare inte var möjligt om man använde ett vanligt modem eller ISDN.

 

Alternativ till ADSL-bredband?

Om du inte har tillgång till ett fibernät så finns det några andra relativt tillförlitliga tekniker som du också kan ta en titt på.

  • Mobilt Bredband kan absolut vara ett alternativ. Bredband över 3G-nätet ger inga extrema överföringshastigheter men fungerar för vardagligt användande. Mobilt bredband över 4G-nätet kan ge dig hastigheter som är bättre än ADSL-tekniken och samtidigt får du ett mobilt bredband som du kan ta med dig. 4G-nätet fungerar även för de som vill spela över internet eftersom hastigheten är så pass mycket bättre än med 3G-nätet.
  • VDSL en teknik som också använder kopparnätet och som ingår i DSL-familjen. Denna teknik ger högre överföringshastigheter än ADSL men kräver också att du bor närmare telestationen.

 

ADSL är på väg att försvinna – tekniken allt mindre använd

ADSL är en teknik som har funnits länge. I takt med att fler tekniker blir tillgängliga för en större del av befolkningen i Sverige så minskar både användningen av ADSL och det blir allt mindre populärt.

I nybyggnationer är det numera i princip en standard att bygga ut för fiber. Det har gjorts och håller på att göras stora satsningar för fiberutbyggnaden även för övriga bostäder och fastigheter runt om i landet.

För de som inte har tillgång till fiber eller tycker att tjänsterna är för dyra blir mobilt bredband allt mer populärt. Mycket tack vare att tekniken är minst lika bra och i många fall bättre än ADSL. Dessutom håller Telia på att lägga ner stora delar av det kopparnät som idag möjliggör både fast telefoni och ADSL.

Vi ser att ADSL är en teknik som är på väg att försvinna eller i alla fall en teknik som kommer att erbjudas i allt mindre utsträckning till fördel för andra bättre tekniker.