Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

ADSL Bredband

Vad är ADSL bredband? Det är en form av fast bredband man kan ha hemma. Här får du veta mer om vad det är och hur det fungerar.

Mobilt bredband till dator

Telenor Fast bredband

Upp till 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 299 kr/mån

Comviq Fast bredband

100 – 500 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 365 kr/mån

ownit
Ownit Fast bredband

Upp till 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 99 kr/mån

Allente Fast bredband

100 – 500 Mbit/s och uppåt

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 399 kr/mån

Tele2 Fast bredband

Från 150 Mbit/s och uppåt

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 349 kr/mån

Boxer fiber bredband
Boxer Fast bredband

10 Mbit/s – 250 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 249 kr/mån

halebop-logotyp
Halebop Fast bredband

100 – 1000 Mbit/s

Ingen bindningstid

Obegränsad GB data

Läs mer & beställ  

Från 295 kr/mån

Vad är ADSL bredband?

ADSL bredband är det bredband du kan få genom ett telejack via telefonnätet som har ett kopparnät. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line och är en teknik som slog igenom kring millennieskiftet i Sverige. ADSL gav många svenska hushåll ett bredband utan att behöva vara uppkopplade mot ett fibernät. 

ADSL en del av tekniken DSL

ADSL är den vanligaste formen av tekniken att transportera stora mängder data över telefonnätet som brukar kallas DSL – Digital Subscriber Line. En annan form av DSL som inte är lika vanlig är VDSL – Very high-rate Digital Subscriber Line som ger en mycket snabbare hastighet än ADSL. 

Olika standarder av ADSL

ADSL är finns i flera olika standarder och den senaste och mest utbredda idag är förmodligen ADSL2+ som maximalt kan ge hastigheter på 28 Mbit/s nedströms och 3,5 Mbit/s uppströms. De faktiska hastigheterna beror på operatörens utrustning i telestationen, deras tjänst, avståndet mellan bostaden och telestationen och på modemet samt utrustningen i bostaden.

adsl modem 

Går över kopparledningar

Det bästa med DSL-tekniken är att den arbetar över samma kopparledningar som vanliga telefonsamtal gör. Genom att använda frekvensområdet som inte används vid tal och sedan filtrera ut ”bredbandssignalerna” med en POTS-splitter vid första telefonuttaget kan man använda bredbandet och telefonen samtidigt. Något som tidigare inte var möjligt om man använde ett vanligt modem eller ISDN.

Alternativ till ADSL-bredband?

Om du inte har tillgång till ett fibernät så finns det några andra relativt tillförlitliga tekniker som du också kan ta en titt på.

 • Mobilt Bredband kan absolut vara ett alternativ. Bredband över 3G-nätet ger inga extrema överföringshastigheter men fungerar för vardagligt användande. Mobilt bredband över 4G-nätet kan ge dig hastigheter som är bättre än ADSL-tekniken och samtidigt får du ett mobilt bredband som du kan ta med dig. 4G-nätet fungerar även för de som vill spela över internet eftersom hastigheten är så pass mycket bättre än med 3G-nätet.
 • VDSL en teknik som också använder kopparnätet och som ingår i DSL-familjen. Denna teknik ger högre överföringshastigheter än ADSL men kräver också att du bor närmare telestationen.

ADSL är på väg att försvinna – tekniken allt mindre använd

ADSL är en teknik som har funnits länge. I takt med att fler tekniker blir tillgängliga för en större del av befolkningen i Sverige så minskar både användningen av ADSL och det blir allt mindre populärt.

I nybyggnationer är det numera i princip en standard att bygga ut för fiber. Det har gjorts och håller på att göras stora satsningar för fiberutbyggnaden även för övriga bostäder och fastigheter runt om i landet.

För de som inte har tillgång till fiber eller tycker att tjänsterna är för dyra blir mobilt bredband allt mer populärt. Mycket tack vare att tekniken är minst lika bra och i många fall bättre än ADSL. Dessutom håller Telia på att lägga ner stora delar av det kopparnät som idag möjliggör både fast telefoni och ADSL.

Vi ser att ADSL är en teknik som är på väg att försvinna eller i alla fall en teknik som kommer att erbjudas i allt mindre utsträckning till fördel för andra bättre tekniker.

Ska jag välja ADSL eller mobilt bredband?

Om det är bäst att välja ADSL-bredband eller via mobilnätet beror på var och hur man tänker använda sin uppkoppling – även vilken teknik man har tillgång till. Låt oss titta på lite för- och nackdelar.

ADSL – ett stadigt bredband

ADSL ger en stabil uppkoppling via telejacket som fungerar utmärkt i hemmet. Om man inte har möjlighet att koppla upp sig via fibernätet i sin bostad kan därför en bredbandsuppkoppling via ADSL vara den mest praktiska lösningen. Med ADSL får man en obegränsad uppkoppling som man kan surfa hur mycket man vill med – det finns alltså ingen GB-gräns per månad. 

Tekniken för ADSL har dock några år på nacken och är på väg att fasas ut på flera ställen. Det finns därför inte möjlighet att koppla upp sig mot ADSL på alla platser – där kommer det mobila bredbandet in i bilden.

Fördelar:

 • Stabilt bredband
 • Alltid obegränsad GB
 • Dela med alla enheter i hemmet

Nackdelar:

 • Gammal teknik som inte alltid finns tillgänglig
 • Fast uppkoppling

Mobilt bredband – uppkoppling överallt

En uppkoppling via mobilnätet är betydligt mer flexibel jämfört med en fast uppkoppling med ADSL. Det mobila bredbandet går via mobilnätet och behöver därför inte en fast punkt, det är alltså inte begränsat till hemmet. Bredbandsuppkopplingen kan tas med till alla ställen där det finns mobiltäckning – vilket för alla operatörer på den svenska marknaden betyder i princip över hela det bebodda Sverige. 

Den största skillnaden mellan de två bredbanden, ADSL och mobilt, är att ett mobilt bredbandsabonnemang kan ha en övre gräns när det kommer till hur mycket data man får använda. Ett abonnemang har vanligtvis bestämda surfmängder på mellan ett par GB upp till ett par hundra GB. Nuförtiden erbjuder dock allt fler bredbandsoperatörer alternativ med obegränsad data. 

Mobilt bredband kan alltså vara ett utmärkt alternativ till ADSL. Med ett större bredbandsabonnemang, eller fri surf, kan man använda den mobila lösningen hemma och dela uppkopplingen mellan alla sina enheter via en router. 

Fördelar:

 • Flexibel uppkoppling – ta med dig bredbandet vart du vill
 • Stabil uppkoppling i 4G-nätet
 • Många alternativ med fri surf

Nackdelar:

 • Alternativ med begränsad surf
 • Krävs täckning i mobilnätet

Vanliga frågor och svar om ADSL bredband

Är ADSL bredband?

Ja, ADSL är en bredbandsuppkoppling som går via telefonnätet, kopparnätet, och kopplas via telefonjacket. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line.

Finns ADSL idag?

Ja, ADSL finns idag men kopparnätet som tillhandahåller ADSL är på väg att fasas ut över Sverige. Ett alternativ till ADSL, om man inte har tillgång till fiber hemma, är ett mobilt bredband.

Ska jag välja ADSL eller mobilt bredband?

ADSL är en gammal teknik som sakta håller på att fasas ut i och med nedsläckningen av kopparnätet. Mobilt bredband går via mobilnätet och uppdateras ständigt. Ett mobilt bredband är flexibelt och är, med bra täckning, betydligt snabbare än en uppkoppling via ADSL.

Hur snabbt är ADSL?

ADSL ger en maxhastighet på 28 Mbit/s nedströms och 3,5 Mbit/s uppströms med ADSL2+. Uppkopplingen är stabil och obegränsad.