Vad är ADSL bredband?

ADSL tillhör familjen DSL (xDSL) som är en akronym för Digital Subscriber Line. Tekniken slog igenom ungefär vid millennieskiftet i Sverige och började ge många svenska hushåll ett bredband utan att behöva vara uppkopplade mot ett fibernät.

Olika standarder

ADSL finns i flera olika standarder och den senaste och mest utbredda idag är förmodligen ADSL2+ som kan maximalt kan ge hastigheter på 28 Mbit/s nedströms och 3.5 Mbit/s uppströms. De faktiska hastigheterna beror på operatörens utrustning i telestationen, deras tjänst, avståndet mellan bostaden och telestationen och givetvis även modemet samt utrustningen i bostaden.

adsl modem

Går över kopparledningar

Det bästa med DSL-tekniken är att den arbetar över samma kopparledningar som vanliga telefonsamtal gör. Genom att använda frekvensområdet som inte används vi tal och sedan filtrera ut ”bredbandssignalerna” med en POTS-splitter vid första telefonuttaget kan man använda bredbandet och telefonen samtidigt. Något som tidigare inte var möjligt om man använde ett vanligt modem eller ISDN.

Alternativ till ADSL-bredband?

Om du inte har tillgång till ett fibernät så finns det några andra relativt tillförlitliga tekniker som du också kan ta en titt på.

  • Mobilt Bredband kan absolut vara ett alternativ. Bredband över 3G-nätet ger inga extrema överföringshastigheter men fungerar för vardagligt användande. Bredband över 4G-nätet kan ge dig hastigheter som är bättre än ADSL-tekniken och samtidigt får du ett mobilt bredband som du kan ta med dig. 4G-nätet fungerar även för de som vill spela över Internet då åtkomsttiderna är avsevärt bättre än med 3G-nätet.
  • VDSL, en teknik som också använder kopparnätet och som ingår i DSL-familjen. Denna teknik ger högre överföringshastigheter än ADSL, men kräver också att du bor närmare telestationen.