Internet i båt

Surfa även ute på havet och sjön

Kommer semestern att spenderas ute på böljan den blå? Då kommer det säkert att bli många njutningsfulla dagar i solen uppe på däcket. Trots detta händer det ju ibland att vädret är mindre trevligt. Sådana dagar kan det vara härligt att krypa ned i ruffen och streama en bra film medan regnet smattrar utanför. Det finns även andra tillfällen när det är bra att ha internet på båten. Kanske vill du se hur vädret kommer att bli de närmaste dagarna eller så vill du söka efter en hamn där du kan lägga till? För att kunna göra detta behöver du förstås ha internet på båten. Idag finns många lösningar som gör att du enkelt fixar en internetuppkoppling till sjöss.

Mobilt bredband passar på båten

När du befinner dig på platser utan fast internetuppkoppling är det mobila bredbandet den absolut bästa lösningen. De flesta operatörer erbjuder ett stort utbud av lösningar vilket gör att du enkelt kan hitta en som passar dig och din båt perfekt. Med hjälp av en router kan du även dela bredbandet mellan flera olika enheter, något som gör att alla kan surfa även om ni är flera på båten. Innan du väljer mobilt bredband är det viktigt att ta hänsyn till några saker. Du bör försöka göra en uppskattning på hur mycket surf som kan tänkas gå åt. Det finns ett utbud av surfmängder på allt från bara några GB till flera hundra. Om det är just streaming av film i ruffen som internet kommer att användas till så behöver du en lite större surfmängd eftersom streaming drar mer data än till exempel besök på hemsidor. För den som däremot bara tänker använda nätet till att göra enkla sökningar räcker det ofta med några få GB.

Kontrollera täckningen

När du befinner dig på en båt finns det förstås platser till sjöss där du inte kommer att ha speciellt bra täckning. Det är därför viktigt att du tänker på ungefär var rutten kommer gå och väljer den operatör som har bäst täckning just i det området. Visst kan det vara frestande att välja den absolut billigaste lösningen, men kom ihåg att det knappast är någon idé att betala för en uppkoppling som inte fungerar eller går mycket segt. Idag har dock de flesta operatörer riktigt bra täckning. Det betyder dock inte att det finns vissa som fungerar bättre och sämre.