Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Internet i båt

Surfa även ute på havet och sjön. Att ha Internet i båten går alldeles utmärkt med mobilt bredband. Läs mer om trådlöst Internet.

Mobilt bredband på semestern

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Surfa även ute på havet och sjön

  Kommer semestern att spenderas ute på sjö och hav? Då kommer det säkert att bli många njutningsfulla dagar i solen ute på däck. Trots detta händer det ibland att man inte har tur med vädret. Sådana dagar kan det vara härligt att krypa ned i hytten och streama en bra film medan regnet smattrar utanför. Det finns även andra tillfällen när det är bra att ha internet på båten. Kanske vill du se hur vädret kommer att bli de närmaste dagarna eller så vill du söka efter en hamn där du kan lägga till? För att kunna göra detta behöver du förstås ha internet på båten. Idag finns det många lösningar som gör att du enkelt fixar en internetuppkoppling till sjöss. Kraven för båt skiljer sig något mot internet i en husvagn.

   

  Hur får man wifi på båten?

  Även på båtsemestern vill du så klart ha wifi särskilt om det är en väldigt lång båtsemester och om vädret inte är vad du har väntat dig. Finns det barn och ungdomar med på resan kan det vara bra att kunna få en lugn familjesemester när internet upplevs som livsviktigt av de yngre i familjen.

  Med hjälp av en router kan du dela mobilt bredband mellan flera olika enheter något som gör att alla kan surfa om ni är flera på båten. Det finns små mobilrouters som är batteridrivna som fungerar utmärkt för olika resor.

  Har du redan mobilt bredband hemma med ett abonnemang eller ett kontantkort kan du enkelt ta med dig routern och bredbandet om det inte är knutet till den specifika hemadressen hos din operatör. Är det bara tillfälligt som du behöver ett mobilt bredband passar ett kontantkort bäst så att du kan ladda kortet med precis den surf du behöver och efter semestern behöver du inte betala mer.

  Ett annat alternativ för wifi är om du eller familjen har mycket surf på ett mobilabonnemang eller till en surfplatta. Då går det också att dela ut internet med internetdelning eller hotspot.

  Mobilt bredband är den bästa lösningen på båten

  När du befinner dig på platser utan fast internetuppkoppling är det mobila bredbandet den absolut bästa lösningen. De flesta operatörer erbjuder ett stort utbud av lösningar vilket gör att du enkelt kan hitta en som passar dig och din båt perfekt.

  Innan du väljer mobilt bredband är det viktigt att ta hänsyn till några saker. Du bör försöka göra en uppskattning på hur mycket surf som kan tänkas gå åt. Det finns en stor variation i utbud av surfmängder på allt från bara några GB till flera hundra. Om det är just streaming av film som internet kommer att användas till behöver du en lite större surfmängd eftersom streaming drar mer data än till exempel besök på hemsidor. För den som däremot bara tänker använda nätet till att göra enkla sökningar på internet räcker det ofta med några få GB.

  mobilabonnemang

  Se upp med gränser till andra länder och roaming

  Ska du ut på havet och kommer att passera gränser till andra länder eller om du kommer tillräckligt nära får du se upp med roaming. Eftersom täckningen från de olika masterna inte är lika bra som på land kan du med otur flyttas över till ett annat lands mobilnät även om du är ganska långt från gränsen. Då får du vara uppmärksam på att det kan vara betydligt högre priser för både surf och samtal beroende på vilket land det gäller.

  Kontrollera gärna inför resan vilka utlandspriser som kan bli aktuella om du kommer att vistas i närheten av andra länder.

  Kontrollera täckningen

  När du befinner dig på en båt finns det förstås platser till sjöss där du inte kommer att ha speciellt bra täckning. Det är därför viktigt att du tänker på ungefär var rutten kommer att gå och väljer den operatör som har bäst täckning i just det området. Visst kan det vara frestande att välja den absolut billigaste lösningen men kom ihåg att det knappast är någon idé att betala för en uppkoppling som inte fungerar eller går mycket segt. Idag har dock de flesta operatörer riktigt bra täckning.

  Vanliga frågor och svar om internet i båt

  Hur kan man få internet i en båt?

  Ett alternativ är att köra internetdelning eller hotspot från mobilen. Ett annat alternativ om det är flera personer som ska använda internet är att ta med eller skaffa mobilt bredband. Då kan man ta med sig en liten router för att alla ska komma åt bredbandet.

  Hur mycket surf behövs?

  Vanligt internetsurfande tar inte så mycket surfmängder. För streaming av musik kan man räkna med ungefär 100 MB per timme. Ska bredbandet användas till att streama mycket film får man planera utefter vilken bildkvalitet som planeras att användas. Låg bildkvalitet kan ta 300 MB i timmen medan hög bildkvalitet kan ta upp till 3 GB i timmen.

  Hur är det med täckningen ute till havs?

  På de olika operatörernas hemsidor brukar finns kartor som visar vilken täckning som kan erbjudas. Där kan du ställa in de ställen du ska vistas på ute till havs. Här hittar du alla täckningskartor över Sverige samt direktlänkar till de olika operatörerna.

  Kostar det något extra för internet om jag är ute till havs utanför Sveriges gränser?

  Ja, det kan kosta extra beroende på vilken operatör det handlar om och om du rör dig inom EU eller inte. Tänk på att roamingavgifter kan tillkomma så kolla upp din planerade rutt i förväg för att inte stöta på överraskningar.

  Ska man satsa på abonnemang eller kontantkort för internet till båten?

  Ska man sällan vistas på båten är det ofta billigare att skaffa ett kontantkort. För mer regelbunden användning kan det i stället vara bättre med ett abonnemang. Då kan det också vara läge att se över om det inte är bättre med ett mobilt bredband hemma som du även kan ta med dig ut på båtturer.