Mobilt Bredband

Jämför mobila bredband

Tele2 lanserar uppkopplingsgaranti

Uppkopplingsgaranti

Operatören Tele2 lanserar, som första operatör på den svenska marknaden, ett bredband med uppkopplingsgaranti. Satsningen kommer efter en undersökning där svenska konsumenter har fått svara på frågor om vilka vardagliga problemsituationer som är värst. På andra plats, efter problem med bilen, hamnade problem med uppkopplingen hemma. 

Uppkopplingsgaranti

Många har problem med sitt fasta bredband

Det allra mesta i vår vardag förenklas om vi är uppkopplade. Många jobbar hemma, vi betalar våra räkningar online, kommunicerar med nära och kära, spelar onlinespel och strömmar serier och filmer. Det är alltså ett grundläggande krav för många av oss att vår uppkoppling hemma fungerar och är pålitlig. 

Trots detta är det många som har problem med sitt fasta bredband hemma. Nortstats Sverige-panel, på uppdrag av Tele2, genomförde en undersökning i augusti 2023 med fokus på vardagliga störningsmoment. Det värsta de tillfrågade kunde tänka sig var att bilen inte startade – men på andra plats hamnade problem med internetuppkopplingen hemma. 62 % av de tillfrågade uppgav även att de faktiskt haft problem med sin uppkoppling under det senaste året. 

Vidare fick de tillfrågade svara på vad som skulle vara jobbigast om bredbandet hemma låg nere. På första plats, med 32 %, hamnade att man inte skulle kunna använda sina streamingtjänster. På andra plats hamnade att man inte skulle kunna surfa, och på tredje plats hamnade avbrutna jobbmöten. 

Detta skulle vara jobbigast om bredbandet skulle gå ner

 1. Att inte kunna använda stömningstjänster – 32 %
 2. Att inte kunna surfa – 17 %
 3. Att inte kunna ansluta till jobbmöten – 15 %

Tele2 garanterar uppkoppling

Som ett svar på detta lanserar alltså Tele2 fast bredband med en uppkopplinsgaranti. Uppkopplingsgaratin ska garantera att man alltid har tillgång till internet – trots att det kanske är problem med router eller den fasta anslutningen. 

Som Tele2-kund, och om man tecknar ett fast hemmabredband med 500, 600, 1000 eller 12000 Mbit/s, får man en USB-sticka med ett tillhörande simkort tillsammans med sin hemma-router. USB-stickan placerar man i sin router. Om den fasta anslutningen skulle få problem, kopplas man istället upp på det mobila nätverket och kan på så sätt fortsätta att vara uppkopplad till internet. 

Uppkopplingen går från den fasta anslutningen till den mobila anslutningen helt automatiskt om den fasta anslutningen skulle ligga nere. På samma sätt går uppkopplingen över till den fasta anslutningen från det mobila nätet automatiskt när det fasta bredbandet kommer igång igen. 

Svajigt bredband – lösningen är mobilt bredband

Lösningen är alltså ett mobilt bredband som fungerar som ett komplement till den fasta anslutningen om det skulle uppstå några problem. Ett mobilt bredband går via mobilnätet och är inte lika känsligt för problem som en fast anslutning kan vara. 

När man surfar på mobilnätet använder man samma nät som man använder när man surfar med sin mobiltelefon – 3G-, 4G- eller 5G-nätet. Uppkopplingens hastighet avgörs av vilken täckning man har och vilket nät ens utrustning har stöd för. Allra snabbast surfar man i 5G-nätet.

Om man har riktigt bra täckning i 5G-nätet kan man komma upp i liknande hastigheter som en fiberuppkoppling med ett mobilt bredband. 

Så får du Internet i sommar

bredband

Nu är det sommar och du ska kanske iväg med familjen. Du tar med dig allt som är viktigt.

Men vänta?

Hur gör du med internet? Det kan du väl inte ta med dig?

Den lätta och mobila lösningen heter mobilt bredband.  Vill du jämföra mobilt bredband för semestern kan du göra det eller läsa vidare om vad du ska tänka inför sommarens surf.

 

Surfa även när du är bortrest

Vi blir allt mer vana vid att alltid vara uppkopplade. Oavsett om du ska åka på utlandssemester eller till din sommarstuga inom Sveriges gränser behöver du inte ge upp bekvämligheten med en snabb och säker uppkoppling. Idag finns mängder av lösningar som gör att du inte behöver ge upp streaming av film regniga kvällar i stugan eller att kolla Facebook under utlandssemestern. Läs vidare för att ta reda på hur du får ett bra och säkert nät var du än befinner dig.

 

surfa i sommarSurfa i sommarstugan, husvagnen och på bilresan

När du befinner dig inom landets gränser är det enkelt att ordna surf på semestern. Allt du behöver är att investera i ett mobilt bredband. Sådana lösningar finns i många olika storlekar, allt från bara ett par GB upp till hundratals.

Om du har ett fast nät hemma och inte har behov av ditt mobila bredband annat än på semestern så kan det vara smart att välja en lösning med kontantkort. På så sätt betalar du bara när du faktiskt surfar. Ett abonnemang utan bindningstid kan också vara ett bra alternativ.

Innan du väljer ett mobilt bredband är det viktigt att du kontrollerar hur täckningen ser ut för den operatören där du kommer att befinna dig. Det gör du enklast genom att titta på respektive operatörs täckningskarta.

 

När är det bra att använda mobilt bredband?

Mobilt bredband är mycket bra att använda till:

 • Surfplattan
 • När du behöver surf under kortare perioder till exempel:
  • i husvagnen
  • i båten
  • i sommarstugan
  • bilsemestern
  • campingen

De flesta mobila bredband har varken bindningstid eller uppsägningstid så du kan alltid använda det under en begränsad tid under året.

Det kan också vara värt att fundera på att välja ett mobilabonnemang med mycket surf och istället använda mobilen som en hotspot. Då delar mobilen med sig av surfen och du kan koppla upp andra enheter mot mobilens internet. Det finns en nackdel med detta och det är att batteriet tar slut ganska fort i mobilen då det här kräver mycket av batteritiden.

 

Förbered dig inför semestern så att du inte behöver så mycket surf

Innan du reser iväg på semester är det bra att förbereda dina mobiler, surfplattor och laptops så att du inte behöver använda så mycket surf under semestern. Använd ditt bredband hemma till att ladda ned filmer och serier från Netflix och Youtube, streama podcasts och spellistor till Spotify så att du har tillgång till allt detta offline.

Glöm inte att också att i förväg ladda ner kartor i Google Maps så att du hittar fram till resmålet!

Med dessa förberedelser tar inte surfmängden slut så fort under semestern.

 

Mobilt bredband fungerar inte alltid utomlands

Alla har vi hört skräckhistorier om människor som bestämt sig för att surfa på datorn eller mobilen under solsemestern och sedan kommit hem till dyra räkningar på tiotusentals kronor. Det finns dock sätt att undvika detta.

Att kostnaderna blivit så höga beror på dyra roamingavgifter. Du bör därför alltid stänga av roamingen när du befinner dig utomlands.  Om du befinner dig inom EU behöver du inte längre oroa dig för roamingavgifter eftersom dessa numera är slopade. Tyvärr så är dock vissa mobila bredband spärrade från att använda utomlands.

Vissa hotell erbjuder också gratis wifi, något du som gäst kan utnyttja. Var dock noga med att tänka på säkerheten innan du kopplar upp dig på ett okänt wifi-nätverk. Du bör till exempel undvika wifi-nätverk som heter något i stil med “free public wifi”. Det finns då risk för att du kan råka ut för nätbrottslighet.

 

Hur mycket surfmängd behövs?

surfmängd mobilt bredband

Räkna ut hur stora dina behov av surf är

Det är viktigt att ta hänsyn till vilka behov man har när man ska välja surfmängd men det är inte helt lätt att göra om man inte vet vilken mängd surf olika aktiviteter drar. Det är faktiskt så att även om man surfar mycket på mobilen eller datorn så kanske aktiviteterna man oftast utför drar så lite surfmängd att man kan klara sig på ett mindre antal GB surf än vad man tror. Det kan också vara tvärtom, det vill säga att man sällan surfar men då gör saker som kräver mer surf. Läs vidare för att få en uppfattning av hur mycket surf just dina vanor kräver. Om du vet mer om detta blir det lättare nästa gång du ska välja surfmängd.

Så mycket surf går åt för olika aktiviteter

När du sätter dig för att titta på en film i två timmar får du räkna med att 2 GB surf behövs. Om du dessutom väljer att titta på filmen i HD försvinner 6 GB. Det innebär att om du tittar på mycket film måste du välja ett kontantkort eller abonnemang med ganska mycket surf för att klara dig en hel månad.

Det är också populärt att lyssna på musik på mobiltelefonen eller datorn. För den som streamar musik en timme om dagen kan man säga att 5 GB räcker i en månad. När du surfar på nätet försvinner så klart också en del av din surfpott.

De flesta hemsidor drar dock ganska lite av din surf när de laddas. Google drar till exempel cirka 0,3 MB medan den populära nyhetssidan Aftonbladet behöver 1 MB för att laddas eftersom de visar mycket bilder och videos. Surfar du mycket på sociala medier kan det vara bra att veta att Facebook behöver 1,2 MB för att laddas.

Det kan vara bra att välja ett mobilt bredband med fri surf. Då ingår en ganska stor surfmängd varje månad. Du kan få upp till 500 GB datatrafik, vilket räcker till att streama många timmars film i högupplösning.

Svårt att få fram exakta värden

Man bör dock vara medveten om att det är svårt att ange exakta värden på vad olika aktiviteter kräver i surfmängd däremot kan informationen användas som en vägledning. Anledningen till att det är svårt att säga exakt hur många hemsidor du kan besöka på ett visst antal GB surf beror på att alla webbsidor är uppbyggda på olika vis och innehåller olika saker som tar olika mycket data. Om du till exempel besöker ett stort antal sidor med mycket bilder går det sannolikt åt mer surf än om du besöker mer textbaserade sidor. Att ha ungefärliga siffror är dock bra för att kunna göra en grov uppskattning av hur mycket surf man behöver.

Att välja rätt surfmängd

Hur mycket surf du behöver i ditt mobilabonnemang beror på ett antal olika faktorer. Sådant att ta beaktande är exempelvis hur ens internetuppkoppling i hemmet ser ut, om man regelbundet har tillgång till Wifi-nätverk eller om man ofta befinner sig ute på olika platser och har nytta av att alltid kunna vara uppkopplad.

surfmangd

Om du inte har fast internet hemma

Många viktiga funktioner idag kräver att du har en internetuppkoppling. Till exempel är det enklare att sköta bankärenden genom telefonen och bankernas appar istället för att alltid springa till bankkontor eller en så viktig sak som att deklarera.

Till dessa nödvändigheter kommer också nöjesanvändning såsom att streama musik och videor, sociala medier eller bara läsa om något som intresserar en. Så om du inte har internetuppkoppling hemma kan det kräva mycket mer mobilsurf för ditt abonnemang. Då kan du ha nytta av ett med obegränsad surf vilket säkert kan vara billigare än kombinationen av en vanlig internetleverantör och ett mobilabonnemang om du väljer noggrant. Naturligtvis är det då viktigt att du väljer en som har bra täckning runt ditt hem.

Tele2 har ett område i nordöstra Sverige som de kallar för surfbältet eftersom de har expanderat kraftigt där och personerna som bor där använder mycket surf, kanske för att fast bredband inte har byggts ut för mer avlägsna byar lika snabbt som mobilnätet har.

Om du har fast internet eller inte använder så mycket surf

Ifall du har fast internet med Wifi hemma eller har god tillgång till internetuppkoppling i kollektivtrafiken och på jobbet behöver du inte betala för mer surf än nödvändigt. Vissa operatörer erbjuder dessutom olika lösningar såsom Tre med sin fria musikstreaming och Telia som har fri surf på sociala medier.

Dataförbrukningen hos olika appar

Facebook

Den populära sociala nätverksappen Facebook förbrukar ungefär 1,5 MB data per minut, eller 2,6 MB när man streamar videor därifrån. Om man scrollar igenom sitt flöde i cirka en timme varje dag blir dataförbrukningen ungefär 3 GB för en månad, bara för Facebook, och då räknas inte bakgrundsdata från notifikationer och sådant in.

Ett snabbt sätt att reducera mängden data som Facebook använder är att stänga av automatiska uppspelningar av videor, helt och hållet eller om man inte är kopplad till Wifi i appens inställningar.

Twitter

Eftersom Twitter är baserat på textmeddelanden med max 280 tecken förbrukar den mindre data än Facebook, under 1 MB per dag om du uppdaterar ditt flöde 10 gånger.

Instagram

Instagram är uppbyggt på att visa upp bilder. Numera har Facebook och Instagram mycket gemensamt i att det delas både bild och text men det finns till exempel ingen inställning i Instagram om att hindra automatisk videouppspelning. Det konstanta laddandet av nya bilder gör att denna app förbrukar upp till 100 MB data per timme vilket blir cirka 3 GB på en månad om du gör det varje dag.

Spotify

De allra flesta gillar musik och använder Spotify och andra streamingtjänster för musik. Alla streamingtjänster har gjort det möjligt att ha tillgång till en stor, varierad musiksamling utan att det tar upp en massa lagringsplats eller att man måste betala för varje låt som man vill lyssna på. Dessvärre kan det bli ganska mycket mobildata om man använder en sådan tjänst ofta och det är enkelt att glömma att ens data förbrukas när man njuter av musiken. Vad man kan göra för att appen ska förbruka minsta möjliga mobildata är att ställa in musikkvaliteten. Den lägsta, Normal, förbrukar ungefär 2 MB för en 3 minuter lång låt. Använder du de högre ljudkvaliteterna blir det 3,5 MB och 7,5 MB för samma längd. Totalt kan det bli 40, 70 eller 150 MB per timme, så det är ganska stor skillnad på högsta och lägsta kvalitetens förbrukning.

YouTube

YouTube har en fascinerande mängd videor med alla teman från heminredning till spelstreaming och allt möjligt annat. Därför är det väldigt lätt att fastna om man går vidare bland de rekommenderade videorna. Problemet är att en video i standardupplösning, 480p, använder cirka 4 MB data per minut, eller 240 MB per timme. På bara 4 timmar blir det en förbrukning på nästan 1 GB data.

Du kan reducera hur mycket data som YouTube förbrukar genom att minska den automatiskt valda videokvaliteten i menyn.

Snapchat

Denna app är som en kombination av alla de tidigare apparna i en. Den har bildfilter som Instagram, texter som Facebook och videor som YouTube, allt riktat till att underhålla, informera och hålla kontakten med vänner och bekanta. Om du skickar 10 snaps och tittar på 10 snaps skapar det en förbrukning på 20-25 MB under en dag. Ju fler videomeddelanden du skickar och tar emot, desto mer mobildata används. Snapchat har inte heller några inställningar för video- eller bildkvalitet.

Sammanfattande

Det är svårt att säga hur mycket surf som kan rekommenderas eftersom förbrukningen varierar så mycket beroende på olika faktorer såsom Wifi-tillgång och vilka appar man använder och hur mycket. Välj gärna ett abonnemang som täcker dina behov med lite marginal, särskilt ett där din oanvända datamängd sparas eftersom du då kan använda mer vissa månader och inte alltid behöver vara orolig över din mobildata. Operatörernas populäraste abonnemang ligger på strax under 10 till 30 GB surf i månaden beroende på operatör. Om du är storanvändare är det smart att satsa på ett obegränsat abonnemang.