Mobilt Bredband Utomlands

Att använda mobilt bredband utomlands kan vara allt ifrån en fröjd till ett skräckscenario. När du är utomlands surfar du aldrig till ett fast pris så länge du inte köpt ett paket för det.

De flesta operatörer har någon form av paket som du kan använda dig av. Det ska dock poängteras att även om det blir billigare så är det absolut inte billigt och du är begränsad till en ganska liten datamängd. Tyngre användningsområden som att strömma musik eller film faller helt enkelt bort trots att du har detta. Vanligt surfande, kontrolla e-post och sociala medier är däremot inom ramen för vad du enkelt kan göra.

Om du bara är på semester i ett par veckor är det bättre att använda sig av hotellets WiFi-nätverk eller besöka Internetcaféer. Detta kommer bli betydligt billigare än att använda ditt svenska mobila bredband i utlandet. Ska du däremot röra på dig och du saknar tillgång till detta så kan du ta en titt på operatörernas paket för utomlandssurf.

Om du inte har något paket så kommer du att betala för den datamängd du tar emot. Priset bestäms i kostnad per Megabyte men lägsta debitering brukar ligga vid runt 50KB. Detta gör att även om du bara skulle använda 1KB så debiteras du för 50KB.

Priserna skiljer sig väldigt mycket och kan ligga under 10kr/MB inom Europa men utanför EU kan priserna bli över 100kr/MB. Det kan därför snabbt bli en dyr historia om du befinner dig i ett land där det är väldigt dyrt med datatrafik.

För att ta reda på vilken kostnad du har på datatrafik i utlandet så måste du besöka din operatörs hemsida som har information om exakta kostnader för olika länder.

Tips för att surfa billigt utomlands

  1. Använd hotellets eller andra platsers WiFi-nät om möjligt.
  2. Internetcaféer är vanligt i turistparadis och är betydligt billigare än mobilt bredband.
  3. Om du använder mobilt bredband, försök att köpa ett surfpaket från din operatör om du ska använda det ”mycket”.
  4. I webbläsaren kan du stänga av att den inte ska ladda ner bilder när du surfar. På så sätt kan du få ner datamängden som laddas ner.
  5. Undvik att använda tjänster som strömmar musik eller video. Ladda heller inte ner filer och håll ditt surfande till så små mängder som möjligt.
  6. Stäng av datatrafik på din telefon när du reser utomlands. Risken finns annars att applikationer laddar ner uppdateringar och använder datatrafik i bakgrunden.