Täckningskarta Mobilt Bredband

täckningskarta mobilt bredbandHär nedanför har vi samlat ihop länkar till operatörernas täckningskartor. Täckningskartan är en bra indikation på om det finns täckning för den angivna tekniken i ditt område. Du kan enkelt se om området har stöd för 2G, 3G och/eller 4G.

Vanligtvis finns där olika kryssrutor som du kan markera eller avmarkera för att hur täckningen ser ut för just den tekniken.

Täckningskartor

Klicka på respektive operatör för att komma till deras täckningskarta.

Tips gällande täckningskartor

När du tittar på en täckningskarta ska du bara ta information som en indikation och inte lita blint på att allt färgat område kommer ha bra täckning.

Områdena baseras på mastens räckvidd och tar inte hänsyn till om du befinner dig i betongbunker, i en dal eller i ett annat område där radiosignaler har svårt att nå fram. Det är därför viktigt att förstå att lokala skillnader kan förekomma.

På samma sätt kan man få täckning utanför de färgade områdena eller bra täckning även på gränsen om naturen är till en fördel snarare än en nackdel. Detta hör dock mer till ovanligheterna men kan förekomma. I Skåne längs den västra kustsidan så kan man på vissa få platser kopplas upp mot det danska nätet framför det svenska. Signalerna från Danmark har med andra ord enkelt att färdas över vattnet medan man ligger i lä mot de svenska masterna med natur och byggnader.

Mobilt bredband med bäst täckning

Vilken operatör som har bäst täckning beror helt på var du bor.  Idag finns det i huvudsak tre nät för mobilt bredband. Använder du Halebop surfar du i Telias nät. Använder du Hallon surfar du i Tres nät. 4G eller 4G+ nätet är det som är mest intressant – då kan du stream film från till exempel Netflix. Det är främst i tätorter som det finns bra 4G-täckning.

Med 3G-täckning kan du stream i låg kvalitét och du kan även lyssna på Spotify eller podd.

Med 2G eller GSM som det även kallas brukar det blir sämre. Här kan det bli svårt att använda surfen på sätt som du brukar göra. Det är framför allt Telia som brukar få bra omdöme för sin täckning på landsbygden som har ett stort 2G-nät. Alltså inget som du som användare av mobilt bredband får så mycket nytta av, tyvärr.