Finns det abonnemang med fri surf?

I det mobila bredbandets linda kunde det ibland gå att hitta abonnemang som lät dig surfa obegränsat, så ser det dock inte riktigt ut idag. Idag erbjuder de flesta operatörer olika paket av mobilt bredband. Det finns allt från surfmängd som passar den sparsamma användaren till riktigt stora antal GB som passar den som använder mycket data. Att abonnemangen är begränsade gör egentligen inte så mycket så länge du som konsument väljer det som matchar dina surfvanor. Visst kan det låta frestande med ett abonnemang som låter dig surfa obegränsat, men sanningen är att det idag erbjuds så stora surfmängder att det nästan är omöjliga för en användare att surfa upp på en månad. Om du ändå oroar dig för att bli sittande utan surf innan månaden är slut bör du läsa vidare. Här får du tips på hur du kan tänka.

Välj ett mobilt bredband som matchar dina behov

Innan du tecknar ett abonnemang på mobilt bredband är det viktigt att du tittar på hur dina surfvanor ser ut. För den som bara besöker lite hemsidor och kollar mailen ibland behövs inte speciellt mycket data, så lite som 5 GB kan faktiskt räcka. Den som streamar mycket film eller spelar mycket spel kan dock behöva mer data. Här följer en liten redogörelse för hur mycket surf som går åt till olika aktiviteter. Genom att använda dig av den kan du lätt få en uppfattning av hur mycket data du egentligen behöver.

  • Även om det kan skilja sig lite bland olika sajter behöver du ungefär 1 GB data för att besöka 1000 hemsidor.
  • För att titta på Youtube i 40 minuter i full upplösning går 1 GB data åt. Väljer du lägre upplösning minskar åtgången avsevärt.
  • För 1 GB data kan du lyssna på Spotify i högsta kvalitet i 7,5 timmar.

Priset stiger med datamängden

Ju mer data du behöver, desto dyrare blir förstås ditt abonnemang. Det är dock ingen idé att försöka spara pengar genom att välja en för liten datamängd, då riskerar du istället att sitta utan surf i slutet av månaden. Du ska heller inte ta i och välja för mycket data eftersom du då med största sannolikhet kommer att lägga ut mer pengar än du behöver. Kort sagt är det viktigt att se till sina behov när man väljer ett mobilt bredbandsabonnemang. Trots att obegränsad data låter som en dröm så är det faktiskt vid få tillfällen det skulle vara nödvändigt.