ADSL Bredband

adsl modemADSL tillhör familjen DSL (xDSL) som är en akronym för Digital Subscriber Line. Tekniken slog igenom ungefär vid millenniumskiftet i Sverige och började ge många svenska hushåll ett bredband utan att behöva vara uppkopplade mot ett fibernät.

ADSL finns i flera olika standarder och den senaste och mest utbredda idag är förmodligen ADSL2+ som kan maximalt kan ge hastigheter på 28 Mbit/s nedströms och 3.5 Mbit/s uppströms. De faktiska hastigheterna beror på operatörens utrustning i telestationen, deras tjänst, avståndet mellan bostaden och telestationen och givetvis även modemet samt utrustningen i bostaden.

Det bästa med DSL-tekniken är att den arbetar över samma kopparledningar som vanliga telefonsamtal gör. Genom att använda frekvensområdet som inte används vi tal och sedan filtrera ut ”bredbandssignalerna” med en POTS-splitter vid första telefonuttaget kan man använda bredbandet och telefonen samtidigt. Något som tidigare inte var möjligt om man använde ett vanligt modem eller ISDN.

Operatörer som erbjuder ADSL

Operatör Beskrivning & Kostnad Pris/månad
Bredbandsbolaget har flera olika paket med ADSL över telejacket. Priset börjar på 249kr per månad för 2Mbit/s.

2Mbit/s: 249:- 8Mbit/s: 319:- 24Mbit/s: 349:-
249:- Köp nu
Tele2 erbjuder också sina kunder bredband via telejacket. Är du dessutom telefonkund blir det billigare priser.

2Mbit/s: 309:- 8Mbit/s: 329:- 24Mbit/s: 359:-
309:- Köp nu

Priset närmast knappen avser det billigaste abonnemanget.

Alternativ till ADSL-bredband?

Om du inte har tillgång till ett fibernät så finns det några andra relativt tillförlitliga tekniker som du också kan ta en titt på.

  • Mobilt Bredband kan absolut vara ett alternativ. Bredband över 3G-nätet ger inga extrema överföringshastigheter men fungerar för vardagligt användande. Bredband över 4G-nätet kan ge dig hastigheter som är bättre än ADSL-tekniken och samtidigt får du ett mobilt bredband som du kan ta med dig. 4G-nätet fungerar även för de som vill spela över Internet då åtkomsttiderna är avsevärt bättre än med 3G-nätet.
  • VDSL, en teknik som också använder kopparnätet och som ingår i DSL-familjen. Denna teknik ger högre överföringshastigheter än ADSL, men kräver också att du bor närmare telestationen.